Ünlü şefler İstanbul'da buluşacak
Geçen yıl salgın nedeniyle yapılamayan Gastromasa etkinliği bu yıl dünyaca ünlü şeflerin katılımıyla İstanbul'da düzenlenecek.
15.10.2021 17:36:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Dünyaca ünlü şefleri ve gastronomi meraklılarını her yıl İstanbul'da buluşturan Gastromasa Gastronomi Konferansı kaldığı yerden yoluna devam ediyor. Etkinlik geçen yıl salgın nedeniyle yapılamamışt. Organizasyon öncesinde düzenlenen etkinliğe Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gastromasa Konferansı Genel Müdürü Gökmen Sözen, Metro Türkiye CEO'su Sinem Türüng, Öztiryakiler Murahhas Üyesi Tahsin Öztiryaki ve Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran katıldı. Gastronomi dünyasını şekillendirecek Gastromasa, Metro Türkiye ana sponsorluğunda 7 Kasım'da Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Gastromasa'nın 6 yıldır olduğu gibi bu yıl da Türk mutfağının dünyaya açılan kapısı olmaya devam edeceğini söyleyen Gökmen Sözen, organizasyona ABD, İspanya, İtalya, Fransa, Danimarka, Belçika, Portekiz, Rusya ve Almanya başta olmak üzere Mugaritz Restaurant, Bachour Bakery, DiverXO, Restaurant La Vie Osnabrück, Disfrutar Restaurant gibi ünlü restoranların ödüllü şeflerinin yanı sıra The Best Chef Awards tarafından Yılın Şefi seçilen Dabiz Munoz'un katılacağını belirtti.
Sözen, "Gastromasa olarak bir dünya markası yarattık. Dünyanın en iyi şeflerini getiriyoruz. Öğrencilerin yetişmesini sağlıyoruz zira yeterli eğitim alıp dünya ile entegre olamıyorlar. Toplamda 59 şef katılacak. Gelen şefler sayesinde Antep fıstığı, sumak, Antep salçası gibi Türk ürünleri yurtdışında kullanılmaya başlandı. Türk şeflerinin yanı sıra gastronomi yazarlarının da dünyaya açılması gerekiyor" şeklinde konuştu. Tahsin Öztiryaki ise "Şirket olarak 120 ülkeye ihracat yapıyoruz. İnsanların buraya gelip bizim ürünlerimizle bir şeyler yapıp onu ülkelerine götürmesi tanıtıma çok ciddi katkı sağlıyor" diye konuştu.
Yeme-içme bambaşka bir alan
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de dünya ile nasıl rekabet edeceklerini araştırdıklarını dile getirerek, "Kentimizde sanayi var, 200 bin kişi çalışıyor. Ancak başka bir dünya var… Yeme-içme sektörü ve bu sektör araştırmada öne çıktı. Elinizde büyük bir kültürel miras var fakat bunu ekonomiye dönüştüremiyorsunuz. Bu iş tek başına yeme-içme konusu değil. Beraberinde kimlik demektir. Farklılıklar yerellikle başlar. Yerelliği uluslararası alana çevirdiğimiz anda tanıtabiliyoruz. Aslında zenginliğin olduğu yerde gastronomi konuşuluyor. Buradan yola çıkarak GastroAntep'i hayata geçirdik. Gaziantep en çok ihracat yapan beşinci il… Dünyanın sürekli olarak yaşanan 9. eski şehri" dedi.
Suriyelilerin Gaziantep'e katkısı büyük
Şahin, Yeni Mesaj'ın kentte yaşayan Suriyelilerin Gaziantep mutfağına katkı sağlayıp sağlamadıkları sorusuna ise "Suriyeliler özellikle kadın ayakkabısında tasarımda iyiler. Ticarette de iyiler. İç savaştan önce Gaziantep-Halep ortak kültür turları yapılıyordu. İki kent birbirini tamamlıyor. Halep ekmeği şehrimizde de üretilmeye başlandı. İki şehrin kalesi birbirine benziyor. Uluslararası projeleri Suriyelilerle yapıyoruz. Çok iyi iş çıkarıyorlar. Birlikte yaşam birlikte üretme modeline dönüşüyor. Halep mutfağı Hatay'ınkine daha yakın" şeklinde cevap verdi.
Şimdi durum değişti
Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran ise "Gastromasa'ya bir iş olarak bakmıyor, Türkiye'yi tanıtan önemli bir değer olarak görüyoruz. Eskiden 10-15 şef civarında dünyada önemli şef vardı ama şimdi değişti. Butiklere döndü. Gençlerimize katma değer verecek sistemleri hayata geçiriyoruz. Yıllar önce Türk olduğumuz için giremediğimiz okulların şefleri şimdi ülkemize gelip workshop yapıyor" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.