Türkiye çöplük değil!
KTO Karatay Üniversitesi Enerji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna işaret ederek, "Çin’in kota uygulamasıyla Türkiye ana pazar oldu. Oysa gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin çöplüğü değildir" dedi.
06.06.2021 17:55:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Dünyada her geçen gün artan çevre sorunları, ülkemizde de kendisini gösterirken 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nün bu yılki konusu, ekosistem restorasyonu oldu. Ekosistem restorasyonu, doğayı sömürmekten iyileştirmeye gitmek için hasarın önlenmesi, durdurulması ve tersine çevrilmesi anlamına geliyor. Ekosistem restorasyonunda dikkat çeken başlıklardan bir tanesi de atıkların geri dönüşümü. Son zamanlarda çevre örgütü Greenpeace'in, Türkiye'de plastik atık ithalatının son 15 yılda 173 kat arttığı ve geçen yıl Birleşik Krallık'taki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40'ının Türkiye'ye ihraç edilerek, yasa dışı yollarla toplanıp yakıldığı yönündeki raporu gündem oluşturmuş ve atık ithalatıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştı.
Türkiye hedef pazar oldu
KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, "Atık yönetimi 6 safhada gerçekleşiyor. Bu aşamalardan en önemlisi atıkların geri dönüştürülerek yeniden üretimi ya da doğrudan hammadde olarak kullanılması… Atıkların yakılarak imha edilmesi ise bizim hiç istemediğimiz bir yöntem" dedi. Nesimioğlu, şunları söyledi: "Gelişmiş ülkeler, özellikle İngiltere, Kanada, ABD atıklarını başka ülkelere yönlendirerek kurtulmaya başladı. En önemli müşterileri ise Çin'di ama 2018 yılında Çin, çöp ithalatına kota getirdi. Zaten kömür kullanımından ötürü Çin'de ciddi bir hava kirliliği var. Çin'in kota uygulamasıyla ithalatını en çok artıran ülke Malezya'daki çöp karşıtı kampanyalardan sonra Tayland, Güney Kore ve Türkiye hedef pazar oldu. Oysa gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin çöplüğü değildir. Çöpleri enerji üretebilecek şekilde geri dönüşümü doğru bir süreç. Ancak plastik atıkların dünya ölçeğinde geri dönüşüm oranı sadece yüzde 10... Türkiye'de ise yüzde 1 civarında. Ne yazık ki ülkemiz kapasitesinin çok üzerinde bir ithalat gerçekleştiriyordu ve plastik atıkların bir kısmı da ne yazık ki geri dönüştürülemiyor. Plastik atıklar, topraktan yer altı sularına kadar doğayı kirletirken insan sağlığını da olumsuz etkiliyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.