‘Yağlı karaciğer siroza yol açabilir’
Yağlı karaciğer hastalığının ülkemizde en sık görülen kronik karaciğer hastalıklarından olduğunu açıklayan Uzman Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, hastalığın obezite, sağlıksız beslenme, tip 2 diyabet, kolesterol yüksekliği ve insülin direnci kaynaklı olarak geliştiğine dikkat çekti. Gökosmanoğlu, "Karaciğerde normalden fazla yağ birikmesi nedeniyle bize gelen hastaların ilettikleri şikâyetler; yemeklerden sonra halsizlik, yorgunluk, ellerde titreme, terleme, ağırlık hissi, karında dolgunluk ve karın sağ üst bölgede ağrı olmaktadır. Yağlı karaciğer vakalarının yüzde 5'inde ortalama 7 yıl içinde siroz gelişmekte ve bunların yüzde 1,7'si maalesef ölümle sonuçlanmaktadır" diye konuştu.
Yağlı karaciğer hastalığının tedavisinde, kilo vermenin ve fiziksel aktivitenin şu ana kadar etkisi kanıtlanmış en iyi tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Uzman Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, ayrıca işlenmiş şeker ve un, hayvansal yağ tüketiminin azaltılması, daha fazla sebze-meyve ve kurutulmuş meyve tüketilmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. İHA