ABD'den ilk misilleme saldırısı
Afganistan'da 180'den fazla kişinin ölümüne neden olan kanlı saldırının faili IŞİD-Horoasan grubuna bir İHA saldırısı düzenleyen ABD, kanlı saldırınını planlayıcısı bir militanın öldürülmüş olabileceğini duyurdu
28.08.2021 16:59:00





Afganistan'da 26 Ağustos'ta 13'ü ABD askeri olmak üzere 180'den fazla kişinin ölümüne neden olan kanlı saldırının sorumluluğunu üstlenen Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Horasan kolu olarak bilinen IŞİD-K grubuna ABD ilk misillemesini yaptı. ABD, IŞİD-K grubuna Afganistan'ın doğusunda insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini ve örgütün saldırıları planlayan bir üyesinin öldürüldüğüne inandıklarını açıkladı. ABD Merkez Komutanlığı'ndan Yüzbaşı Bill Urban, Afganistan'ın doğusundaki Nengrehar vilayetine düzenlenen İHA saldırısı hakkında bilgi verdi ve "İlk göstergeler hedefi öldürdüğümüzü gösteriyor. Sivil kayıp olmadığını biliyoruz" dedi. Reuters haber ajansına konuşan bir yetkili, Orta Doğu'dan fırlatılan bir Reaper drone'unun, başka bir IŞİD üyesi ile birlikte bir araçta olan hedefi vurduğunu söyledi. IŞİD-K'nin 2 bini aşkın üyesi olduğu, bunların çoğunun Kabil'in doğusundaki Nengrehar vilayetinde saklandığı sanılıyor. ABD Başkanı Joe Biden, 27 Ağustos'ta yaptığı açıklamada Kabil Havalimanı'na intihar saldırısı düzenleyen cihatçıların peşini bırakmayacaklarını söylemişti.
Yeni saldırı bekleniyor
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü John Kirby, havalimanına yönelik hala "belirli" tehditlerin olduğuna inandıklarını belirterek, "Yeni girişimler bekliyoruz" dedi. Taliban'ın Afganistan'da kısa sürede hızla ilerlemesi ve başkent Kabil'de kontrolü ele geçirmesi üzerine, ABD ve diğer koalisyon ülkeleri büyük bir tahliye operasyonu başlatmıştı. Taliban, Batılı güçlerin tahliyesi için belirlenen 31 Ağustos tarihini uzatmayacağını açıklayınca, ABD Başkanı Joe Biden da İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerin bu tarihten sonra da tahliyelere devam etme yönündeki talebine direnmiş ve 31 Ağustos Salı günü tahliyelerin tamamlanacağını vurgulamıştı. Kabil'de, tahliye edilmeyi bekleyen çok sayıda kişinin işlemleri için hala 5 bin civarında ABD askeri bulunuyor. İsmini açıklamayan Batılı bir yetkili Reuters'a, "Önümüzdeki 48 saat içinde Afganistan'dan ayrılmaları için her yabancıya geçiş olanağı sağlıyoruz" dedi.
Biden eleştirilerin hedefinde
Öte yandan ABD'de Biden yönetimi Afganistan'da ölen askerleri nenediyle eleştiri oklarının hedefinde. Eleştirilere yanıt veren Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin çekilmeden sonra daha fazla tahliyeyi kolaylaştırmak için Taleban'la ilişkileri sürdürmesinin gerekli olmasını beklediğini söyledi. ABD'nin Afganistan'da Taleban'la devam eden koordinasyonunun bir zorunluluk olduğunu belirterek, ilişki tercih edilmese de ülkeden tahliyeleri kolaylaştırmaya devam edilmesi gerektiğini kaydeden Psaki, Afganistan'da Taleban ile çalışmanın kötü seçeneklerin en iyisi mi yoksa ABD için tek seçenek mi olduğu sorulduğunda, "belki ikisi de" yanıtını verdi. Psaki, "Gerçek şu ki Taleban, havaalanının çevresini çevreleyen alan da dahil olmak üzere Afganistan'ın geniş alanlarını kontrol ediyor. Bu nedenle, Amerikan vatandaşlarını, Afgan ortaklarımızı, ABD'nin sunduğu vize programlarına uygun bireyleri dışarı çıkarmak için koordine olmak, zorunlu olarak bizim seçeneğimiz bu" dedi. Ancak Psaki, "Bu tercih edilen bir ilişki veya sıfırdan başlasaydık tasarlayacağımız bir durum değil. Ancak şu anda koordinasyona devam etmemiz gerekiyor, önümüzdeki birkaç gün için odak noktamız bu" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.