logo
08 TEMMUZ 2025

Zayıflamak isteyen balık yesin

Balığın faydalarını saymakla bitiremeyen uzmanlar, son dönemde yapılan araştırmalara göre yeterli omega?3 alımının zayıflamayı daha da kolaylaştırdığını belirtiyorlar

20.09.2013 00:00:00
Diyetisyen Gizem Şeber, son dönemde yeterli omega-3 alımının zayıflamayı kolaylaştırdığını bilimsel araştırmalarca saptandığını söyledi. Şeber, balığın, sağlığımızı koruyan ve geliştiren besinler listesinin en başlarında yer alan bir yiyecek olduğunu ifade etti. Şeber balığın faydalarının saymakla bitmediğini belirterek şöyle devam etti: "Yüksek kaliteli protein içerir. Proteinler, vücudun yapım ve onarım işlemleri açısından önemlidir. Diğer et çeşitlerine göre yağ içeriği ve kalorisi daha düşüktür. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde rahatlıkla yer alabilir. Kalp-damar sağlığı açısından çok önemli yeri olan omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığı açısından da çok önemli olduğu biliniyor. Yetersiz omega-3 alan kişilerin gelecekte Alzheimer ve demans (bunama) gibi hastalıklara yakalanma riski daha yüksek. omega-3 yağ asitleri aynı zamanda vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak; artrit gibi hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Son dönemde, yeterli omega-3 alımının zayıflamayı kolaylaştırdığı da bilimsel araştırmalarca saptandı. Görme fonksiyonları, saç ve tırnak sağlığı ve bağışıklık sistemi açısından önemli yeri olan A vitamini ve kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamininden zengindir. Sinir sistemi ve metabolizmanın düzgün çalışmasında görevi olan B2 (riboflavin) ve demir mineralinin vücutta kullanılmasında ve tiroid hormonlarının sentezinde yer alan B12 vitamininden zengindir. Kemik ve diş yapısının önemli bir kısmını oluşturan fosfor mineralinden zengindir. Kılçıkları ile tüketildiğinde kalsiyum mineralinden zengindir. Demir, iyot, çinko ve magnezyum minerallerini içerir." Şeber, dünya'da birçok sağlık otoritesinin kalp-damar sağlığının korunması için haftada 2-3 defa balık tüketilmesini önerdiğini anlattı. Şeber, balık pişirilirken ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Balık kızartma yöntemi ile pişirildiğinde omega-3 yağ asitlerinin büyük bir kısmının yapısı bozulur ve balığın sağlığa olan olumlu etkileri azalır" dedi. Balığın lezzetli olması içerdiği yağ oranı ile paralel seyrettiğine işaret eden Şeber, "Palamudun en lezzetli olduğu ay Eylül-Ekim. Hamsinin ise biraz daha yağlanması gerekiyor, onun ideal zamanı ise Kasım. Palamutun tavası iyidir görüşü yanlıştır, şu an yağlı döneminde olduğundan tava pişirilmesine gerek yoktur. Fırında veya ızgara pişirilmesi daha uygundur. Siyah etli balık grubuna girdiğinden ötürü buğulama yapılması tavsiye edilmez" diye konuştu. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Sıcaklıkta zirve günü!
İstanbul yarın kavrulacak
Gözyaşları sel olup aktı
Şehitlerimize veda vakti
Sıcaklarda hayatta kalma rehberi
Termometreler yükseliyor
Havalimanları güvenliğinde şaşırtan incelikler var
Uçaklara neden sıvı madde alınmıyor?
Türkiye'ye üçüncü sınıf ülke muamelesi
Avrupa, Türkiye'den her 3 vize başvurusundan birini reddediyor
Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak
Motorine bir zam daha
Haziranda elektriklide yeni lider şaşırttı
Togg zirveden indi
Uzmanlardan sıcak uyarısı
11.00-16.00 arası dışarı çıkmayın
Konu, 4+4+4 eğitim sistemi
Araştırma sonuçları açıklandı
Ölü sayısı arttı
Texas'ta selin bilançosu ağırlaşıyor
BRICS Liderler Zirvesi'nin ardından Luiz Inacio Lula da Silva
'Dünya değişti. Biz bir imparator istemiyoruz'
ABD, HTŞ'yi terör örgütü listesinden çıkardı
Sırada PKK mı var?
Kartalkaya duruşmasının ilk günü bitti
İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tepkili
"(Gazzeliler) Ayrılmak isterlerse ayrılabilmeliler"
Netanyahu'nun 'özgürlük' anlayışı!
Trump gümrük tarifelerinde noktayı koydu
"Mektuplar nihai teklifimiz"
Sıcaklıkta zirve günü!
İstanbul yarın kavrulacak
Gözyaşları sel olup aktı
Şehitlerimize veda vakti
Sıcaklarda hayatta kalma rehberi
Termometreler yükseliyor
Havalimanları güvenliğinde şaşırtan incelikler var
Uçaklara neden sıvı madde alınmıyor?
Türkiye'ye üçüncü sınıf ülke muamelesi
Avrupa, Türkiye'den her 3 vize başvurusundan birini reddediyor
Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak
Motorine bir zam daha
Haziranda elektriklide yeni lider şaşırttı
Togg zirveden indi
Uzmanlardan sıcak uyarısı
11.00-16.00 arası dışarı çıkmayın
Konu, 4+4+4 eğitim sistemi
Araştırma sonuçları açıklandı
Ölü sayısı arttı
Texas'ta selin bilançosu ağırlaşıyor
BRICS Liderler Zirvesi'nin ardından Luiz Inacio Lula da Silva
'Dünya değişti. Biz bir imparator istemiyoruz'
ABD, HTŞ'yi terör örgütü listesinden çıkardı
Sırada PKK mı var?
Kartalkaya duruşmasının ilk günü bitti
İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tepkili
"(Gazzeliler) Ayrılmak isterlerse ayrılabilmeliler"
Netanyahu'nun 'özgürlük' anlayışı!
Trump gümrük tarifelerinde noktayı koydu
"Mektuplar nihai teklifimiz"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.