Yaz sıcaklarının insan vücut ısısına yakın düzeylerde seyrettiği bu günlerde su ve gıdalarla bulaşan ishal gibi hastalıklara yakalanma riski de artıyor. İl Sağlık Müdür Vekili Dr. A. Başar Gürbüz, "Sıcak havalarda vücudun aşırı derecede su ve tuz kaybettiği düşünülürse, bu kaybın beslenme ile dengelenmemesi, vücudun normal fizyolojik dengesini bozarak şoka varan tabloların gelişmesine neden olabilmektedir. Yaz aylarında su ve mineral içeren ayran, meyve suları (evde yapılmış) ve maden suyu bolca tüketilmeli. Yağlı ve sindirimi zor yiyecekler yerine sebze ağırlıklı yemekler tercih edilmelidir" dedi.
Satın alırken dikkat!
Potansiyel riskli besinlerin (et, tavuk, balık, süt vb.) 5 derece veya altında teslim alınarak, hızlı şekilde tüketilmesi gerektiğini kaydeden Sağlık Müdür Vekili Dr. Gürbüz, "Yiyecekler sağlam olmalı, ezik, çürük bulunmamasına, böcek, toz, çamur içermemesine dikkat etmelidir. Dondurulmuş yiyecekler - 18 derece ve altında alınmalıdır, pişirilmeden önce tamamen çözündürülmeli ve bir defada tüketilmelidir, çözündükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır" diye konuştu.
Uzun süre saklanacaksa...
Dr. Gürbüz, açıkta teşhir edilmiş ve uygun ısılarda muhafaza edilmemiş besinlerin satın alınmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Alınan gıdalar evde veya kuruluşlarda uygun ısılarda saklanmalıdır. Pişirilip soğumaya bırakılan yemek kapları sürekli kapalı tutulmalıdır. Pişmiş yiyecekler uzun süre saklanacaksa 10 derecenin altında tutulmalıdır. Isıtılan yiyecek hemen tüketilmeli, tekrar ısıtılmamalıdır" dedi.
Satın alırken dikkat!
Potansiyel riskli besinlerin (et, tavuk, balık, süt vb.) 5 derece veya altında teslim alınarak, hızlı şekilde tüketilmesi gerektiğini kaydeden Sağlık Müdür Vekili Dr. Gürbüz, "Yiyecekler sağlam olmalı, ezik, çürük bulunmamasına, böcek, toz, çamur içermemesine dikkat etmelidir. Dondurulmuş yiyecekler - 18 derece ve altında alınmalıdır, pişirilmeden önce tamamen çözündürülmeli ve bir defada tüketilmelidir, çözündükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır" diye konuştu.
Uzun süre saklanacaksa...
Dr. Gürbüz, açıkta teşhir edilmiş ve uygun ısılarda muhafaza edilmemiş besinlerin satın alınmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Alınan gıdalar evde veya kuruluşlarda uygun ısılarda saklanmalıdır. Pişirilip soğumaya bırakılan yemek kapları sürekli kapalı tutulmalıdır. Pişmiş yiyecekler uzun süre saklanacaksa 10 derecenin altında tutulmalıdır. Isıtılan yiyecek hemen tüketilmeli, tekrar ısıtılmamalıdır" dedi.