logo
07 MAYIS 2025

1865'ten bu yana üretiliyor

Diyarbakır'da, 1865 yılında Karacadağ'ın bazalt taşıyla yapılan tarihi ekmek fırını, sofraların vazgeçilmez lezzeti olan "Diyarbakır ekmeği"ni yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyor

13.11.2022 14:17:00
1865'ten bu yana üretiliyor
1865'ten bu yana üretiliyor
Asırlardır nesilden nesile aktarılan geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve tadını Karacadağ taşıyla yapılmış fırından alan "Diyarbakır ekmeği", lezzetiyle müşterilerin vazgeçilmezi oluyor.
Diyarbakır'ın suyu, buğdayı ve mayasıyla üretilen lezzetli Diyarbakır ekmeği müşteriye sunulmadan önce, fabrikada öğütülen buğday unları ile yapılıyor. Buğday unu, fırındaki büyük kazanlara dökülüp su ve maya ile birlikte katkı maddesi katılmadan 15 dakika yoğrulur, hamura dönüştürülüyor. Çevirici ustaların hamuru top haline getirmesinden sonra tırnakçı ustalar şekillendirip pişirici ustaya teslim ediyor. Yaklaşık 10 dakika pişen Diyarbakır ekmeğinin hazırlık yolculuğunun tamamlanmasıyla müşterilerin afiyetle yiyebileceği kıvama gelip sofralarda yer alıyor.
Sur ilçesinde dededen toruna fırıncı mesleğini devam ettiren 24 yaşındaki Hasip Karahan, hem üniversite okuyor hem de Diyarbakır ekmeğini müşterilerin sofrasına sunmak için çalışıyor.
1865 yılında faaliyete giren fırında üçüncü kuşak olduğunu belirten Hasip Karahan, 'Fırını önce dedem, sonra babam ondan sonra da ben olmak üzere işletmeye devam ediyoruz. Bu fırın 1865 yılından bu yana ekmek üretiyor. Vergiye tabi olduğu dönem 1918 diye geçiyor. 1918'den beri onarımlarla ilk günkü gibi bugüne gelmiş' dedi.

"Ekmeklerimiz bir hafta 10 gün dışarıda kalabilir"

İşlettikleri fırının Diyarbakır'da yapılan ilk 3 fırından biri olduğunu söyleyen Karahan, fırının yapımında kullanılan taşların Karacadağ'ın volkanik taşlarıyla yapıldığını ifade etti.
'Diyarbakır ekmeği'nin lezzetini taş fırın ve yanan yoğun ateşten aldığını aktaran Karahan, 'Diyarbakır ekmeği şehrin suyuyla ve 3-4 tane unun karışımıyla yapılan bir ekmektir. 50-60 kilo ağırlığında hamur yoğurduğumuz için daha yoğun bir hamur olup, içini boşaltmış oluyor. Bizim fırının taşları da eski ve tarihi olduğu için tadı daha bir güzel oluyor. Fırınımızın yoğun sıcaklığından dolayı ekmeklerimiz bir hafta 10 gün dışarıda kalabilir. Bayatlama olabilir ama küflenme olmaz. Ekmeğimizi buradan alıp dışarıda dolaba koyarsın, 10 gün sonra çıkarıp ısıtarak pamuk gibi yersiniz' diye konuştu.

'Diyarbakır ekmeğinin yaklaşık 12 çeşidi bulunmakta'

Diyarbakır ekmeğini diğer ekmeklerden ayıran özelliğin tırnaklı ekmek olduğunu kaydeden Karahan, 'Ekmeğimizi diğer ekmeklerden ayıran özellik; eskiden annelerimiz ev ekmeği yapıp leğenlere koyardı. Bize getirilen hamura aralıklı mahalle tırnağı vurulurdu. Fırınımız da eski olduğu için mahalle tırnağı vurma geleneğini sürdürüyoruz. Mahalle tırnağı vurulan ekmeği Diyarbakır'da bizden başka üreten fırın yok. Diyarbakır ekmeğinin yaklaşık 12 çeşidi bulunmakta' ifadelerine yer verdi.

