Ve sonunda tescllendi
KAÜ ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından SERKA desteğiyle 3 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda 'Kars kaşarına' Türk Patent Enstitüsünce coğrafi işaret belgesi verildi
22.02.2016 00:00:00
Lezzetiyle ün yapmış "Kars kaşarı", Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda "coğrafi işaret belgesi" aldı.
Kars kaşarının tescillenmesi için Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteğiyle KAÜ ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından 3 yıldır yürütülen çalışmalar tamamlanarak, "Kars kaşarı", Türk Patent Enstitüsü tarafından "coğrafi işaret belgesi" ile tescillendi.
Tescil sürecini yürüten KAÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin, Kars kaşarına coğrafi işaret belgesi alınması için 2013 yılında SERKA'ya sundukları projenin kabul edilmesiyle başlayan sürecin, 3 yıllık titiz çalışma sonucunda tamamlandığını belirtti.
Şahin, yapılan çalışmayla Kars kaşarının özelliklerinin TÜBİTAK Marmara Gıda Enstitüsünde yapılan analizlerle ortaya konduğunu ve bu ürünün Kars'a ait olduğunun tescil edildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Kars kaşarı 32 farklı bileşenden oluşuyla diğer kaşarlardan ayrılıyor. Bu kaşar, hayvanlar merada serbest yayılımdayken elde edilen sütlerden yapılır. Endüstriyel bir çiftlikte üretilen sütten Kars kaşarı elde edilmez. Hiçbir katkı maddesi içermez. Emek yoğun üretilen bir üründür. Olgunlaştırılmış beyaz peynirin haşlaması sıcak suda yapılır. Kazanda haşlama yapıldıktan sonra kaşar haline getirilir. Başka şekilde üretilen kaşar, Kars kaşarı özelliği taşımaz. Doğal bir üründür."
Kars kaşarının tescillenmesi için Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteğiyle KAÜ ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından 3 yıldır yürütülen çalışmalar tamamlanarak, "Kars kaşarı", Türk Patent Enstitüsü tarafından "coğrafi işaret belgesi" ile tescillendi.
Tescil sürecini yürüten KAÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin, Kars kaşarına coğrafi işaret belgesi alınması için 2013 yılında SERKA'ya sundukları projenin kabul edilmesiyle başlayan sürecin, 3 yıllık titiz çalışma sonucunda tamamlandığını belirtti.
Şahin, yapılan çalışmayla Kars kaşarının özelliklerinin TÜBİTAK Marmara Gıda Enstitüsünde yapılan analizlerle ortaya konduğunu ve bu ürünün Kars'a ait olduğunun tescil edildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Kars kaşarı 32 farklı bileşenden oluşuyla diğer kaşarlardan ayrılıyor. Bu kaşar, hayvanlar merada serbest yayılımdayken elde edilen sütlerden yapılır. Endüstriyel bir çiftlikte üretilen sütten Kars kaşarı elde edilmez. Hiçbir katkı maddesi içermez. Emek yoğun üretilen bir üründür. Olgunlaştırılmış beyaz peynirin haşlaması sıcak suda yapılır. Kazanda haşlama yapıldıktan sonra kaşar haline getirilir. Başka şekilde üretilen kaşar, Kars kaşarı özelliği taşımaz. Doğal bir üründür."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.