logo
20 NİSAN 2024

Türkiye nasıl lider olur?

04.09.2001 00:00:00
Kuvay-ı milliyenin Ankara çıkarmasında bir konuşma yapan Prof. Dr. Haydar Baş, "Türkiye'yi iki senede Avrupa'yı, üç senede Amerika'yı yakalayacak, dördüncü senede dünya lideri yapacak iktidarda, güçte ve iradede" olduklarını belirterek, "Bu hususta iddialıyız, ısrarlıyız ve de kararlıyız" dedi

Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik kuşatılmışlıktan dolayı Prof. Dr. Haydar Baş önderliğinde yeniden başlatılan kuvay-ı milliye hareketi her geçen gün büyümeye, vatan sathında dalga dalga yayılmaya devam ediyor. Bu dalga dalga yayılarak her geçen gün daha da büyümenin son örneği kendini başkent Ankara'da gösterdi. Ankara-Konya yolu üzerindeki Hacı Baba Tesislerini dolduran binlerce Ankaralı esnaf, sanayici, işadamı, kuvay-ı milliye kadrosu ile liderini görülmedik bir coşku ile karşıladı, sevgi ve muhabbetle kucakladı, iştiyakla bağrına bastı. Hacı Baba Tesislerini dolduran binlerce Ankaralı, Türkiye'nin içinde bulunduğu vahim durumu ve bu vahim durumdan çıkış yollarını anlatan kuvay-ı milliye kadrosu ve liderini pür dikkat dinledi. Ülkenin nasıl bir hastalıkla karşı karşıya bulunduğunu öğrenince üzüldü. Tedavisinin mümkün, tedavi edecek kadronun var olduğunu öğrenince de sevindi. Bu sevincini de Anadolu'nun diğer birçok ilindeki vatandaşların söylediği gibi "Üstad, Üstad", "Bu vatan bizimdir, bizim kalacak" şeklindeki tezahüratlarla dile getirdi. Ankaralılar bununla da kalmadı. Üzerinde yaşadıkları vatan topraklarının ayaklarının altından kaymaması için son çare olarak gördükleri kuvay-ı milliye kadrosunu ülkenin idaresinde görmek istediklerini ve bunun için de üzerlerine düşeni yapacaklarını belirttiler.

MÜBALA?A DE?İL GERÇEK

Kuvay-ı milliyenin yeniden şahlanışının mimarı Prof. Dr. Haydar Baş, salonu hınca hınç dolduran binlerce Ankaralı seçkin topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'yi kıvrandıkça kıvrandıran hastalığın teşhisini yaptı. Tedavisinin hangi adreste olduğunu gösterdi.

"Bir hastayı tedavi edebilmek için evvela hastanın muayenesi yapılır, hastalık teşhis edilir, ondan sonra da tedaviye geçilir. Maalesef ülkemizi hasta vaziyetine getirdik. Teşhislerimizi yanlış koyduk. Hemen hemen merhum Atatürk'ten sonra koyulan teşhisler sağlam ve isabetli olmuyor" diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Haydar Baş şöyle devam etti:

"Mesela Körfez çıkarmasında ben hem yazdım, hem konuştum. 'ABD'nin, topyekün Avrupa'nın Irak'a müdahalesi söz konusudur. Ama burada asıl oyun Türkiye üzerine olacaktır. Tedbirleri şimdiden almamız lazımdır' dedik. O zamanın ilgili siyasilerini düşüncelerimizi aktardık. Hepsi kulak arkasına attılar. Ardından Musul ve Kerkük meselesi gündem edildi. Biz, onlara dökümanlar aktardık. Buraların bizim Osmanlı hanedanına ait olduğunun ispatını yaptık. Bunlar da kulak arkasına atıldı.

Türkiye'yi iki senede Avrupa'yı, üç senede Amerika'yı nasıl yakalar? Dördüncü senede dünya lideri nasıl olur? Mübalağa etmiyorum. Biz, bunu yapacak iktidarda, güçte ve de iradedeyiz. İddialıyız, ısrarlıyız ve de kararlıyız.

