logo
14 TEMMUZ 2025

Anadolu'nun pizzası 'yağ somunu'

Konya'da yemek kültüründe geleneksel bir tat olan yağ somunu, "Anadolu'nun pizzası" olarak Osmanlı döneminden günümüze uzanan vazgeçilmez bir lezzet haline geldi. Lezzetiyle damaklarda eşsiz tat bırakan yağ somunu, isteğe göre birçok çeşidiyle hazırlanıyor

23.10.2022 19:14:00
Anadolu'nun pizzası 'yağ somunu'
Anadolu'nun pizzası 'yağ somunu'
Konya'da geleneksel bir tat olan tereyağlı yağ somunu, sabah namazına gelen vatandaşlar tarafından cami çıkışından sonra özellikle kahvaltılarda ilgi görmeye devam ediyor. 4'üncü kuşak olarak babasının mesleği olan fırıncılığa merak üzerine başlayan 27 yaşındaki Sami Ortaabacı, ağabeyi Nadir Ortaabacı ile beraber bu lezzeti her sabah müşterilerine sunuyor. Erken saatlerde fırına gelerek yağ somununun hamurunu hazırlayan abi kardeş, daha sonra fırını hazırlayarak hazırlanan hamurları tek tek açıyor. Vatandaşların isteğine göre pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, küflü peynirli, ballı, peynirli gibi 15 farklı çeşitte yağ somununu hazırlayan kardeşler fırına atıyor.

'Yabancı misafirlerimizin de tatmasını istiyoruz'

Yağ somununun lezzetiyle damaklarda eşsiz tat bıraktığını anlatan Sami Ortaabacı, 'Yağ somunu Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan bir lezzet. Şimdi günümüzdeki vatandaşlar tarafından tüketilen güzel bir öğünümüz. Sadece Konyalı değil, Konya dışından da gelen yabancı misafirlerimizin de tatmasını istiyoruz' dedi.

Konya'da yemek kültüründe geleneksel bir tat olan yağ somununun hazırlık aşamasını anlatan Ortaabacı, 'Osmanlı döneminden kalma olan lezzet yağ somunu için hamur yoğuruluyor, hamur yoğurma işleminin ardından 2 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenip kabardıktan sonra hamuru açıyoruz, üzerine susam serperek fırına sürüyoruz. Fırında kabardıktan sonra ekmeği çıkartıp arasını açıyoruz. Daha sonra yağ somununun içerisine ne olacaksa tereyağ, kaşar, küflü peynir, tercihe göre sucuk, pastırma, kavurmanın üzerine tekrar tereyağ yapıp servise hazır oluyor. Biz burada sanayi esnafına yağ somunu yapıyoruz. Eskilerden yağ somunu sobalarda yapılıyordu. Şimdi günümüzde ise içerisine küflü peynir, kaşar, sucuk, pastırma, kavurma gibi çeşitlendirerek buradaki esnafımıza servis ediyoruz. Özellikle kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte yağ somununa rağbet arttı. Sabah namazı sonrası gelen esnaflarımız bu lezzeti tatmadan gitmiyor. Bunun özelliği de burada aslında sabah namazı sonrası öğle saatlerine kadar yapılması' ifadelerini kullandı.

Ortaabacı, 'Bizim buraya Konya'ya üniversite için gelen gençlerimiz geliyor ve küflü peynirli olan yağ somununu merak ediyorlar. Onlardan da tam not alıyor. Onlara ilk başta çok farklı geliyor. Pizzanın kapalı hali diyorlar. Yabancı gelen misafirlerimizin de düşünceleri hep olumlu oldu. Çeşitlerine göre fiyat aralıkları 30 liradan başlıyor, 50 liraya kadar yağ somunu var' diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Suriye'de Dürzi ve Bedevi gruplar çatıştı
10 ölü, 40 yaralı
2 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı
Minguzzi cinayetinde onlar da vardı
Ahmet Özer'e tahliye kararı
Savcı tutuklama istemişti
Prof. Dr. Haydar Baş'tan 10 yıl önce müthiş öngörü
'HADEP, MHP VE AK Parti bir olup...'
'Kimseye haber vermeyin kendi aramızda halledelim'
Otel yangınına ilişkin çarpıcı iddia
Referandum çağrısı
'Tüm sorumluluğu millete mal etme çabası"
Belediye başkan vekili belli oldu
Büyükçekmece'de ikinci seçim
DEM İmralı heyeti Bahçeli'yi ziyaret edecek
Meclis'teki partileri tura başlıyorlar
Rekora doymuyor
Bitcoin 122 bin doların üzerine çıktı
LGS tercih süreci başladı
24 Temmuz son gün
ABD, Ukrayna'ya Patriot gönderecek
Trump savaşı körüklüyor
Borsada manipülasyon operasyonu
8 kişi hakkında gözaltı kararı
Londra'da yolcu uçağı havalandıktan saniyeler sonra düştü
Ölü ve yaralı sayısına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı
Kartalkaya davasının duruşması devam ediyor
Tanıklar dinlenilmeye başlandı
Şile Belediyesi'ne operasyonda gelişme
Belediye başkanı ve 4 kişi tutuklandı
Suriye'de Dürzi ve Bedevi gruplar çatıştı
10 ölü, 40 yaralı
2 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı
Minguzzi cinayetinde onlar da vardı
123456789101112131415
Suriye'de Dürzi ve Bedevi gruplar çatıştı
10 ölü, 40 yaralı
2 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı
Minguzzi cinayetinde onlar da vardı
Ahmet Özer'e tahliye kararı
Savcı tutuklama istemişti
Prof. Dr. Haydar Baş'tan 10 yıl önce müthiş öngörü
'HADEP, MHP VE AK Parti bir olup...'
'Kimseye haber vermeyin kendi aramızda halledelim'
Otel yangınına ilişkin çarpıcı iddia
Referandum çağrısı
'Tüm sorumluluğu millete mal etme çabası"
Belediye başkan vekili belli oldu
Büyükçekmece'de ikinci seçim
DEM İmralı heyeti Bahçeli'yi ziyaret edecek
Meclis'teki partileri tura başlıyorlar
Rekora doymuyor
Bitcoin 122 bin doların üzerine çıktı
LGS tercih süreci başladı
24 Temmuz son gün
ABD, Ukrayna'ya Patriot gönderecek
Trump savaşı körüklüyor
Borsada manipülasyon operasyonu
8 kişi hakkında gözaltı kararı
Londra'da yolcu uçağı havalandıktan saniyeler sonra düştü
Ölü ve yaralı sayısına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı
Kartalkaya davasının duruşması devam ediyor
Tanıklar dinlenilmeye başlandı
Şile Belediyesi'ne operasyonda gelişme
Belediye başkanı ve 4 kişi tutuklandı
Suriye'de Dürzi ve Bedevi gruplar çatıştı
10 ölü, 40 yaralı
2 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı
Minguzzi cinayetinde onlar da vardı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.