Trump, İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkesin 3 hafta uzatılacağını açıkladı
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkesin 3 hafta uzatılacağını açıkladı
AA





İsrail ile Lübnan temsilcilerini Beyaz Saray'da ağırlayan ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İsrail-Lübnan ateşkesine ilişkin duyuru yaptı.
Trump, Oval Ofis'te ABD'li, İsrailli ve Lübnanlı temsilcilerin hazır bulunduğu toplantıya işaret ederek "Toplantı çok iyi geçti. ABD, Lübnan'ın kendisini Hizbullah'tan korumasına yardımcı olmak için Lübnan ile işbirliği yapacak. İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes 3 hafta uzatılacak." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı ayrıca, yakın gelecekte İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ı Beyaz Saray'da ağırlamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
Trump, 3 haftalık ilave ateşkes süreci içinde Avn ile Netanyahu'yu Beyaz Saray'da ağırlamayı istediğini ve bu görüşmenin "tarihi" bir öneme sahip olacağını vurguladı.
İsrail'in Hizbullah'tan gelecek olası saldırılara karşı kendini her zaman savunma hakkı olduğunu anlatan Trump, "İsrail, üzerine ateş açılırsa kendini savunmak zorunda kalacak ve bunu da yapacaktır. Bunu yapmak zorunda kalmasalar güzel olur ancak bir şey olursa kendilerini savunmak zorunda kalacaklar, bunu da dikkatli bir şekilde yapacaklardır." değerlendirmesini yaptı.
Öte yandan Trump, İran'ın Hizbullah'a olan desteğini kesmesi gerektiğini ifade ederek, İran'ın ABD ile anlaşabilmesi için bunun bir "zorunluluk" olduğunu vurguladı.
Lübnan'ın "İsrail'le müzakereleri suç sayan yasanın iptali için" baskı gördüğü iddia edildi
İsrail devlet televizyonu KAN, ABD ve İsrail'in, Tel Aviv ile iletişimi veya müzakereleri suç sayan yasanın iptali için Lübnan'a baskı uyguladıklarını öne sürdü.
KAN'ın Lübnanlı kaynaklara dayandırdığı haberde, ABD ve İsrail'in, Tel Aviv ile Beyrut arasında devam eden müzakerelerin sürdürülmesi gerekçesiyle Lübnan'a baskı yaptıkları iddiasına yer verildi.
Beyrut yönetiminin İsrail'le müzakerelere istekli olduğu savunulan haberde, Lübnan'da İsrail'le iletişimi veya müzakereleri suç sayan yasayı iptal etme adımının dış baskılara rağmen öncelikli görülmediğine işaret edildi.
Lübnan'ın İsrail'le varılan 10 günlük ateşkesi uzatmaktan yana olduğu aktarılan haberde, Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle müzakerelerde ilerleme kaydedilmediği iddiasına yer verildi.
Konuyla ilgili Lübnan makamlarından herhangi bir açıklama yapılmadı.
Lübnan'da 1955'te onaylanan yasaya göre, İsrail ile müzakere etmek suç sayılıyor. Yasa ayrıca İsrail kurumları veya bireyleriyle iletişim kurmayı, İsrail ile ticari ya da mali ilişkiler yürütmeyi ve İsrail'i ziyaret etmeyi de suç kapsamına alıyor.
İsrail'in Lübnan'a saldırıları ve ateşkes
İsrail ordusu Lübnan'a 2 Mart'ta yoğun hava saldırıları başlatarak, ülkenin güneyinde birçok beldeyi işgal etti.
Lübnan hükümeti de bu sürede ülkede yerinden edilenlerin sayısının 1 milyon 162 bini geçtiğini açıklamıştı.
Lübnan ve İsrail arasında varılan 10 günlük geçici ateşkes, 17 Nisan'da yürürlüğe girmişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, söz konusu ateşkesi kabul ettiklerini ancak Lübnan'ın güneyinde işgal ettikleri bölgelerde kalmayı sürdüreceklerini ifade etmişti.














































































