Topuk dikeni hayatı olumsuz etkiliyor
Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya zıplamaktan kaynaklanan tekrarlayıcı stres ve aşırı kilonun topuk dikeninin yaygın nedenlerinden olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, topuk dikeninin hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi





Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, sık görülen problemlerden biri olan topuk dikeninin hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Topuğunuzun altında can sıkıcı bir ağrı mı var? Yürümek sizin için bir işkence mi? Sabah kalktığınızda topuğunuzun üzerine basamıyor musunuz? O zaman büyük ihtimalle sizde topuk dikeni var demektir denilse de bu ağrı palntar fisitisdenen duruma bağlıdır.
Topuk dikeni oluşmasının sebebi ayak tabanında bulunan ve kemikleri örten kalın zarın (plantarfasia) normalden fazla gerilmesi nedeniyledir. Sıklıkla kas ve bağ dokusunda görülen uzun süreli gerginliğin sonucudur.
Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya zıplamaktan kaynaklanan tekrarlayıcı stres, aşırı kilo topuk dikeninin yaygın bir nedenidir.
Aşırı ayakta durma, ayağın arkının çökmesi, uzun uzun yürüyüşler, kötü ve yanlış ayakkabı kullanımı nedeniyle bu arkı destekleyen plantar fasia adlı taban zarı aşırı gerginleşir.
Hastalık ilerlemeye başladıkça bu zar kalınlaşmaya başlar ve topuk kemiğine yapıştığı noktada kronik zedelenmeler ilerlemeye başlar. Vücutta bu kısımda yeni kemik oluşturarak stresi en aza indirmeye çalışır. Oluşan kemik yapısı sivri bir şekil oluşturduğunda buna topuk dikeni denir" dedi.
İstirahat şart
Topuk dikeni tedavisinde amacın ayağa binen basıncı azaltmak, ağrı ve iltihabı kontrol altına almak, doku iyileşmesini teşvik etmek ve yumuşak dokuların esnekliğini artırmak olduğunu kaydeden Dr. İnanır, "Bol miktarda istirahat ayağa uygulanan baskıyı azaltarak etkilenen bölgedeki iltihabi durum ve ilişkili ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Buz tatbiki iltihabı baskılayarak ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Halka şeklindeki tabanlıklar topuktaki baskıyı almak için ayakkabının içine yerleştirilerek kullanılır.
Gece ateli, germe egzersizleri, fizik tedavi, Darbe emici spor ayakkabı, ayaktaki yumuşak dokulara uygulanan basıncı hafifletmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Antienflamatuar ilaçlar, iltihabi süreci baskılayarak şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi hasarın iyileşmesine yardım edebilir.
Radyoferkans uygulanabilir. Akupunktur, lazer ışınları vücudun iyileşme ve tamir mekanizmalarını uyarır. Nadir durumlarda, topuk dikenini çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Çoğu olguda diğer tedaviler yeterli olmaktadır ve ameliyata gerek kalmamaktır" açıklamalarında bulundu.
İHA