Bir insanın şayet paşa ise rütbesini göstermesi bir kibir, gurur konusu değildir. Onun vazifesidir. Ben ekonomiyi, iddia ediyorum, dünya çapında bilen insanlardan çok daha iyi biliyorum. Cambridche'de benim köşem var. Benim bile haberim yok. Altın vs. plaketler verildi. Bir defa onlara dönüp de tenezzül etmedik, bakmadık, teşekkür etmedik. Çünkü bir doğruyu gördüler. Bu doğruya muhtaçlar. Batı bize muhtaçtır. Bizim insanımızın, aydınımızın, hele hele siyasilerimizin göremediği nokta budur. Batı bize muhtaçtır. Biz, bu onuru, bu gururu ortaya koyarsak, göreceksiniz, onlar, her yaptığımız işe ram olacaklardır."

ÇÜRÜK TOHUM MEYVE VERMİYOR

"Bizim insanımız maalesef çürüdü. Bu tohumu nereye ekersen hayırlı bir netice alamıyorsun" teşhisinde bulunan Prof. Dr. Haydar Baş, bu çürümüşlüğün beraberinde getirdiği tehlikelere ve özellikle misyonerlik tehlikesine şöyle dikkat çekti:

"Bu çürümüş insanı siyasette değerlendiriyorsun, ülkenin problemlerini çözecek diye gönderiyorsun, ama bir şey olmuyor. Nitekim biz, bu son iktidar ortaklarından bazılarına çok ciddi katkımız oldu. Ama hiç bir şey çıkmıyor. Din adamı diye yetiştiriyorsun. Adam kalkıyor, Batı dünyasının akaidinin sağlam olduğu iddiasıyla senin inancını bozmaya çalışıyor. Misyonerliğe bedava soyunuyor. Misyonerliğin vazifesi dinini anlatmak suretiyle sadece dininden etmek değildir. Bu güzel vatanı işgal etmektir. Elimizde bu hususta bir sürü doküman vardır.

Misyonerlik bir papazın, bir hahamın, musevilik, isevilik dinini anlatması değildir. Bunların zaten öyle bir derdi yoktur. Senin kalbini ve kafanı işgal ederek önce dininden etmektir. Ondan sonra Türk olmadığını empoze etmektir. 'Aslınız Rumdur, Ermenidir'i söylemek için Türkiye'de faaliyet yapıyorlar. Bu insanlar Türk değil Rum, Ermeni olursa Ankara'ya kim sahip çıkar? Ermeni ve Rum olduğunu iddia eden insanlar sahip çıkar. Misyonerlik oyununun altındaki gerçek budur. Onun için biz, baştan beri 'bu oyuna dikkat' diyoruz. Yedisinden yetmişine herkese bunu söylüyoruz. Bana kalırsa Türkiye'nin asıl problemi bu noktada düğümleniyor."

KURTULUŞ MİLLETİN KENDİSİNDE

İnsanımızı kendi yararına, kendi menfaatine kazanmadıktan sonra hiç bir şey yapmamızın mümkün olmadığını, her gün, Amerika bize çuval dolusu altını bedava olarak hediye etse de hiç bir yere gidemeyeceğimizi, bizi bir noktaya taşıyacak olanın ne Amerika, ne Fransa, ne Almanya, bu milletin bizzat kendisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Haydar Baş, şöyle konuştu:

"Merhum Atatürk, işte bunu yaptı. Cumhuriyeti kurduktan sonra milli iktisat politikasını hayata geçirdi. Batı dünyası o zaman, 'sanayie geçmenize gerek yok' dedi. 'Koca arazileriniz var. Sizin ülkeniz, tarım ülkesidir. Siz sanayie sakın elinizi sürmeyin. Tarım ve hayvancılıkla uğraşın' tavsiyesinde bulundu. Atatürk, 'Yok. Biz onu da yapacağız. Milli sanayii de başlatacağız' dedi. 1923 ila 1938 yılları arası Türkiye'nin devrim yıllarıdır. Bunu hiç kimse söylemiyor. İktisatçılarımız ifade etmiyor. Ekonomi dersinde liberalizmi, kapitalizmi, sosyalizmin iktisadi düzenini anlatıyor. Oysa bu seni bir adım ileriye götürmez. Seni ancak kendi düzenin bir noktaya taşır. Kemal Atatürk'ün milli ekonomi dediği dönemde, Türkiye uçak imalatı yaptı. 1938 yılında Belçika'ya uçak ihracatı yaptı. Şimdi uçak alacağız diye kuyruğa giriyoruz. Mamak'ta gaz maskesi fabrikası kuruldu. 2. Dünya Savaşında Türkiye, dünyaya, harıl harıl gaz maskesi ihraç etti. Ayrıca düyun-u umumiyeden kalan borçlar verildi. O zihniyet devam etmiş olsaydı Türkiye 2001 yılında atom bombasını yapar mıydı yapmaz mıydı? Elbette yapardı."

