Türkiye'nin Rusya'dan gıda ithalatı rekor kırdı
Türkiye'nin Rusya'dan gıda maddeleri ithalatı bu yıl da yüksek seyrediyor. Geçen yılın tamamında bu ülkeden 3 milyar 912 milyon dolarlık gıda maddesi ithal eden Türkiye'nin bu yılın ilk 3 ayındaki ithalatı 1 milyar 93 milyon dolara ulaştı.
19.05.2022 23:48:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Dış Ticaret Verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli'ne göre 2022 yılının ilk 3 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 6.4 milyar dolar ihracat, 4.7 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. 2022 yılının ilk 3 ayında ihracatta öne çıkan ürünler sırasıyla un (350 milyon dolar), fındık içi (300 milyon dolar) ve makarna (220 milyon dolar) olurken bu ürünler toplam ihracatın yaklaşık yüzde 13.7'sini oluşturdu.
Buğday ithalatı tam gaz
2022 yılının ilk 3 ayında en çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla buğday (630 milyon dolar), ham ayçiçeği yağı (410 milyon dolar) ve soya fasulyesi (390 milyon dolar) oldu. Bu 3 ürün, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 30.3'ünü, yani neredeyse 3'te 1'ini oluşturdu. Türkiye 2021 yılında 2.3 milyar dolarlık buğday, 1.5 milyar dolarlık soya fasulyesi, 1.1 milyar dolarlık ham ayçiçek yağı ithal etmişti.
Ukrayna'dan ithalat savaşa rağmen sürüyor
İthalatta ilk sırada yer alan buğdayın en fazla ithal edildiği ilk iki ülkenin şu anda savaşta olan Rusya (380 milyon dolar) ve Ukrayna (190 milyon dolar) olması dikkat çekti. Yılın ilk 2 ayındaki buğday ithalatında bu iki ülkenin payı yüzde 90'ın üzerinde yer aldı. Tümüyle savaş dönemine denk gelen Mart ayında ise yapılan 210.9 milyon dolarlık buğday ithalatının 183.7 milyon dolarlık bölümü Rusya ve Ukrayna'dan yapıldı. Burada Rusya'nın payı yüzde 58.4, Ukrayna'nınki ise yüzde 28.7 oldu.
İthalatta ikinci sırada yer alan ham ayçiçeği yağında da ilk iki sırada Rusya ve Ukrayna yer aldı. Ancak Rusya'dan ihracat 360 milyon dolar olurken, Ukrayna'dan ithalat 50 milyon dolarda kaldı.
İhracatta Irak, ithalatta Rusya önde
2022 yılının ilk 3 ayına ait dış ticaret verileri ülkeler bazında incelendiğinde en çok ihracat yaptığımız 5 ülke Irak (932 milyon dolar), Almanya (431 milyon dolar), ABD (391 milyon dolar), Rusya (267 milyon dolar) ve İtalya (241 milyon dolar) oldu. Bu 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatımızın yüzde 35.6'sını oluşturdu. Ülkelere göre en çok ihraç ettiğimiz ürünler Irak için un, tavuk eti, konserve domates; Almanya için fındık içi, ambalajlı fındık, domates; ABD için elma suyu, soya fasulyesi ve soya küspesi oldu. Ülke bazında ithalat verileri incelendiğinde, 2022 yılının ilk 3 ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler Rusya (1 milyar 93 milyon dolar), Ukrayna (625 milyon dolar), ABD (368 milyon dolar), Malezya (273 milyon dolar, ağırlıklı olarak palmiye yağı) ve Brezilya (231 milyon dolar, ağırlıklı olarak soya) oldu. Bu 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 54.9'unu oluşturdu. Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ilk iki ülkenin, şu anda savaşta olan Rusya ve Ukrayna olması dikkat çekti. Bu iki ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 36.4'ünü oluşturdu. İthalatta öne çıkan ürünler Rusya için buğday, ham ayçiçeği yağı ve arpa; Ukrayna için buğday, dane mısır ve arpa; ABD için soya fasulyesi, etilen glikol ve DDGS (kurutulmuş damıtık tahıl ve çözünür maddeleri) oldu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.