Yoğun tempo sağlığınızı unutturmasın
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, yoğun ve stresli iş temposu içerisinde öğün atlamanın ve sağlıksız beslenmenin zararlarını anlattı
29.08.2015 00:00:00
Beslenme alışkanlıkları çoğu insanda düzenli bir hale gelmese de uzmanların en sık uyarı yaptıkları konuların başında yer alıyor. Doğru ve düzenli beslenmeme birçok hastalığı beraberinde getirirken, düzensiz beslenme alışkanlığı iş hayatının temposuna da yansıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, yoğun çalışma hayatı ile birlikte stresin de artmasına bağlı olarak beslenme alışkanlıklarının düzensiz olmasının doğuracağı riskleri anlattı.Yaşanan stres nedeniyle az veya fazla yeme ya da düzensiz beslenme sorunları ile sık sık karşılaştıklarını belirten Güler, ilerleyen yaşlarda obezite, diyabet ve kalp rahatsızlıkları riskini en çok artıran faktörlerin başında düzensiz beslenmenin olduğunun altını çiziyor. Çalışan bireylerin bir yandan iş yoğunluğu, toplantılar, iş seyahatleri, çalışma saatleri, hareketsizlik, stresle baş etmeye çalışırken bir yandan da yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları en aza indirgemeleri gerektiğini vurgulayan uzman diyetisyen Güler verimli çalışma hayatında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Mutlaka üç ana öğün düzenli tüketilmeli ve güne mutlaka kaliteli bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Sabahları hızlı kahvaltı yapmak adına tüketilen poğaça, kek, börek tarzında yağ içeriği gıdalar yerine evde hazırlanmış peynirli bir sandviç; simit ve peynir; süt ve yulaf ezmesi gibi protein karbonhidrat karışımı besinler daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Ara öğünler ana öğünlerde tüketeceğimiz miktarların daha kontrollü olmasını sağlayarak metabolizmamızı hızlandırır. Ara öğünlerde boş kalori olarak nitelendirdiğimiz çikolata, bisküvi, cips, şeker gibi miktar olarak az; ancak kalori olarak yüksek gıdalar yerine meyve, süt, ayran, yoğurt gibi besleyici değeri de bulunan atıştırmalıklar tercih edilmelidir." AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.