DALGALI KUR SİSTEMİNE SON VERMEK ŞART

Bunları anlatırken önüne hep finans probleminin çıkartıldığı, "paramız var mı ki bunları yapabilelim" denildiği açıklamasında bulunan Prof. Dr. Haydar Baş, "Batılılara para gökten mi indi? O nasıl kazandı ise aynı metodu hayatına geçirerek sen niçin kazanmak istemiyorsun?" diye sordu ve "Kaldı ki biz para kazanmanın, kalkınmanın yolunu, Batıdan çok daha iyi biliyoruz. Bugün Batının bilmediği bir iş var" dedi. Prof. Dr. Baş, Türk lirasına itibar kazandırma çalışmalarına da değinerek bu konuda şunları söyledi: "Günümüzde Sermaye Piyasası, bankacılık sistemi, döviz piyasası, parayı belli ellerde bloke ediyor. Çiftçinin, çöpçünün, manavın, işadamlarının elinde para olmuyor. Olmadığı için de hepimiz dükkanımızda boş boş oturuyoruz. Sermaye Piyasasındaki kağıt oyunları kumar, öteki de faizdir. Türkiye'nin iktisadını bu iki meseleye bağladık. 'Türkiye'nin kaderi budur' dedik. Bu işler böyle gitmez. Türkiye'nin kamu adına yılda verdiği faiz borcu 60 milyar dolardır. Buraya gelmişken Türk Lirasının haysiyet ve şerefini kurtarma kampanyasını ilan eden arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ama olayı noksan yapıyorlar. Meseleyi asıl yerinden yakalamak lazımdır. Dalgalı kur politikasını devam ettirdikçe bunun önüne geçemezsiniz. Bir tane yabancı banka gelir. Tahtakale piyasasına girer. Doları fırlatır. Vatandaş, 'Dolar pahalandı. Eyvah biz Türk Lirasına bağladık, zarar ettik" der mi, demez mi? Çok rahat der. Vatandaş gider, senin bir-iki ay emeğinle bir noktaya taşıdığın anlayışı iki üç günde tuşla mağlup eder. O halde bu kampanyanın yanında asıl kampanya dalgalı kur politikasına son vermek olacaktır. Basit basit oyunlarla kimseyi kandıramazsınız. Bütün bunları biz söylediğimiz için kuvay-ı milliye harekatına başladığımız andan itibaren bize neler yapmadılar. Ama zamanı gelecek bunları aziz milletime anlatacağım. Onlara gerekli dersi bu millet verecektir.

Biz, '24 saatte bu işi hallederiz' diyoruz. Adam, adamını gönderir, 'Rüya mı gördün? Hayrola. Anlat bakalım bu rüyanı' der. Yok. 'Ya dediği doğru çıkarsa' diye korkuyorlar. Bizim dediklerimiz doğru değil, dosdoğrudur. Üç dört tane kanun var. Bunlar çıktığı zaman Türkiye'nin bütün meselesi halledilir."

ÜRETİM, ÜRETİM, ÜRETİM

60 milyar doları faize ödenen bir bütçenin olduğu ülkede enflasyonu düşürmenin mümkün olmadığını, sayın Derviş'in bulunduğu konum itibariyle "bu ülke nasıl çöker?"i bildiğini, Trabzon, İstanbul, Ankara mitinglerinde de belirttiği mevcut proğramla bir yere varılamayacağını tekrarlayan Prof. Dr. Baş, enflasyonu düşürmenin yolunun nereden geçtiğini şöyle özetledi:

