Yüzde 7.6'lık enflasyon Almanları korkuttu!
İşverenler ve sendikaların üst düzey temsilcileri ile yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarını konuşan Almanya Başbakanı Scholz, "Tarihi bir zorlukla karşı karşıyayız" dedi. Almanya'da yıllık enflasyon yüzde 7.6... Ülkede enflasyon Türkiye'deki gibi yüzde 78'i geçseydi, Almanlar ne hissederdi?
06.07.2022 15:48:00





Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'daki fiyat artışlarına karşı ortak araçlar geliştirmek için işverenler ve sendikaların üst düzey temsilcileri ile yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarını ele almak üzere bir araya geldi. Görüşme öncesi değerlendirmelerde bulunan Scholz, "Mevcut kriz birkaç ay içinde bitmeyecek" ifadesini kullandı. Scholz, bu durumun yakın gelecekte değişmeyeceğine hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Enflasyon ve enerji fiyatlarına ilişkin "Tarihi bir zorlukla karşı karşıyayız" diyen Scholz, ülke olarak ancak el ele verilmesi ve birlikte çözümler üretme konusunda anlaşılması halinde enflasyon krizinin üstesinden gelinebileceğini, söz konusu zorluk karşısında 'birlikte olunmasının' büyük önem taşıdığını kaydetti. Scholz, işveren ve sendika temsilcileriyle enerji ve enflasyon konusunda düzenli olarak bir araya geleceklerini de bildirdi. Bu arada, Euro Bölgesi'nde Mayıs'ta yüzde 8.1 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda maliyetlerinin artmaya devam etmesiyle Haziran'da yüzde 8.6'ya çıkarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya'da ise yıllık enflasyon yüzde 7.6, Türkiye'deki enflasyonun 10'da biri olarak açıklanmıştı. Scholz, Alman halkı Türkiye'deki enflasyon ile tanışsa acaba neler söylerdi? Almanya'da, tüketiciler için alışılmadık derecede yüksek seyreden enflasyonun olumsuz etkileri iyice hissedilirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gevşek para politikasına yönelik hoşnutsuzluk da giderek artıyor. Bir asır önce Weimar Cumhuriyeti'nde (1918-1933 dönemi) görülen ve tüketicilerin satın alma gücünü çökerten hiper enflasyondan dolayı 'enflasyon', Almanya'da her zaman hassas bir konu olarak görülüyor.
Enflasyon manşetlerde
Öte yandan Almanya'nın önde gelen dergisi Der Spiegel, ülkede yaşanan enflasyonu 2 Temmuz'da çıkan sayısında kapağa taşıdı. "Refah Katili' başlığını atan dergi, "Eğer orta direğin parası tükenirse ne olur? Yeni paylaşım savaşı" alt başlığını kullandı. Dergiye göre "Almanya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük krizi yaşıyor; salgın, Ukrayna'daki savaş ve enflasyon refahı tehdit ediyor. Hükümetin halka nefes aldıracak politikaları izlemesinin nedeni de bu. Tehlike de büyük zira her şey daha da kötü olabilir. Alınacak önlemlerden kimlerin yararlanacağı da tartışmalı." HABER MERKEZİ / AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.