Yabancılar kiralarını ödeyemiyor
Yeni Mesaj'a konuşan bir emlakçı, fırsatçı bir anlayışla çok yüksek bedellerden kiralama yapan ev sahiplerinin bugünlerde pişmanlık yaşadığını söyledi. Zira hemen ev bulma telaşı ile yabancı uyruklular fiyatına bakmaksızın evleri tuttu ancak şimdi özellikle Antalya ve Alanya’dan gelen haberler kiraların ödenemediği yönünde.
07.07.2022 15:51:00





AHMET TURAN YİĞİT / İSTANBUL
Kiraların önlenemez yükselişi ve bazı mahallelerde yabancılara ait gettoların oluşması üzerine Göç İdaresi Başkanlığı, 1 Temmuz 2022 itibariyle Türkiye genelinde 1169 mahalleyi yeni yabancı ikametine kapattı. Yabancı göçünden en fazla etkilenen İstanbul'da 15, Antalya'da 2 ilçede bazı mahallelerde yabancılar bundan böyle kiralama yapamayacak. Bazı mahallerde toplam nüfusun yüzde 20'den fazlasını yabancıların oluşturması üzerine kanun maddesine dayanarak böyle bir karar alındı. İstanbul'da Fatih'te 13, Beyoğlu'nda 10, Esenyurt'ta 8 mahalle bu karardan etkilenecek. Yabancılar mülk satın alsa bile bu mahallelerde oturum izni alamayacak. Artık ev sahipleri nasılsa yabancılara istediğim fiyata kiralarım veya satarım diyerek fiyatları daha fazla yükseltemeyecek.
Başka mahallere yönelecekler
Yabancı uyruklu kişilerin kısıtlama uygulanmayan mahallere yönelmesi bekleniyor. Yeni Mesaj'a konuşan bir emlakçı, fırsatçı bir anlayışla çok yüksek bedellerden kiralama yapan ev sahiplerinin bugünlerde pişmanlık yaşadığını söyledi. Zira hemen ev bulma telaşı ile yabancı uyruklular fiyatına bakmaksızın evleri tuttu ancak şimdi özellikle Antalya ve Alanya'dan gelen haberler kiraların ödenemediği yönünde. Hatta bazı yabancılar, kanuna aykırı olmasına rağmen kiraladıkları daireleri başkalarına kiraya vermeye başladı!
Ev kiralama yoluyla ikamet de kaldırıldı
Öte yandan Türkiye'de 62 farklı ilde 1169 mahalle yabancı uyruklu kişilerin ikametgahına kapatılırken, 1 Temmuz itibariyle yabancılara ev kiralama yoluyla ikamet izni de kaldırıldı. Göç İdaresi Başkanlığı, sözkonusu mahallelerde yabancı sayısının toplam nüfusun yüzde 20'si ile sınırlandırılacağını açıkladı. Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, "Yabancı uyruklular için vatandaşlık hususunda yatırım limitinin 400 bin dolara çıkarılmasından sonra yabancılar yatırım yapmak yerine, Türkiye'deki faaliyetlerini ikamet belgesi alarak sürdürme seçeneğine yönelmişlerdi. İkamet belgesi için basit bir kira sözleşmesi ile oturum izni alınabiliyordu. Şimdi bu durumun önüne geçiliyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.