"Benim gibi konuşsalar herkes enflasyonun ne olduğunu anlayacak. Ama kendi dilleriyle de değil başkasının dilleriyle konuştukları için de kimse enflasyondan bir şey anlamıyor. Enflasyonun düşmesi için maliye, sigorta vergilerinin azalmamı lazımdır. Hammaddenin ucuzlaması lazımdır. Tüccarın kullandığı kredi faizlerinin düşmesi lazımdır. Enerji, işçi giderlerinin düşmesi lazım ki enflasyon düşsün. Bunlar düştü mü? Hayır! Hiçbir şey düşmez ise mal nasıl ucuzlayacak? Bütün bu kalemleri düşürdükten sonra enflasyon düşer, hatta sıfır olur. Türkiye verdiği faiz 60 milyar doların sadece % 50'sini emisyonla karşılasa enflasyon % 30'a düşer. Yapılacak iş emisyonu genişletip iş adamlarına, proje mukabili faizsiz kredi vermektir. Bundan evvel verilen kredilerin birçoğu geri dönmedi. Parayı farklı yerlerde kullandı. Çar çur etti. Doğrudur. Bunun olmaması için bir müeyyide getirilmesi lazımdır. Bu geldiği takdirde alınan krediler verim olarak ortaya çıkacağından ürettiğiniz oranda enflasyon düşecektir. Mesela aldığınız kredinin % 60'ını mamul haline getirdiniz, o zaman işte o %30'un da % 60'ı düşecek ve enflasyon % 18'e gerileyecektir. % 100 üretim gerçekleşirse o zaman enflasyonu sıfırlarsınız. Dünya bu yoldan geçerek ancak enflasyonu düşürmüştür. Yani üretim artmıştır, ondan sonra da rekabet devreye girmiş ve ucuzlama olmuştur. Vatandaşı böyle eylem noktasına getirmeden enflasyonun düşmesi, maliyenin düzelmesi hiç mümkün değildir.

Bütün bunlar kolay işlerdir. Ama yedisinden yetmişine hepimiz, gece gündüz bir çalışma seferberliği ilan etmek kaydıyla. Çalışmadan, didinmeden, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir adım atması hiç mümkün değildir. Kabul etsek de etmesek de ekonomi eksi % 12'lere varmıştır. Bunu durdurmanın yolu hepimizin devreye girip çalısmasıdır."

"BU KOL ANKARALININ KOLUDUR"

Prof. Dr. Haydar Baş, Türkiye'nin enflasyon dahil bütün problemlerinin Fuzuli'nin Leyla vü Mecnun hikayesindeki nüktede yattığını belirterek sözlerini şöyle bitirdi:

"Bütün bunların olması için milletle devletin, siville askerin bir olması şarttır. Bunu derken, "bu haklı, bu haksız"a girmek çok yanlıştır. Bizim bu badireyi aşmamız için tek vücut olmamız zaruridir. Memlekette öyle kampanyalar var ki halkı devlete, sivili askere karşı çıkartıyor. Bunlarla biz hiç bir yere gidemeyiz. Allah belamızı verir. Zaten istenilen de milletin birbirine girmesi, birbirini yemesidir. Bunun için de gece gündüz çalışılıyor. Hangi argüman varsa devreye konuluyor. O bakımdan hepimiz çok ayık olmamız lazımdır. Eğer biz Türk Silahlı Kuvvetlerine ve devlet kurumlarına gerekli itibarı göstermezsek o zaman Kıbrıs, Güneydoğu, Ege, Kıta Sahanlığı konusu sadece tartışmaya açılmakla kalmaz. Bütün bunlar elimizden çıkar. O zaman Cenab-ı Hak belamızı verir. Bu musibetin altından da hiç kimse kalkamaz.

