Üniversite eğitiminde sancılı 2.5 ay
Üniversitelerde uzaktan eğitimin yanı sıra isteyen öğrencilere devam şartı olmadan yüz yüze eğitim imkânının sunulacağı 'hibrit eğitim' bugün başladı. Ancak ortada çok sayıda sorun da var. Bazı yurtlarda depremzedeler konaklamaya devam ettiği için öğrencilerin özellikle laboratuvar gibi uygulamalı derslere nasıl katılacağı netleşmiş değil.
03.04.2023 12:02:00





Kahramanmaraş merkezli depremler üniversite öğrencilerini de derinden etkiledi. Depremzedeler Türkiye genelinde öğrenci yurtlarına yerleştirildiğinden, tüm üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verildi. Olanağı olan üniversitelerde bile bazı dersler yüz yüze yapılırken, tüm laboratuvar dersleri askıya alındı. Sadece diş hekimliği ve tıp fakültelerinin 4., 5. ve (sadece tıpta) 6. sınıf öğrencilerine yönelik uygulamalı derslere izin verildi. Depremin vurduğu illerde birçok üniversite kapalı kalmaya devam edecek. Salgın nedeniyle zaten sağlıklı bir eğitim alamayan öğrenciler, bu süreçte ikinci kez darbe almış oldu.
YÖK topu üniversitelere attı
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), üniversitelerde uzaktan eğitimin yanı sıra isteyen öğrencilere devam şartı olmadan yüz yüze eğitim imkanının sunulacağı 'hibrit eğitim' 3 Nisan'dan itibaren farklı modellerle hayata geçirilmeye başlandı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 3 Nisan 2023 itibarıyla uygulanmak üzere 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere aldıkları yeni kararları açıklamasının ardından üniversite senatoları da toplanarak uygulamanın detaylarına ilişkin bilgileri öğrencileriyle paylaştı.
Uzaktan eğitim de sürecek
Bir yandan uzaktan eğitim devam ederken bir yandan da isteyen öğrenciler için devam şartı olmadan yüz yüze eğitime katılabilmelerine ilişkin YÖK kararı üzerine üniversiteler harekete geçti. Bugünden itibarıyla yeniden başlayacak yüz yüze eğitim seçeneği için gerekli düzenlemeleri yapan üniversiteler, senatolarda bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin detayları belirledi. Bu kapsamda isteyen öğrencilere sınıflarda uzaktan eğitimin yanı sıra yüz yüze eğitim tercihi de sunulacak. Derslere yüz yüze katılamayan öğrenciler için de eş zamanlı çevrim içi (online) veya eş zamanlı olmayan çevrim dışı (offline) uzaktan öğretim yöntemleri kullanılabilecek.
Salgın dönemindeki altyapı kullanılacak
Üniversiteler, yüz yüze eğitimin yanında uzaktan eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış (hibrit) öğretim seçeneğini farklı şekillerde hayata geçirecek modeller belirledi. Bazı üniversiteler, Covid-19 salgın döneminde hibrit eğitim için sınıflara kurdukları teknolojik alt yapıyı kullanacak. Bu kapsamda, öğretim üyeleri, sınıflardaki akıllı tahtalara entegre edilmiş kamera, mikrofon ve diğer uzaktan eğitim alt yapı teknolojileri aracılığıyla öğrencilerine hem uzaktan eğitimi hem de yüz yüze eğitimi eş zamanlı sunacak. Yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler de çevrim içi ortamda sınıflardaki eğitimi eş zamanlı takip edebilecek. Bazı üniversitelerde ise sınıflara entegre edilmiş bir teknolojik sistem olmamasına rağmen çeşitli uzaktan eğitim teknolojilerini kullanarak sınıfta ders anlatılırken aynı anda çevrim içi derslerin de takip edilebilmesini sağlayacak.
Çevrim dışı uzaktan eğitim seçenekleri
Bazı üniversiteler ise öğrencilerine yüz yüze eğitim imkanı verirken çevrim içi ders tercihinde bulunan öğrencileri için eş zamanlı olmayan uzaktan öğretim yöntemlerini de kullanabilecek. Çevrim içi dersleri takip edemeyen öğrencileri için yüz yüze derslerdeki ders materyallerini ve sesli anlatımları daha sonra izlenmek üzere kayıt altına alan üniversiteler de eş zamanlı olmayan bazı uzaktan öğretim yöntemlerini uygulayabilecek.
Başlıca sorunlar neler?
Yüz yüze eğitimle, çevrim içi eğitim aynı işleve sahip değil... Öncelikli tercih elbette yüz yüze eğitim. Özellikle mühendislik ve fizik, matematik, kimya gibi temel bilimlerde yüz yüze eğitim olmazsa olmaz! Yine iktisat ve işletmede de birçok dersin yüz yüze eğitimle daha iyi sonuç verdiği biliniyor. Tıp ve diş hekimliğinde üst sınıflarda yüz yüze eğitim kaçınılmaz. Ancak Türkiye genelinde çok sayıda öğrenci yurdunda depremzedeler konaklamaya devam ediyor. Örneğin binlerce mühendislik öğrencisi istese de yüz yüze eğitime katılamayacak zira kalabilecekleri yer yok! Türkiye genelinde ev kiraları da yüksek olduğundan, ev tutmak da bu devirde her öğrencinin harcı değil. Söz konusu şartlar pek çok öğrencinin laboratuvarlara katılmasını da engelliyor.
Ara sınavlar çevrim içi yapılacak
Öte yandan üniversitelerde bahar dönemindeki ara sınavlar, özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacak. Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ne zaman ve nasıl yapılacağına yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları karar verecek. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.