Türk Telekom'dan rekor kâr
2019’da 23.7 milyar TL gelir elde ederek son 11 yılın rekor gelir artışına imza atan Türk Telekom, geçen yıl 2.4 milyar TL net kâr elde ederek, son 7 yılın en yüksek net kârına ulaştı





Türk Telekom, 2019 yılına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. 2019'da yüzde 15.8 büyüme ile 23.7 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom, 2008'deki halka arzdan bu yana en yüksek gelir artışını gerçekleştirdi. Türk Telekom'un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK), yine halka arzdan bu yana en yüksek yıllık büyüme olan yüzde 32.4 artışla 11.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Yıl boyunca elde edilen yeni abone kazanımları, satış gelirlerinde rekor büyüme ve FAVÖK kârlılığındaki yüksek artış sonucunda Türk Telekom, 2019'da 2.4 milyar TL net kâr elde ederek son 7 yılın en yüksek net kârına ulaştı. Türk Telekom'un yatırım harcamaları da 2019'da, bir önceki yıla göre yüzde 20.9 artışla 4.9 milyar TL'ye yükseldi.
48 milyon abone
Türk Telekom, 2019'da 1.8 milyon net abone kazanımı sağlayarak toplam abone sayısını 47.8 milyona yükseltti. Toplam sabit genişbant internet abone sayısı 11.4 milyon olurken yeni genişbant abonelerinin yaklaşık yüzde 90'ı, yenilenen aboneliklerin de yaklaşık yüzde 60'ı yeni limitsiz internet paketlerini tercih etti. Türk Telekom'un fiber şebekesi ile ulaştığı hane halkı sayısı da son bir yılda şu ana kadarki en yüksek yıllık artış olan 3.2 milyon artışla 21.9 milyona yükseldi. Mobilde artan pazar payı trendini sürdüren Türk Telekom'un mobil abone sayısı 1.4 milyon net artışla 22.9 milyona çıkarken geçen yıl yüzde 46 olan 4.5G abonelerinin toplam mobil aboneler içindeki payı 2019'da yüzde 55'e ulaştı. 4.5G kullanıcılarının aylık ortalama kişi başı mobil data kullanımı ise bir önceki yıla göre 2.5 GB artarak 8.6 GB olarak gerçekleşti.
Başarılı bir yıl
Türk Telekom CEO'su Ümit Önal 2019 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendirirken, şunları söyledi: "Elde ettiğimiz operasyonel ve finansal performans sonucunda 2019 yılında konsolide satış gelirimiz halka arzdan beri en yüksek yıllık artış olan yüzde 15.8 ile 23.7 milyar TL'ye yükseldi. Bu performansta faaliyetlerimizin ana kollarını oluşturan mobil ve sabit genişbant segmentlerindeki yıllık yüzde 18 ve yüzde 20 gelir büyümesi etkili oldu" dedi.
EKONOMİ SERVİSİ

















































