Fuzuli'nin Leyla vü Mecnun'u vardır. Mecnun Leyla'ya aşıktır. Dağlara düşer. Leyla'ya, 'Bu adam seni çok seviyor. Niye ilgi göstermiyorsun?' derler. O da, 'Söyleyin kolunu kessin bana göndersin' der. Bunu Mecnun'a iletirler. Bıçağı alır, tam koluna indirecekken, 'Bende Leyla'ya verecek kol yok' der. Durum Leyla'ya aktarılır. 'Hani beni sevmişti, dağa düşmüştü. Bir kolunu benden esirgedi' der. Elçi yine Mecnun'a gelir. Mecnun, durumu şöyle anlatır: 'Ben Leyla'dan kol esirgemedim. Bıçağı alıp kolumu keseceğim zaman baktım ki bu kol Leyla'nın koludur. Kimin kolunu kesip kime göndereyim?' İşte bu muhabbeti biz birbirimizde yaşamadığımız müddetçe hiç bir şeyi halledemeyiz. Onun için bu kol Ankaralının, Ankara'nın koludur. Sizin kolunuz da inşaallah bu fakirin kolu olacaktır. Bu anlayış hüküm ferma olduğu zaman bütün problemlerimiz halledilmiş olacaktır."
Devletin malı deniz, yiyen ıstakoz
Beşiktaş 5 maç sonra kazandı
Galibiyet Serdar Topraktepe yönetiminde geldi
Geçen yılki yatırım tutarı 3.7 milyar dolar
5 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırım yaptı
Randevusunu iptal etmeyen yandı
Koca'dan MHRS açıklaması
Seçim sonrası ilk karşılaşma
Özel ve Kılıçdaroğlu aynı karede
Polis aracında ağlayarak pişman olduğunu söyledi
Jandarma üniforması ile GBT yapıyordu
İsviçre'de çıkan haber tartışma yaratmıştı
Beypazarı'ndan 'mevzuat' açıklaması
Yeni seçilen CHP’li başkanların ‘genelge’ sıkıntısı
Liyakat mi sadakat mi?
İsrail, Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef aldı
Saldırıda maddi hasar meydana geldi
Polat çiftine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Diğer suçlardan 'tutukluluk' devam ediyor
CHP'den iktidarın arazi satışlarına tepki
'AKP enkaz bırakarak çöküyor'
Yüksek et fiyatı sorunu ithalatla çözülemez
Et ürünlerinde KDV kaldırılsın
Merkez Bankası anketi açıklandı
Dolar, enflasyon, faiz tahminleri belli oldu
Gelecek burada
10 yılda 20 kat büyüyecek
Çocuk nüfusumuz açıklandı
Nüfusumuzun yüzde 26'sı çocuk
Devletin malı deniz, yiyen ıstakoz
Beşiktaş 5 maç sonra kazandı
Galibiyet Serdar Topraktepe yönetiminde geldi
Geçen yılki yatırım tutarı 3.7 milyar dolar
5 yılda 11.2 milyar dolarlık yatırım yaptı
Randevusunu iptal etmeyen yandı
Koca'dan MHRS açıklaması
Seçim sonrası ilk karşılaşma
Özel ve Kılıçdaroğlu aynı karede
Polis aracında ağlayarak pişman olduğunu söyledi
Jandarma üniforması ile GBT yapıyordu
İsviçre'de çıkan haber tartışma yaratmıştı
Beypazarı'ndan 'mevzuat' açıklaması
Yeni seçilen CHP’li başkanların ‘genelge’ sıkıntısı
Liyakat mi sadakat mi?
İsrail, Suriye'nin hava savunma sistemlerini hedef aldı
Saldırıda maddi hasar meydana geldi
Polat çiftine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Diğer suçlardan 'tutukluluk' devam ediyor
CHP'den iktidarın arazi satışlarına tepki
'AKP enkaz bırakarak çöküyor'
Yüksek et fiyatı sorunu ithalatla çözülemez
Et ürünlerinde KDV kaldırılsın
Merkez Bankası anketi açıklandı
Dolar, enflasyon, faiz tahminleri belli oldu
Gelecek burada
10 yılda 20 kat büyüyecek
Çocuk nüfusumuz açıklandı
Nüfusumuzun yüzde 26'sı çocuk

Tokat depreminde 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı

Tokat'ta incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, "Şu ana kadar alınan 500 ihbardan 50 yapı incelendi, 5 yıkık, 15 de ağır hasarlı yapı tespit edildi" dedi.
19.04.2024 16:34:00
İhlas Haber Ajansı
Tokat depreminde 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı
Tokat depreminde 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Tokat'ta 5.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulundu.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu'na deprem hasarı hakkında bilgi verdi. İlçe hükümet konağı önünde gazetecilere açıklama yapan Tuzcuoğlu, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız olarak da Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki beyin hemen talimatlarıyla biz de kendi bakanlığımızın çalışmaları açısından her türlü önlemi, tedbiri ve gayreti ortaya koyduk. Arkadaşlarımızı çok hızlı bir şekilde bölgeye sevk ettik. Gerek çevre illerden buraya transfer ettiğimiz teknik arkadaşlarla, gerekse bakanlık merkezinden buraya yönlendirdiğimiz teknik ekiplerimize, hasar tespit ekiplerimizle birlikte gerek Yozgat ve Tokat'ta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda 20 ekip 50 teknik personelle birlikte bu çalışmalarımız yürüyor, ihtiyaç halinde yine Sayın Valimizin, yine AFAD'ımızın koordinasyonunda teknik ekip sayılarımızı arttırabiliriz. Birkaç gün içerisinde de inşallah bu bölgedeki tüm hasar tespitlerini de tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.

