Tütün ekilen tarlalarda patlıcan yetiştiriyorlar
Gönen'de eskiden tütün ekilen tarlalara şimdi patlıcan ekiliyor. Nedeni ise tütün ekimine 2001'de IMF kararıyla kota getirilmiş olması. Türkiye tütün ihtiyacının önemli bir bölümünü Brezilya'dan karşılıyor.
15.12.2023 01:23:00
HASAN PARLAK
HASAN PARLAK





Türkiye'nin önemli çeltik (pirinç) üretim merkezlerinden biri olan Gönen'de yıllık ortalama 1250 dekarlık alanda patlıcan da ekiliyor. Çoğunlukla ilçeye bağlı Tuzakçı, Gündoğan, Tütüncü, Kalfaköy, Çakıroba, Keçeler ve Sarıköy mahallelerinde Mayıs-Haziran aylarında ekilen patlıcan fideleri, Ekim ve Kasım aylarında hasat ediliyor. Yıllık ortalama 7 bin 753 ton üretilen patlıcanlar, düzenli bir şekilde kolilere istifleniyor. Kabzımallar ve pazarcılar aracılığıyla İstanbul'a götürülen patlıcanlar, pazarlarda tüketiciyle buluşuyor. Aroması ve kısa sürede pişmesi dolayısıyla çokça tercih edilen Gönen patlıcanı, çeltiğin haricinde yöre halkına gelir sağlıyor. Gönen Ziraat Odası tarafından ilçedeki üretiminin artırılması için çalışmaların yapıldığı patlıcanların ihraç edilmesi de hedefleniyor.
Patlıcan ilçe için çok önemli bir ürün
Gönen Ziraat Odası Başkanı Kemal Arpacı, toprağın patlıcan üretimine çok uygun olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Geniş ekip gerektirdiği için patlıcan işini genelde aileler yapıyor çünkü her gün tarlada çalışıyorsun, uğraş isteyen bir iş. Buradan çoğunlukla İstanbul haline gönderiyoruz, oradan da pazarlara gidiyor. Patlıcanımız lezzet ve dayanıklılık yönünden diğerlerinden farklıdır. Patlıcanımız ilçemiz için çok önemli bir üründür, ekilişi artırmak için çalışmalar yapacağız. İlerleyen dönemde ihracata da yönelebiliriz, onunla ilgili çalışmalar yapıyoruz. İnşallah başarırsak üreticilerimiz de ürünü daha fazla ekmek isteyecektir." Patlıcan hasadında çalışan Zehra Sezer ise Gönen patlıcanının pişmesi, lezzeti ve yumuşaklığıyla diğerlerinden farklı olduğunu anlattı. İstanbul'da Gönen patlıcanının çok bilindiğini ifade eden Sezer, "Eskiden tütün ekilen yerlere şimdi patlıcan ekiliyor ve yıl içinde çokça ürün alıyoruz" dedi.
Tütünde ithalat artıyor
Türkiye'de tütün ekimine 2001'de IMF kararlarıyla kota getirilmişti. O tarihten bu yana gerileyen tütün üretimi 2012'de 45.6 bin tona kadar gerilemişti. 2020 yılında üretim 82.7 bin tona çıkmıştı. 1997'de üretim 154 bin tondu. Tütün Eksperleri Derneği'nin 2020 Tütün Raporu'na göre, Türkiye 2020 yılında 51 bin 845 ton tütün ihracatına karşılık, 115 bin 459 ton tütün ithalatı gerçekleştirdi. Değer olarak bakıldığında ise 2020 yılında 279 milyon dolarlık ihracata karşılık 562 milyon dolarlık tütün ithalatı yapıldı. HASAN PARLAK
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.