logo
18 HAZİRAN 2025

Arefe günü, Teşrik tekbirleri ve Kurban Bayramı

15.06.2024 00:00:00

Kurban, Allah Teâlâ'nın Kur'an-ı Kerîm'de; "Rabbin için namaz kıl ve kurban kes" (Kevser, 108/2), emriyle Müslümanlar üzerine vacip bir ibadet olmuştur. 

Kurbanın Müslümanlara vacip oluşu İbrahim Peygamberle başlar. Bu hadise Kur'an'da şöylece dile getirilir.

"Rabbim, bana Salihlerden ihsan et. Biz de ona, hilim sahibi bir oğul müjdeledik. O, kendisinin yanı sıra yürümeye başlayınca dedi ki: Oğulcuğum; doğrusu ben, rüyada iken seni boğazladığımı görüyorum. Bir bak, ne dersin? O da dedi ki: Babacığım; sana emrolunanı yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun. Kişi de teslim olunca, babası; oğlunu alnı üzere yatırdı. Biz, ona şöyle seslendik: Ey İbrahim; Sen rüyayı gerçekleştirdin. Elbette Biz ihsan edenleri böylece mükâfatlandırırız. Muhakkak ki bu, apaçık bir imtihandı. Ve ona fidye olarak büyük bir kurbanlık verdik. Sonrakiler arasında ona da (bir güzel sena) bıraktık. Selam olsun İbrahim'e. Biz, ihsan edenleri işte böyle mükâfatlandırırız. Muhakkak ki o, mümin kullarımızdandı." (Saffat /100-111)

Elbette Kurban Bayramı birçok sırrı ve hikmeti içinde barındıran, Allah'ın kendi yolunda "kurban eden" ve "kurban edilen" arasında cereyan eden önemli bir hadiseyi vesile kılarak kullarına öğretmek istediği bir şeyler vardır.

Eğer işin imtihan sırrını ve Allah'ın öğretmek istediklerini kaçırırsak, bu bayram "et bayramı" olmaktan öteye geçmez. Kurbanı keseriz, etini yer ve yediririz, sırrını da kaçırır, kısır bir döngü içinde döner dururuz…   

Arefe gününün fazileti

Haccın farzlarından olan Arafat Vakfesi zilhiccenin 9. Günü Arafat'ta bulunmakla gerçekleşecektir. Arefe günün faziletleri sadece hac görevini ifa etmek üzere Arafat'ta bulunanlarla sınırlı değildir. Arefe gününün kıymetini bilen iman ehli bütün kullar için mükâfatlar mevcuttur. 

İbn-i Ömer (ra) Resülullah Efendimizden şöyle dinlediğini anlatmıştır. "Allah'u Teâlâ Arefe günü kullarına bakar; onlardan kalbinde zerre kadar iman bulunan kimseyi dahi bırakmadan bağışlar." İbn-i Ömer'e (r.a.) sordum: Bütün insanları mı, yoksa Arafat'ta bulunan kimseleri mi? Şöyle dedi: "Bütün insanları" (Abdulkadir Geylani / Gunyattüttalibin /Sayfa:689) 

Şimdi bu konuda sizi tefekküre davet ediyorum. Bu mana ve özelliği tefekkür ederek Arefe gününü uyanık bir gönül haliyle değerlendirip, her anını Allah'tan (c.c.) rahmet ve af talep ederek geçirmeliyiz.

Arefe günü yapılacak şu üç şeyin fazileti çoktur. Oruç tutmak, gündüz veya gece namaz kılmak, gündüz veya gece dualarda bulunmaktır.

Arefe günü namazı

Peygamberimiz tarafından tavsiye edilen 2 namaz vardır.  Gücü yetenlerin bu namazları kılması kendi menfaatinedir. 

-Öğle ile ikindi arasında 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtta 1 Fatiha, 50 İhlas suresi okunur.

