THYnin borcu şaşırtıyor
Bu yıl Mart sonu itibari ile THY’nin 248 milyar 478 milyon TL net borcu bulunuyordu. 2023 yılının sonunda şirketin borcu 242 milyar 746 milyon TL idi. Şirketin borç kaynak oranı yüzde 55.79 seviyesinde.
06.08.2024 18:56:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Türk Hava Yolları'nın (THY) 2024 yılının ikinci çeyrek trafik sonuçları açıklandı. THY, küresel ölçekte devam eden jeopolitik gerilimler, uçak üretiminde yaşanan darboğaz ve motor problemlerine rağmen çevikliği ve geniş uçuş ağı sayesinde büyümesini kesintisiz sürdürerek yılın ikinci çeyreğinde toplamda 22.1 milyon yolcu taşıdı. THY, bu yıl Ocak-Mart dönemini kapsayan ilk çeyrekte de yolcu saysısını 17 milyondan 18.5 milyona çıkarmıştı. Turkish Cargo da 2024 yılının ilk 6 ayında taşıdığı kargo miktarını 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 32 artırdı ve IATA verilerine göre dünyanın en büyük 3. hava kargo taşıyıcısı oldu. Böylece THY'nin bu yılın ilk 6 ayıda taşıdığı yolcu sayısı 40.6 milyona ulaştı.
Gelirler de arttı
Bu yılın Nisan-Haziran 2024 döneminde THY'nin toplam gelirleri yıllık bazda yüzde 10 yükselerek 5.7 milyar dolara ulaştı. Toplam gelirin yüzde 81'ini oluşturan yolcu gelirleri Uzak Doğu Bölgesi'nin güçlü katkısıyla 4.6 milyar dolar yükselirken, kargo gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artış gösterdi ve 885 milyon dolar olarak kaydedildi. Yolcu birim gelirlerindeki rekabet kaynaklı baskı ve küresel enflasyonun maliyetler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle esas faaliyet kârı yüzde 26 düşüşle 591 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Uçak sayısı 458'e ulaştı
100. Yıl Stratejisi çerçevesinde 2033 yılında 800 uçağı aşan bir filoya sahip olmayı hedefleyen THY, uçak üretiminde yaşanan darboğaza rağmen yılın ilk yarısında filosunu yüzde 9 büyüterek uçak sayısını 458'e çıkarttı. THY, iştirakleri ile birlikte bugün yaklaşık 92 bin kişiye istihdam sağlıyor.
THY'nin borcu yüksek
Bu yıl Mart sonu itibari ile THY'nin 248 milyar 478 milyon TL net borcu bulunuyordu. 2023 yılının sonunda şirketin borcu 242 milyar 746 milyon TL idi. Şirketin borç kaynak oranı yüzde 55.79 seviyesinde. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 68.86 seviyesindeydi. Sektör ortalaması borç kaynak oranı için yüzde 59.83 seviyesinde bulunuyor. Borç tutarı aşağı yukarı 8 milyar dolar civarında seyrediyor. Borcun önemli bölümü uçak alımlarından kaynaklanıyor ve dış borç olarak telakki ediliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.














































































