Yaralı depremzedeler hipotermi mağduru
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden Acil ve İlkyardım Uzmanı Dr. Gökhan Eyyüpoğlu, depremzedelerde gördükleri iki önemli yaralanma çeşidi olduğuna dikkati çekerek, "Biri ezilme ve crush sendromları, diğeri de maalesef hipotermi yaralanmaları" dedi.
08.02.2023 17:02:00





Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde yaralanarak İstanbul'a getirilen 246 kişinin tedavisi kentteki çeşitli hastanelerde devam ediyor. Yaralıların 57'si Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, 19'u Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi, 18'i Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 17'si Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 14'ü Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 11'i Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi görüyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin acil servisinde görevli Acil ve İlkyardım Uzmanı Dr. Gökhan Eyüpoğlu, depremin ilk gününden itibaren uçaklarla İstanbul'a nakillerin başladığını belirterek, "İlk değerlendirme yapıldıktan sonra ameliyat gerekenler acilen ameliyata alınmakta. Servis yatışı gerekenler servise yatırılmakta. Maalesef hastaların önemli bir kısmı da yoğun bakımlarımıza yatırılmaktadır" diye konuştu.
Ezilme sıklıkla görülüyor
Depremzedelerde gördükleri iki önemli yaralanma çeşidi olduğuna dikkati çeken Eyüpoğlu, şöyle devam etti:
"Biri ezilme ve crush sendromları, diğeri de maalesef hipotermi yaralanmaları. Ezilme yaralanmalarıyla ilgili kısaca şöyle bilgi vermek istiyorum. Bu tür yaralanmalarda kişilerde böbrek fonksiyon bozuklukları, elektrolit bozuklukları, kol ve bacaklarda ödemli şişlik görülür. Şu anda deprem bölgesinde olan belki de hiçbir sağlık kuruluşuna başvurmamış, kendini iyi hisseden vatandaşlar vardır. Bu vatandaşların, özellikle kol ve bacaklarında şişme, ödem ve hissizlik olduğu zaman veya idrar miktarlarında azalma hissettikleri zaman mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları ve bu kol-bacak yaralanmalarını basit olarak düşünmemelerini öneriyorum."
Hipotermiden nasıl korunulur?
Depremin kış mevsiminde olmasına dikkati çeken Eyüpoğlu, "Dolayısıyla hipotermi, oradaki tüm vatandaşlar için bir risk. Mümkün mertebe vatandaşlardan katmanlı bir şekilde kalın kıyafet giymelerini, el ve ayaklarını kuru tutmalarını ve buna çabalamalarını öneririm. Özellikle ıslak kıyafetlerini, çoraplarını mümkünse değiştirilmesini öneririm" ifadesini kullandı.
Hipotermi nedir?
Hipotermi, normalde 36-37 derece olan normal vücut sıcaklığının, 35 derecenin altına düşmesi halinde meydana geliyor. Hipotermi genellikle yağmur, rüzgâr, kar veya soğuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetikleniyor. Vücut sıcaklığıyla ilgili olan hipotermi durumu ölüme sebep olabilecek kadar tehlikeli bir rahatsızlık haline dönüşebiliyor. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.