Türkiye sınıfta kaldı
Greenpeace, “Kimyasal maddesiz yemek” başlıklı el kitabında, Türkiye'de üretilen sebze meyveler konusunda uyardı. Test edilen ürünlerin bir kısmında, sınırın üzerinde kimyasal maddeler tespit edildiği açıklandı
27.03.2012 00:00:00
Çevre örgütü Greenpeace, Almanya'da hazırlanan 26 sayfalık el kitapçığı ile tüketiciyi, kimyasal maddelerden zarar görmüş sebze ve meyveler konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Greenpeace uzmanları, üretim sırasında sebze meyvelere sıkılan kimyasal maddeleri araştırarak, 76 çeşit sebze ve meyveye dair sonuçları bir el kitapçığında bir araya getirdi. Araştırma sonucuna göre, geleneksel olarak üretilen meyvelerin yaklaşık yüzde 80'inde ve test sebzelerinin yüzde 50'inde zararlı organizmaları engellemek amacıyla tarımda kullanılan “pestisit” türündeki kimyasal maddelere rastlandı.
Liste başıyız
Laboratuvarda toplam 22 bin 481 test ürünü üzerinde, 351 etkin maddeye rastlandı. Birçok sebze ve meyvede farklı kimyasal maddelerin karışımlarından hazırlanmış kokteyl karışımlar tespit edildi. En fazla kimyasal maddenin kullanıldığı ürünler listesinin başında ise Türkiye'den, 24 kimyasal maddenin tespit edildiği sofralık üzüm yer alıyor.
Türkiye'de yetiştirilen biber, armut, kabak ve greyfurt da incelemeye tabi tutulan meyve ve sebzeler arasında. İnceleme sonucuna göre, bu ürünlerdeki pestisit miktarı sıklıkla Avrupa Birliği tarafından belirlenen kimyasal madde sınırının üzerinde. Buna ek olarak, Hindistan ve Tayland'da üretilen egzotik ürünlerden biber ve bamyanın da sorun teşkil eden oranlarda kimyasal içerdiği belirtiliyor. Greenpeace el kitapçığında uzmanlar tarafından test edilen sebze ve meyveler, farklı ülkelerdeki farklı bölgelerdeki süpermarket, iskontocu, perakende ve toptan satış yerlerinden alındı. DIŞ HABERLER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.