Konya Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Osman Yıldırım, balıkların avlanmasında uygulanan metotlar, avlanan balıkların korunmaları, ambalaj şekli, balıkların toplandığı yerin temizliği ve soğuk zincirin korunması gibi faktörlerin, balıkların taze olarak muhafazası üzerinde etkili olduğunu söyledi. Balığın taze ya da bayat olduğunun kolayca anlaşılabilmesi için çeşitli ipuçları da veren Yıldırım, taze balıkta görünüşün taze, parlak ve canlı olmasına karşın, bayat balığın donuk ve mat olduğunu bildirdi.
Özellikle kanalizasyon atıkları ile kirlenmiş sularda avlanan balıklarda bulunan patojen mikroorganizmaların, tüketicilerde çeşitli hastalık ve gıda zehirlenmelerine neden olduğunu söyleyen Osman Yıldırım, "Balıklarda ölümden sonra diğer omurgalı hayvanlarda olduğu gibi post-morton değişiklikler şekillenir. Bunlar özellikle ölüm sertliğinin şekillenmesiyle, karakteristiktir. Yorulmak suretiyle avlanan balıklarda kısa süren ölüm sertliği şekillenir, bu da dayanıklılığı için bir ölçü kabul edilmektedir" dedi.
Özellikle kanalizasyon atıkları ile kirlenmiş sularda avlanan balıklarda bulunan patojen mikroorganizmaların, tüketicilerde çeşitli hastalık ve gıda zehirlenmelerine neden olduğunu söyleyen Osman Yıldırım, "Balıklarda ölümden sonra diğer omurgalı hayvanlarda olduğu gibi post-morton değişiklikler şekillenir. Bunlar özellikle ölüm sertliğinin şekillenmesiyle, karakteristiktir. Yorulmak suretiyle avlanan balıklarda kısa süren ölüm sertliği şekillenir, bu da dayanıklılığı için bir ölçü kabul edilmektedir" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.