Türkiye maden zengini
Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, "Yüzey madenciliği azalıyor. Yerin metrelerce altındaki çok daha büyük maden kaynaklarının değerlendirilmesi lazım" dedi
Yerli kaynaklara dönmek gerekiyor
Maden sektöründe yerli kaynaklara yönelmenin önemine işaret eden Torun, geleceğin madeni olan borun yeteri kadar değerlendirilemediğini savundu. Torun, "Eğer ciddi bir politika uygulanırsa, biz nasıl petrolde yabancı ülkelere bağımlıysak onlar da bizdeki bor madenine bağımlı hale gelebilir" diye konuştu. Mehmet Torun, Türkiye'ye bor sanayisi kurulması gerektiğini söyledi.
Ülkemizde madenlerin tükenmesinin söz konusu olmadığını ancak aramaların daha derinde yapılması gerektiğini vurgulayan Torun, şunları kaydetti: "Yüzey madenciliği azalıyor ama yerin metrelerce derinliklerinde çok daha büyük maden kaynaklarımız var. Maden üretim derinliğimiz 200 metre. Bin metre daha derinlikte madenlerimiz var ve bunların ne olduğunu bilmiyoruz bile. Örneğin Güney Afrika'da 3 bin 600 metrede altın madeni çıkarılıyor. Avrupa'da madenlerin bulunduğu ortalama derinlik 1000-1500 metre. Bu demektir ki daha çok alınacak yolumuz var. Bunun için de maden mühendislerinin ciddi anlamda teşvik edilmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor." Sivas'ta 3 ayrı altın arama projesi yürütüldüğünü, çalışmaların olumlu devam ettiğini aktaran Torun, Sivas'ın maden çeşitliliği açısından zengin bir bölge olduğunu söyledi. Torun, Divriği ve Hekimhan'da geniş demir sahaları bulunduğunu, buralardan çıkan demirin iyileştirilmesiyle ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi.
Avrupa'da madencilik bitti
Türkiye'nin geleceğinin maden sektöründen geçtiğine dikkati çeken Torun, maden üretimi artırıldığı ve kaynaklar iyi kullanıldığı zaman ülkenin katma değerinin 2-3 kat artacağını ve kişi başına düşen milli gelirin de 10 bin dolardan 20 bin dolara kadar çıkacağını vurguladı. Dünyadaki büyük savaşların maden kaynaklarının paylaşımı yüzünden çıktığını belirten Torun, "Avrupa'da madencilik bitti. Yabancı tekellerin, çok uluslu şirketlerin ülkemize yönelmesinin altında da bu yatıyor. Olumlu politikalar yürütülürse ve maden kaynakları yeterince kullanılırsa ben inanıyorum ki Türkiye hem gayri safi milli hasılasını ikiye katlar hem istihdam artar hem de işsizlik ve köyden kente göç azalır" ifadesini kullandı.
HABER MERKEZİ















































































