Dün bir kısmını aktardığım Prof. Dr. Haydar Baş'ın, ilk ayet ve insanın yaratılış gerçeği hakkındaki görüşlerini aktarmaya devam edelim;
"Cenab-ı Hakk'ın kerem sıfatından bahisle, insanın bir lütuf eseri olarak dünyaya geldiği zikredilir.
İkram ve lütuf; hak sahibi olma hakkına malik olmadığı hâlde, hak sahibi olmaktır. Yani; insan, dünyaya gelme hakkına sahip olmadığı hâlde, Allah'ın değişik ikramlarına muhatap olmuştur.
Allah, herkese dilediği kadar lütfetmiştir. Akıl, mal, mülk, evlat, rütbe nevinden az veya çok oluşu, O'nun ikramıdır. İkram ve lütufta eşitlik aranamaz. Yani hiç kimse; "niçin bana filancı kadar vermedin?" diyemez.
Zira O'nun verdiği, kereminin sonucudur. Zaten insanın var olma hakkı yoktu ki, mülkiyetinin fazlasını talep hakkı olsun.
Bu noktada şunu da belirtmek lazım; bütün bunlara rağmen Allah (c.c.) âdil olduğu için, herkesi kendi şartları ve malik olduğu imkânlarıyla imtihan eder. Az verdiğinden çok, çok verdiğinden az miktar hesap istemez. Bir verdiğinden on'un, on verdiğinden bir'in hesabını istemez.
Hz. Muhammed (s.a.v.)'in, ilk vahiyden çok önceleri, sık sık Hira mağarasında uzlete çekildiğini biliyoruz.
O, dünya ve insanlardan uzakta, Rabbiyle baş başa feyz-i İlahînin zevkine varıyor, Kendini adeta İlahî görevine hazırlıyordu. Bazılarının iddia ettiği gibi uzlet, sadece insanlardan kaçıp karanlık köşelerde zaman geçirmek değildir.
İnsanın, kendi derunundaki İlahî gerçekle rabıtasıdır. Manası çok derindir. Bizzat Resul-i Ekrem (s.a.v.) bunu yaşamış, bu konuda bize örnek olmuştur.
Kitabullah'ın ilk ayetinin "oku" olması çok düşündürücüdür. Bu, Allah'ın kullarına ilk ve en büyük emridir.
Resûlullah'ın ümmi oluşu, meseleye bir başka boyut getirmektedir. Şöyle ki; gerçek âlim Allah'ı bilen, Allah'ın adıyla okuyan insandır.
İlim, insanı Allah'a götürüyorsa gerçek ilimdir. Öbür türlüsü ise insanı gaflete boğan, çıkmaza sokan bir felakettir. Resul-i Ekrem; "Faydasız ilimden Allah'a sığınırım" buyuruyor.
Bu noktada Cenab-ı Hak, kullarına ilmin, okumanın niteliğini belirtiyor. "Yaradan Rabbinin adıyla oku" diyerek âlimin sıfatını bildiriyor.
Gerçek aydın, öğrendiği ilimle Allah'a giden, O'nu bulan insandır. İlminin, kendi gözünü kör ettiği ve isyana, inkâra sürüklediği insan değil." (Rahmet'el-lil Âlemin eseri 1. cilt)
Evet, insan Allah'ı bilmek, O'na kul olmak için yaratılmıştır.
Bizler, Müslümanlar olarak kelime-i şahadet ile yani Allah'ın tek olduğunu, Hz. Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğunu, ikrar ederek Allah'ı bilme, kul olma yolunda ilk kapıyı açıyoruz.
Bitti mi? Yaratıcımızı bildik, tanıdık, O'na kul olduk mu?
Prof. Dr. Haydar Baş şöyle der; "Biz, inandık derken bir iddiada bulunuyoruz. Allah (c.c) vardır, melekler vardır, peygamberleri vardır, kitapları vardır, hayır ve şer Allah'tandır. Bütün bunları söylerken bizim bir iddiamız olmuş oluyor. İşte bu iddianın ispatı da ibadetlerimiz olmuş oluyor." (Hikmetin Sırları, sh:48)
Sayın Baş aynı eserinde şu uyarıyı da yapıyor;
"İnandım, diyen Müslüman, Müslüman'dır. Ama kendisini de ciddi yanlışlardan, tehlikelerden koruması gerekiyor.
Bu tehlikelerden koruması için ne lazım? Furkan sahibi olması lazım, yani hikmet sahibi olması lazım.
Yanlışı doğrudan ayırması, yani Allah'ın (c.c) muradını anlaması lazım. Bunu kavrayamadığın zaman birisi gelir, sana süslü tabakta zehiri ikram eder, sen de Allah, Allah ne kadar mükemmel yemek dersin, yersin, ölüp gidersin…" (Hikmetin Sırları, sh:161)
Rabbim, bizlere hakiki kul olmayı nasip eylesin. (Âmin)
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Osman Baş / diğer yazıları
- EMPATİ (Buram buram merhamet) / 15.08.2020
- Rusya ekonomik bağımsızlığını nasıl kazandı? / 16.01.2020
- ABD’li profesörün itirafı / 15.01.2020
- İslam ve Mevlana - 2 / 12.01.2020
- İslam ve Mevlana -1- / 11.01.2020
- Ehl-i Beyt’i sevenlerin özellikleri / 12.12.2019
- Vatan müdafaası / 10.12.2019
- İmam Seccad; Namaz / 05.12.2019
- İmam Zeynelabidin (a.s) / 04.12.2019
- Gadir-i Hum’u inkâr edemezsiniz / 26.11.2019
- Rusya ekonomik bağımsızlığını nasıl kazandı? / 16.01.2020
- ABD’li profesörün itirafı / 15.01.2020
- İslam ve Mevlana - 2 / 12.01.2020
- İslam ve Mevlana -1- / 11.01.2020
- Ehl-i Beyt’i sevenlerin özellikleri / 12.12.2019
- Vatan müdafaası / 10.12.2019
- İmam Seccad; Namaz / 05.12.2019
- İmam Zeynelabidin (a.s) / 04.12.2019
- Gadir-i Hum’u inkâr edemezsiniz / 26.11.2019