Türk halkı tüketemiyor!
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği verileri, Türk halkının beyaz ve kırmızı et, balık, süt ve yumurta tüketiminde Batılı ülkelerin oldukça gerisinde kaldığını ortaya koyuyor
20.02.2014 00:00:00
ŞEVKET TEPETAŞ / İSTANBULİstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği verileri, Türk halkının protein alımında Batılı ülkelerin oldukça gerisinde kaldığını gözler önüne seriyor. Söz konusu verilere göre, Japonya'da kişi başına yılda 50, ABD'de 47, Suudi Arabistan'da 45, AB'de 25 kilo beyaz et düşerken, bu rakam Türkiye'de 20 kilo civarında... Balıkta ise ABD halkı kişi başına yıllık olarak 28 kilo ile başı çekerken, AB üyesi ülkelerin vatandaşları 24 kilo, Türk halkı ise kişi başına 6 kilo tüketim yapıyor. Kırmızı ette de durum farklı değil... Türk halkı kişi başına yılda 11 kilo dana ve koyun eti tüketirken, AB vatandaşları 20 kilo, ABD halkı ise 31 kilo tüketiyor. Bu rakamlara ABD ve AB insanlarının yılda kişi başına 23 kilo tükettiği 'hınzır eti' dahil değil!.. Süt ve yumurtada gerideyizSüt tüketiminde de vatandaşlarımız AB ve ABD ortalamasının altında kalıyor. Türkiye'de kişi başına yılda 201 kilo süt tüketilirken, bu rakam AB'de 262, ABD'de 255 kilo olarak gerçekleşiyor. Yumurta tüketiminde de Batıdan geride kalıyoruz. Türkiye'de kişi başına 11.8 yumurta tüketilirken, bu rakam AB'de 15, ABD'de ise 16 olarak gerçekleşiyor. Sonuçlar Türk halkının, özellikle çocukların gelişiminde etkili olan protein alımında Batı ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça geride kaldığını ortaya koyuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.