"Ağır hasar 99 öncesi yapılan binalarda"

Tuzcuoğlu yaptıkları incelemede depremde ağır hasar alan binaların 1999 yılı öncesi yapılan binalar olduğuna dikkat çekerek, "Gerek Tokat'ta gerek Yozgat'ta baktığımız zaman ağırlıklı olarak hasar gören yapıların yine 1999 öncesi binalar olduğunu tespit ediyoruz. Bunların çoğunluklu olarak 40-50 yıl öncesine ait kerpiç yapılar, yığma yapılar, mühendislik ve fen hizmetlerinden yoksun olan yapılmış olan binalar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ülkemiz bir deprem bölgesidir. Gerek kuzeyden geçen fay hatları, gerek Doğu Anadolu ve güneyden geçen fay hatları, gerekse Ege ile Ege'deki fay hatlarını göz önüne aldığınız zaman ülkemizin tamamı çok önemli bir deprem bölgesi oluyor. Himalayalar'dan Alp'lere kadar uzanan bu hat içerisinde bizim ülkemiz depremsellik açısından, risk açısından beşinci ülke konumunda. Öyle olunca muhakkak suretle biz yapılarımızı sağlam, sıkı ve mühendislik hizmetleri çerçevesinde inşa etmek zorundayız. Depremden çok fazla bir şey olmayabilir. Ama yapılarımız eğer ona dayanaklı değilse o zaman maalesef istenmeyen tablolarla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.

"500 ihbar geldi, 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı"

Tuzcuoğlu, depremin ardından 500'e yakın ihbar alındığını ifade ederek şunları söyledi:

"Değerli arkadaşlar Tokat ilimizde bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalarda 500 ihbar aldık şu ana kadar. Bu ihbarların sayısı artabilir. Özellikle şu anda hemşehrilerimizin bir kısmı evlerine giremiyorlar. Bunlar giriş yapmaya başladıkları zaman muhtemeldir ki orada birtakım ihbarlar da alınacak. Bu ihbarların sayısı artabilecek ve biz de yapılan her türlü ihbara teknik ekiplerimizle beraber hemen gidip yerinde inceleme, araştırma ve neticelerimizi ortaya koyacağız. Şu ana kadar incelenen 50 yapıdan 5 tanesi yıkık görünüyor. Yine 15 tane ağır hasarlı yapı görünüyor. Az önce de bahsetmiş olduğum gibi bunların büyük çoğunluğu yine kerpiç işte yığma yapılar. Mühendislik hizmetinden yoksula yapılmış olan yapılar. Diğerlerini de yine en kısa sürede tamamlamış olacağız. Kamu binalarımızla alakalı bir hasar görünmüyor. Bu sevindirici bir şey. Aslında depremle alakalı bizi en çok teselli bulduran konu bir can kaybı olmaması."

Beypazarı Maden Suyu firmasından 'İsviçre' açıklaması

Beypazarı Maden Suyu firması, ürün değerlerinin Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygun olduğunu belirterek, durumun Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre'de mevzuatın farklılığından kaynaklandığını açıkladı.
19.04.2024 14:17:00 / Güncelleme: 19.04.2024 14:39:00
İhlas Haber Ajansı
Beypazarı Maden Suyu firmasından 'İsviçre' açıklaması
Beypazarı Maden Suyu firmasından 'İsviçre' açıklaması
İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Beypazarı Maden Suyu firmasının bazı ürünlerinden alınan numune sonrası "ürünlerde bor miktarının yüksek olduğu" gerekçesiyle teslim edilen ürünler hakkında satış durdurma kararının alınmasını istemişti.

Geçtiğimiz günlerde firma tarafından yapılan açıklamada ise sosyal medyada ürün hakkında atılan iddialar yalanlanmıştı.

Firma, tartışmalara konu olan iddialar hakkında talep edilen İsviçre kaynaklı analiz sonucunun taraflarına ulaştığını açıkladı.



