Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Kasım ayında fiyatı en çok artan ürünün salatalık olduğunu açıkladı. Salatalıkta fiyat artışı yüzde 42,7
TZOB'un yaptığı araştırmaya göre, tüketici bazında, salatalıkta yüzde 42,7, yeşil fasulyede yüzde 34, patlıcanda yüzde 31,5, domateste yüzde 31,3, armutta yüzde 22,9, sivri biberde yüzde 21,5, soğanda yüzde 10,1, kuru kayısıda yüzde 4,9, kuru üzümde yüzde 4,5, elmada yüzde 4,1, mandalinada yüzde 3, ıspanakta yüzde 2,1, fındıkta yüzde 2, kuru incirde yüzde 1,6, nohutta yüzde 1,5, sütte ise yüzde 0,3 oranlarında fiyat artışı oldu.
Üretici fiyatlarında da zam şampiyonu salatalıkAraştırmaya göre, Kasım ayında üretici fiyatlarına bakıldığında 9 üründe fiyat değişimi olmazken, 5 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı oldu. Kasım'da salatalıkta yüzde 51,7, yeşil fasulyede yüzde 45,9, domateste yüzde 43,1, sivri biberde yüzde 32,4, patlıcanda yüzde 25, limonda yüzde 20,6, armutta yüzde 10, elmada yüzde 7,8, yumurtada yüzde 6,7, dana etinde yüzde 5,7, kuzu etinde yüzde 4,1, fındıkta yüzde 3,6, sütte yüzde 3 fiyat artışı gerçekleşti. Hayvansal ürün fiyatlarında arz ve talepteki değişime bağlı olarak üretici fiyatlarında artışlar görüldü. Kurban Bayramı nedeniyle canlı hayvan talebindeki artışa bağlı olarak et fiyatları yükseldi.
Üreticiden tüketiciye fiyat 4 kat artıyor Kasım ayı itibariyle üretici ve market arasındaki fiyat farkının bazı ürünlerde yüzde 387'lere ulaştığının görüldüğüne dikkat çekildi. Araştırmaya göre, üretici ve market arasındaki fiyat farkı elmada yüzde 387,1, domateste yüzde 374,7, domateste yüzde 337,2, armutta ise yüzde 326,9'a kadar çıktı. Araştırmada, "Üreticilerimiz ürettikleri üründen hak ettikleri geliri elde edemezken, tüketicilerimiz bu ürünleri pahalıya tüketmek durumunda kalmaktadır. Bunun yanı sıra alım gücü azalan tüketiciler ise bu ürünlerden bir kısmına erişemedikleri için dengeli beslenememektedir" denildi.
TZOB'un yaptığı araştırmaya göre, tüketici bazında, salatalıkta yüzde 42,7, yeşil fasulyede yüzde 34, patlıcanda yüzde 31,5, domateste yüzde 31,3, armutta yüzde 22,9, sivri biberde yüzde 21,5, soğanda yüzde 10,1, kuru kayısıda yüzde 4,9, kuru üzümde yüzde 4,5, elmada yüzde 4,1, mandalinada yüzde 3, ıspanakta yüzde 2,1, fındıkta yüzde 2, kuru incirde yüzde 1,6, nohutta yüzde 1,5, sütte ise yüzde 0,3 oranlarında fiyat artışı oldu.
Üretici fiyatlarında da zam şampiyonu salatalıkAraştırmaya göre, Kasım ayında üretici fiyatlarına bakıldığında 9 üründe fiyat değişimi olmazken, 5 üründe azalma, 13 üründe ise fiyat artışı oldu. Kasım'da salatalıkta yüzde 51,7, yeşil fasulyede yüzde 45,9, domateste yüzde 43,1, sivri biberde yüzde 32,4, patlıcanda yüzde 25, limonda yüzde 20,6, armutta yüzde 10, elmada yüzde 7,8, yumurtada yüzde 6,7, dana etinde yüzde 5,7, kuzu etinde yüzde 4,1, fındıkta yüzde 3,6, sütte yüzde 3 fiyat artışı gerçekleşti. Hayvansal ürün fiyatlarında arz ve talepteki değişime bağlı olarak üretici fiyatlarında artışlar görüldü. Kurban Bayramı nedeniyle canlı hayvan talebindeki artışa bağlı olarak et fiyatları yükseldi.
Üreticiden tüketiciye fiyat 4 kat artıyor Kasım ayı itibariyle üretici ve market arasındaki fiyat farkının bazı ürünlerde yüzde 387'lere ulaştığının görüldüğüne dikkat çekildi. Araştırmaya göre, üretici ve market arasındaki fiyat farkı elmada yüzde 387,1, domateste yüzde 374,7, domateste yüzde 337,2, armutta ise yüzde 326,9'a kadar çıktı. Araştırmada, "Üreticilerimiz ürettikleri üründen hak ettikleri geliri elde edemezken, tüketicilerimiz bu ürünleri pahalıya tüketmek durumunda kalmaktadır. Bunun yanı sıra alım gücü azalan tüketiciler ise bu ürünlerden bir kısmına erişemedikleri için dengeli beslenememektedir" denildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.