Türkiye’nin meyve üretiminde potansiyeli büyük
Türkiye, meyve üretimindeki zenginliği ve çeşitliliğiyle dikkat çekmekteydi. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalar, ülkenin bu alandaki potansiyelini gözler önüne seriyor
02.05.2024 18:11:00
Fahri Fatih Özcan
Fahri Fatih Özcan





Türkiye, meyve üretimindeki zenginliği ve çeşitliliğiyle dikkat çekmekteydi. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalar, ülkenin bu alandaki potansiyelini gözler önüne seriyor.
Bitlis, meyve üretim alanında yüzde 149.4'lük bir artışla en fazla gelişme gösteren il olarak öne çıkıyor. Yozgat ve Edirne ise sırasıyla yüzde 109.5 ve yüzde 69.3'lük artışlarla Bitlis'i takip ediyorlar. Bartın, Iğdır, Kırşehir ve Şırnak da üretim alanlarını genişleterek Türkiye'nin meyve haritasında kendilerine sağlam bir yer edinmiş durumda.
Bu illerdeki üretim artışı, Türkiye'nin dünya meyve üretimindeki konumunu güçlendirdi ve ülkeyi dördüncü sıraya taşıdı. Kiraz, kayısı ve incir gibi meyveler, Türkiye'nin tarımsal gücünü vurgulayan başlıca ürünler arasında yer alıyor.
Anadolu ve Ege kıyılarına yakın bölgelerde yetiştirilen bu meyveler, Türkiye'nin meyve üretimindeki başarısının simgeleri haline geldi.
Akdeniz ikliminin etkisi altında bulunan Mersin ve Antalya gibi şehirlerde ise portakal ve diğer turunçgillerin üretimi, bölgenin meyve çeşitliliğine katkıda bulunuyor.
Bitlis, meyve üretim alanında yüzde 149.4'lük bir artışla en fazla gelişme gösteren il olarak öne çıkıyor. Yozgat ve Edirne ise sırasıyla yüzde 109.5 ve yüzde 69.3'lük artışlarla Bitlis'i takip ediyorlar. Bartın, Iğdır, Kırşehir ve Şırnak da üretim alanlarını genişleterek Türkiye'nin meyve haritasında kendilerine sağlam bir yer edinmiş durumda.
Bu illerdeki üretim artışı, Türkiye'nin dünya meyve üretimindeki konumunu güçlendirdi ve ülkeyi dördüncü sıraya taşıdı. Kiraz, kayısı ve incir gibi meyveler, Türkiye'nin tarımsal gücünü vurgulayan başlıca ürünler arasında yer alıyor.
Anadolu ve Ege kıyılarına yakın bölgelerde yetiştirilen bu meyveler, Türkiye'nin meyve üretimindeki başarısının simgeleri haline geldi.
Akdeniz ikliminin etkisi altında bulunan Mersin ve Antalya gibi şehirlerde ise portakal ve diğer turunçgillerin üretimi, bölgenin meyve çeşitliliğine katkıda bulunuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.