'Kimisi alıp yurt dışına, kimisi de il dışına götürüyor'

'Yoğun olduğumuz günler günde bin 500 tane ekmek ürettiğimiz oluyor. Yaptığımız diğer unlu mamullerle birlikte 2 bini geçiyor' diyen Karahan, 'Son zamanlarda buğday fiyatının artmasından dolayı 400 gramlık ekmeğimizin ücreti 7 liraya çıktı. Müşterilerimiz bu durumdan biraz şikayetçi oluyor. Diyarbakır ekmeğine yerli ve yabancı turistler de ilgi gösteriyor. Kimisi alıp yurt dışına, kimisi de il dışına götürüyor' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Ayşe Ateş'ten, Bahçeli'ye tepki
'Sinan’ın ne fotoğrafı sevildi ne de ardından bir baş sağlığı dilendi'
"Babası zengin olduğu için peşini bırakmadı"
Bahar Aksu'nun teyzesi konuştu
BTP’den iktidara çifte standart tepkisi
Önder'den dikkat çekici açıklamalar
Şehit ailelerine taziyeye gidemeyenler DEM'e gitti
Devlet Bahçeli’den taziye ziyareti
Topyekün bir savaş riski!
Pakistan - Hindistan açıklaması
Erdoğan, sokak röportajlarını eleştirmişti
Arif Kocabıyık gözaltına alındı
Polemik yapmıyorlar (!) Kanal İstanbul'u yapıyorlar
Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün ayakları 100 metreyi aştı
6 bin 352 kişi trafikte can verdi
385 bin 117 kişi yaralandı
İki nükleer güç arasında tehlikeli tırmanış
Gerilim savaşa dönüştü
Rekolte çok düşük… Çiftçi 20 TL fiyat bekliyor
Adana'da buğday hasadı başladı
568 gözaltı
Siber suç operasyonu
Katil asıl amacını açıkladı
'Orta Doğu'nun çehresini değiştirmek'
Ankara'da feci kaza
2 otomobil çarpıştı: 4 ölü, 1 yaralı
Bakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı ile görüştü
Son gelişmeler değerlendirildi
Pakistan: Hindistan'a ait 5 savaş uçağı düşürüldü
Hindistan'ın füze saldırısına misilleme
Ayşe Ateş'ten, Bahçeli'ye tepki
'Sinan’ın ne fotoğrafı sevildi ne de ardından bir baş sağlığı dilendi'
"Babası zengin olduğu için peşini bırakmadı"
Bahar Aksu'nun teyzesi konuştu
BTP’den iktidara çifte standart tepkisi
Önder'den dikkat çekici açıklamalar
Şehit ailelerine taziyeye gidemeyenler DEM'e gitti
Devlet Bahçeli’den taziye ziyareti
Topyekün bir savaş riski!
Pakistan - Hindistan açıklaması
Erdoğan, sokak röportajlarını eleştirmişti
Arif Kocabıyık gözaltına alındı
Polemik yapmıyorlar (!) Kanal İstanbul'u yapıyorlar
Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün ayakları 100 metreyi aştı
6 bin 352 kişi trafikte can verdi
385 bin 117 kişi yaralandı
İki nükleer güç arasında tehlikeli tırmanış
Gerilim savaşa dönüştü
Rekolte çok düşük… Çiftçi 20 TL fiyat bekliyor
Adana'da buğday hasadı başladı
568 gözaltı
Siber suç operasyonu
Katil asıl amacını açıkladı
'Orta Doğu'nun çehresini değiştirmek'
Ankara'da feci kaza
2 otomobil çarpıştı: 4 ölü, 1 yaralı
Bakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı ile görüştü
Son gelişmeler değerlendirildi
Pakistan: Hindistan'a ait 5 savaş uçağı düşürüldü
Hindistan'ın füze saldırısına misilleme
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.