Firma tarafından analiz kaynaklarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Maden suyumuzun değerleri Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygundur. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre'de yaşanan bu durum Avrupa Birliği ve İsviçre mevzuatının farklılığından kaynaklanmaktadır. Doğal maden suyumuz, Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde olup üretim sıklığı ile orantılı olarak düzenli bir şekilde denetlenip, analiz edilmektedir. Yer altında doğal olarak oluşan maden suyumuz tam 68 yıldır aynı kaynaktan, el değmeden şişelenmekte ve bütün ülkelere aynı içerikte ürün gönderilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Dilan ve eşi Engin Polat'ın soruşturması şüphelilerine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye

İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen ve Dilan Polat ile eşi Engin Polat'ın da tutuklandığı soruşturma kapsamında, 16 şüphelinin "vergi usul kanuna muhalefet" suçundan tahliyesine karar verildi

19.04.2024 12:08:00 / Güncelleme: 19.04.2024 12:14:38
AA
Dilan ve eşi Engin Polat'ın soruşturması şüphelilerine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye
Dilan ve eşi Engin Polat'ın soruşturması şüphelilerine 'vergi usul kanuna muhalefet'ten tahliye

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Engin Polat ve Dilan Polat'ın aralarında olduğu 16 şüpheli hakkında "Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet" ile "suç örgütü kurma ve üye olma" suçlarından yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında, aylık tutukluluk incelemesi yapan sulh ceza hakimliği, 16 şüphelinin "vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliyesine karar verdi.

Hakimlik, şüphelilerin "suç örgütü kurma ve üye olma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından ise tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Ne olmuştu?

İstanbul merkezli 6 ilde 1 Kasım'da ve devamında düzenlenen operasyonlarda, Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında daha önce şirketlerinde yapılan aramalarda dijital materyal ve defterlere el konulan Polat çiftinin de yer aldığı şüphelilerle ilgili MASAK ön inceleme raporu hazırlanmış, raporda tasfiye halindeki 3 firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirlenmişti.

Paranın yine aile bireylerine ait şirketler arasında transfer edildiği, son aşamada ise Engin Polat'ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul isimli firmada toplanarak gayrimenkul ve çok sayıda araç alındığının tespitinin ardından İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelilerin kimliklerini belirlemiş, İstanbul merkezli Ankara, Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa'da 43 adrese eş zamanlı operasyon düzenlemişti.

Soruşturma kapsamında çalışmalarını sürdüren ekipler, Dilan ve Engin Polat'a ait bir medikal şirketin Ankara'da başka bir firmaya isim hakkını verdiğini, bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın da ortakların kişisel hesaplarına aktarılmaya çalışıldığını tespit etmişti.

Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu'nun da aralarında bulunduğu şüphelilerden 16'sı tutuklanmıştı.

Hakimlik, 27 şirkete kayyum atanmasına hükmetmişti.

Soruşturma kapsamında, Dilan Polat'ın 2019'da "şampiyonlar ligi" adıyla sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafta yer alan bazı kişiler kimlikleri tespit edilip soruşturmaya dahil edilmiş, savcılık, sosyal medya fenomeni olan bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirilmesini talep etmişti.

Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği, sosyal medya fenomenleri Eylül Öztürk Özkan, Feyzanur Başar, İleyda Topal, İlke Ela Göz, Kadir Yiğit, Mervenur Korkut, Muhammet Oğuz Başar, Murat Yiğit, Nurgül Yiğit, Tolunay Topal, Tuğba Demirhan, Yavuz Selim Korkut, Habip Özsefil, Huri Özsefil ve Özge Duman'a yurt dışına çıkış yasağı getirmişti. 

İstanbul-Tahran seferini yapan uçak Elazığ'a zorunlu iniş yaptı

İran'ın hava sahasını tüm uçuşlara geçici olarak kapatmasından dolayı İstanbul-İran seferini yapan uçak, Elazığ Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı
19.04.2024 10:29:00
İhlas Haber Ajansı
İstanbul-Tahran seferini yapan uçak Elazığ'a zorunlu iniş yaptı
İstanbul-Tahran seferini yapan uçak Elazığ'a zorunlu iniş yaptı
İran'ın hava sahasını tüm uçuşlara geçici olarak kapatmasından dolayı İstanbul-İran seferini yapan uçak, Elazığ Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı. Uçak yaklaşık 2 saat sonra tekrar havalandı.

İran'ın hava sahasını tüm uçuşlara geçici olarak kapatmasından dolayı İstanbul-Tahran seferini yapan Meraj Airlines uçağı, Elazığ Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı. Bir süre havalimanında bekleyen yolcular, yaklaşık 2 saat sonra hava sahasının açılmasıyla birlikte yeniden Tahran'a havalandı.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.