-Arefe günü herhangi bir vakitte 2 rekât namaz kılınır. Her rekâtta, 3 Fatiha, 3 Kâfirûn, 1 İhlas suresi okunur. Her sureye başlarken Besmele okunur. (Büyük İslam İlmihali / Prof. Dr. Haydar Baş / sayfa 819-820)

Teşrik tekbirleri

Kurban Bayramından 1 gün önceki güne (zilhiccenin 9. Gününe) Arefe günü denmektedir. Arefe günü sabah namazında başlayan, bayramın 4. günü ikindi namazı ile (23 vakit) sona eren her vakit farz namazından sonra teşrik tekbiri okumayı unutmayalım. Teşrik tekbirleri okumak vacip olup, unutulduğunda kazası yapılabilir. Teşrik tekbiri: "Allahu ekber. Allahu ekber. Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber. Allahu ekber velillâhi'l-hamd" (Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur.)

Yazımızı bayram gecesini değerlendirmenin de faziletine işaret ederek bitirelim; Yüce Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadislerinde bu konuda şu müjdeyi vermiştir; "Sevabını Allah'tan umarak iki bayram gecesinde kalkıp ibadet eden kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez." (îbni Mace, Sıvam: 67) Arafat'taki gönül dostlarımızın ve inananların gönlünde, dua gündeminde, yer almak umuduyla; Arefe gününüz ve Kurban Bayramınız kutlu olsun.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Uğur Kepekçi / diğer yazıları
İran'dan, Tel Aviv'in bir bölgesi için tahliye uyarısı
Misilleme saldırıları sürüyor
'Tahran'ı tahliye edin' tehdidine İran hakkından cevap
İran halkı çocuklarıyla meydanda
ABD İran'a saldırırsa sonuçları ne olur?
ABD basını masaya yatırdı
Katil ve destekçisi telefonda görüştü
Herhangi bir açıklama yapılmadı
Tahran'da Mossad'a çalışan bir grup yakalandı
Patlayıcı madde, dron, silah...
İşte Talmud'un anlamı
İsrail Talmud devleti oluşturmak istiyor
İran'dan karşılık gelecek
İsrail yine saldırmaya başladı
"Koşulsuz teslimiyet" istedi
Trump İsrail ağzıyla konuştu
Son bir haftada 10 İsrail askerini öldürdüler
Kassam Tugayları pes etmiyor
Gazze ölüm kampına döndü
İsrail soykırım üstüne soykırım yapıyor
Ceyhan Belediyesi'nin yeni başkan vekili belli oldu
CHP'nin adayı Sevil Aydar Yıldız kazandı
148 gündür tutuklu bulunuyordu
Ümit Özdağ'a tahliye kararı
Çok sayıda gözaltı var
Kamu hastanesinde soruşturma
Bugün karar çıkması bekleniyor
Ümit Özdağ hakim karşısında
Dubai çikolatasının içinden plastik parçalar çıktı
Küçük çocuk ölümden döndü
İran'dan, Tel Aviv'in bir bölgesi için tahliye uyarısı
Misilleme saldırıları sürüyor
'Tahran'ı tahliye edin' tehdidine İran hakkından cevap
İran halkı çocuklarıyla meydanda
ABD İran'a saldırırsa sonuçları ne olur?
ABD basını masaya yatırdı
Katil ve destekçisi telefonda görüştü
Herhangi bir açıklama yapılmadı
Tahran'da Mossad'a çalışan bir grup yakalandı
Patlayıcı madde, dron, silah...
İşte Talmud'un anlamı
İsrail Talmud devleti oluşturmak istiyor
İran'dan karşılık gelecek
İsrail yine saldırmaya başladı
"Koşulsuz teslimiyet" istedi
Trump İsrail ağzıyla konuştu
Son bir haftada 10 İsrail askerini öldürdüler
Kassam Tugayları pes etmiyor
Gazze ölüm kampına döndü
İsrail soykırım üstüne soykırım yapıyor
Ceyhan Belediyesi'nin yeni başkan vekili belli oldu
CHP'nin adayı Sevil Aydar Yıldız kazandı
148 gündür tutuklu bulunuyordu
Ümit Özdağ'a tahliye kararı
Çok sayıda gözaltı var
Kamu hastanesinde soruşturma
Bugün karar çıkması bekleniyor
Ümit Özdağ hakim karşısında
Dubai çikolatasının içinden plastik parçalar çıktı
Küçük çocuk ölümden döndü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.