Tarihin tanıklık ettiği destan: Çanakkale geçilmez!
Çanakkale Savaşı, deniz ve kara muharebelerini kapsar. Ancak bizde 18 Mart günü bütün Çanakkale Savaşı'nı temsilen kutlanır. Oysa o gün sadece meşhur deniz savaşı yapılmıştı. İtilaf devletlerinin amacı Rusya'ya yardım etmekti. Tabii, Osmanlı devletinin merkezini de kontrol altına almak bir başka hesaptı.
"Denizlere hâkim olan dünyaya hâkim olur" düşüncesiyle hareket eden ve tarihinde hiçbir yenilgi almamış donanmalarının Boğazları ele geçirmek için yeterli olacağına inanan İngilizler, Fransa'nın desteğiyle dünyanın en büyük armadasını oluşturur.
Deniz harekâtı 19 Şubat 1915'te başlar. 13 Mart'a kadar tabyaları top ateşine tutup, mayın tarama gemileri olabildiğince yol açar. Ancak dirençli bir karşılık görmeleri üzerine başarı sağlanamaz.
Düşman donanması 18 Mart sabahı, Boğaz'ı geçmek için en büyük saldırısını başlatır. Bu bölgede bir gece önce Nusret gemisinin döktüğü -savaşın sonucunu etkileyecek- mayınlar hiç hesapta yoktur.
150 topluk Türk bataryalarına karşın 506 topluk bir güçle ateş kussa da sonuç düşman için tam bir hezimettir. Türkler, Çanakkale'nin Boğaz'dan geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterirken diğer yandan müttefiklerin kaçınılmaz kara harekâtına karşı da son sürat hazırlıklara başlar. 18 Mart'tan 25 Nisan'a kadar zaman, düşmanın kaşif ve oyalama hareketleriyle geçer. Mustafa Kemal bu savaşların tam içinde, Arıburnu Cephesi'ndedir. Conkbayırı'ndan harekâtı idare ederken söylediği şu sözler tarihe geçer: "Size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde başka kuvvetler ve komutanlar olabilir."
Neticede düşmana saldırılıp boğuşularak sahile kadar geri püskürtülür. 26 Nisan gecesi 5 İngiliz tümeni yeniden Arıburnu'na çıkarma yapar. Sonraki günlerde düşmanın asker çıkarması durmaz, karşılıklı çarpışmalarla geçer. Mustafa Kemal'in verdiği emir aynıdır. O günkü harekâtı yönettiği tepeye de Kemalyeri adı verilir.
Tablo bir komuta mucizesidir. O mucize Mustafa Kemal'dir. O, 19.Tümen Komutanı olarak başladığı bu savaşta Arıburnu ve Ağıldere cephelerini de içine alan Anafartalar Grup Komutanlığı'na yükselir. 10 Ağustos'ta Çanakkale Savaşı'nın en büyük ve en kanlı taarruzu için harekete geçer. Düşmanı ani ve şiddetli bir baskınla yenme isteği kuvvetten çok karar ağırlıklıdır. Her türlü olumsuzluğa rağmen şu kararı verir: "Düşman yenilecek ve mahvedilecektir." O gün, Çanakkale Savaşlarında Türk askeri cesur, akıllı ve ortak bir komutanın idaresinde neler yapmaya gücü yettiğini tüm dünyaya göstermiştir.
Kandil münasebetiyle ve de Çanakkale Zaferi'nin 107. yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, tüm şehitlerimize Allah'tan (c.c) rahmet diliyoruz.
Kandiliniz mübarek olsun.
- Yerel yönetim / 25.01.2024
- Muhalefet / milli irade / 22.01.2024
- Anayasa Mahkemesi yoksa… / 18.01.2024
- Soykırım davası / 15.01.2024
- Sosyal devlet için / 11.01.2024
- Hukuk devletine başkaldırı / 25.12.2023
- Güç dengesi / 21.12.2023
- Yerel seçime giderken / 14.12.2023
- İnsanlığın anayasası / 11.12.2023