Yakında ülkeler 'plastik atık' için birbirini yiyecek
Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği (PAGÇEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, "Sektörlerin geri dönüşmüş plastiğe ihtiyaçları giderek artıyor. Eğer yeterli geri dönüştürülmüş malzemeye ulaşamazsak yarın Avrupa'ya beyaz eşya da satamayız otomotiv de. Türkiye'de topladığın atık matematik olarak buna yetmez, çünkü ihracatımız çok fazla. Avrupa da artık kendi atığını kaptırmamanın derdinde" dedi.
10.05.2025 00:13:00 / Güncelleme: 10.05.2025 01:18:16
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Türkiye'nin plastik geri dönüşümde küresel bir merkez olabilmesi adına bu yıl ikincisi düzenlenen RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm ve Ham Maddeleri Fuarı önceki gün kapılarını açtı. Geri dönüşüm sektörünü İstanbul'da buluşturan fuara 14 ülkeden 150'yi aşkın firma katılırken, ziyaretçi sayısının 10 bini aşması bekleniyor. Geri dönüşüm sektöründe Türkiye'nin Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği (PAGÇEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, fuarın henüz ikinci yılında dünyanın en büyük ikinci plastik geri dönüşüm fuarı olduğunu söyledi.
Avrupa atığını satmayabilir
Otomotiv, beyaz eşya ve tekstil başta olmak üzere sanayide geri dönüştürülmüş madde kullanımının zorunlu hale getirilmesinin ardından geri dönüşüm sektörünün çok önemli hale geldiğini ifade eden Eroğlu, "Fuarda geri dönüşüm makinelerinden, dönüştürülmüş ham maddelere kadar sektörün aradığı her türlü ürün mevcut. Bu yıl henüz ikinci yılımız olmasına karşın karşılaştığımız ilgi, Türkiye'nin de bu sektörde küresel bir merkez olma iddiasını ortaya koyuyor. Avrupa Birliği'nde ürün satmak isteyen firmalar, vergi avantajından da yararlanmak için belli oranda dönüştürülmüş malzeme kullanmak zorunda ve bu malzemenin temininde büyük sıkıntı çekiyorlar. Sektörlerin geri dönüşmüş plastiğe ihtiyaçları giderek artıyor. Eğer yeterli geri dönüştürülmüş malzemeye ulaşamazsak yarın Avrupa'ya beyaz eşya da satamayız otomotiv de. Türkiye'de topladığın atık matematik olarak buna yetmez, çünkü ihracatımız çok fazla. O nedenle Türkiye'nin yurtdışından atık ithalatına her zaman ihtiyacı var. Bir yandan Türkiye Avrupa'nın çöplüğü oldu eleştirileri gelirken, diğer taraftan Avrupa'daki geri dönüşümcüler de 'bu atık Türkiye'ye gitmesin biz geri dönüştürelim, o çöp burada kalsın' diye uğraşıyorlar. Avrupa da artık kendi atığını kaptırmamanın derdinde" dedi.
Türkiye, Almanya'dan sonra ikinci
Geri dönüşümü stratejik bir sektör olarak gördüklerini ve ülke adına son derece önemli bir iş yaptıklarını kaydeden Eroğlu, sektörün Türkiye'deki büyüklüğü ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Bizim plastikte geri dönüştürdüğümüz ve granüle çevirdiğimiz miktar 1.5 milyon tonu geçti. Toplamda ise 1.75 milyon tonluk bir geri dönüşmüş malzeme elde ediyoruz. Bu rakamlara baktığımızda Avrupa'da 2 milyon ton işleyen Almanya'nın ardından Türkiye ve İspanya ikinciliği paylaşıyor: Önümüzde birinciliğe giden bir yol olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında geri dönüşüm makinalarında da Türkiye olarak iyi bir konumdayız. Avrupa'da Türk makinalarına ciddi bir talep olduğunu görüyoruz. Hem kalite olarak iyiyiz hem de Avrupalı rakiplerimize göre daha uygun maliyet sunabiliyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.