Telekom sektörü durgunluğa girmedi
KPMG'nin hazırladığı Telekomünikasyon Sektörel Bakış 2019 raporu, Türkiye'de ekonominin içinden geçtiği zor dönemde, telekom sektörünün kârlılık, büyüme ve yatırımda hız kesmediğini ortaya koydu





Dünya genelinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlığına bakıldığında gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasında ciddi bir ayrışma görülüyor. Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da internet kullanımı yaygınlığı yüzde 100'e ulaşırken, nüfus artışının görece yüksek olduğu Asya ve Afrika'da bu oran çok yüksek bir büyüme potansiyeline sahip.
2019'un telekom gündeminde ilk sırayı 5G teknolojisini geliştirme ve ticari hayata adapte etme çalışmaları geliyor. 5G teknolojisine yönelik çalışmalarda ABD ve Çin arasındaki rekabet ön plana çıkıyor. Türkiye de, 5G'ye ilk geçen ülkelerden biri olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yerli operatörler ve altyapı şirketleri bu alandaki yatırımlarına devam ediyor.
Türkiye'de telekom sektörü son derece gelişmiş olmasına karşın hala ciddi bir büyüme potansiyeli taşıyor. Dünya genelindeki eğilimlere uygun olarak Türkiye'deki sabit hat aboneliği yıllar itibariyle azalırken, cep telefonu ve internet kullanımı artıyor. 2007-2018 yılları arasında sabit telefon abonelikleri yüzde 25.8'den yüzde 14.1'e gerilerken, cep telefonu aboneliği yüzde 87.8'den yüzde 99.8'e yükseldi.
Bu da Türkiye'de yaklaşık 81 milyon. Son 7 yılda Türkiye'de milli gelir ortalama yüzde 6.5 büyürken, bilgi ve iletişim sektörü aynı dönemde ortalama yüzde 7.7'lik büyüme gösterdi. 2018'de ekonomide yaşanan yavaşlamaya karşın sektörün yıllık büyüme hızı yüzde 4.6 ile milli gelirdeki yıllık yüzde 2.6'lık büyüme hızını solladı.
Her ay 7.6 saat telefonda konuşuyoruz
Türkiye'de mobil telefon yaygınlığı Eylül 2018 itibariyle yüzde 100'e yaklaşmış durumda. Avrupa Birliği genelinde ortalama yüzde 100'ün üzerinde. En yüksek oran ise yüzde 187 ile Finlandiya'da.














































































