logo
08 TEMMUZ 2025

Avrupa Macron için devrede

 
Fransa'da Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi öncesinde Almanya, İspanya ve Portekiz liderlerinin Fransızlara "Macron’u seçin" çağrısı yapması dikkat çekti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle bunalan Avrupalı ldierler, AB'nin en güçlü ikinci ülkeri Fransa'da aşırı sağ bir iktidara soğuk bakıyor.

22.04.2022 16:36:00
Avrupa Macron için devrede
Avrupa Macron için devrede

ÖMER NEZİR / DETAY HABER

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 24 Nisan Pazar günü yapılacak. Seçimde, ilk turda en çok oyu alan, halen görevdeki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile sağ popülist rakibi Marine Le Pen yarışacak. İki siyasetçi arasındaki oy farkı 2017'de yapılan seçime göre daha az. Ülkede yapılan son üç anketin ortalaması alındığında Cumhuriyet Yürüyüşü Partisi üyesi Macron'un oy oranının yüzde 55, rakibi aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Le Pen'in ise yüzde 44.9 olduğu görülüyor. İlk turda ise oy oranları yüzde 26.6 ile yüzde 23.4'tü.
Macron'un son günlerde arayı açtığı görülse de Almanya, İspanya ve Portekiz liderleri, Fransa'daki seçmenlerin, aşırı sağcı ve popülist bir adayı seçmemeleri amacıyla harekete geçti. Alışılmışın dışında bir adım atarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İspanyol mevkidaşı Pedro Sanchez ve Portekiz mevkidaşı Antonio Costa, Fransızlara ortak bir çağrı yaptı ve "Macron'u seçin" dedi.


Ortak makale yazdılar

Almanya, İspanya ve Portekiz başbakanları, Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde'da yayınlanan bir makalede, "bu seçimin çok kritik" olduğuna vurgu yaptı. Scholz, Sánchez ve Costa, makalelerinde, "Bu seçim, Fransa'nın gücünün, bağımsız ve güçlenen bir Avrupa Birliği'nde arttığını bilen demokratik bir aday ile özgürlüklerimizi ve demokrasilerimizi hedef alanlarla dayanışma içinde olan, aşırı sağcı bir aday arasındadır" ifadelerine yer verdiler. Makalede, üç lider Macron ve Le Pen'in ismini zikretmedi.
Scholz, Sanchez ve Costa, Le Monde'daki makalelerinde, "Avrupalıların, kendilerinin yanında duran bir Fransa'ya ihtiyacı olduğunu" vurgulayıp, "Adalet için ayağa kalkan bir Fransa'ya, Putin gibi antidemokratik liderlerin karşısında duran bir Fransa'ya" şeklinde ifadeler kullandı. "Pazar günü seçimi yapılacak şeyin de aslında tam bu olduğunu" belirten liderler, "Umut ediyoruz ki Fransa Cumuriyeti'nin vatandaşları bunu seçer" diyerek, seçmenleri Le Pen'e değil açıkça Macron'a destek vermeye çağırdıkları dikkat çekti. Üç ülkenin lideri, alışılmışın dışında bir adım atıp çağrı yapmalarının arkasındaki sebep olarak da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaşı gösterdi. Makalede ilaveten, "Putin'in açtığı savaş, Fransa ve bizim ülkelerimizin değerleri olan, demokrasi, egemenlik, özgürlük ve hukuk devletine karşı bir savaştır" ifadeleri yer aldı. Makalede, Almanya, İspanya ve Portekiz'de de popülistlerin ve aşırı sağcıların Putin'i ideolojik ve siyasi model ilan ettikleri ve onun şovenist söylemlerini tekrar ettikleri savunuldu. Her ne kadar şimdi o popülist ve sağcılar Putin ile arasına mesafe koyuyormuş gibi görünseler de, onların da azınlıklara karşı kışkırtıcılık yaydıkları ve özünde Putin gibi ulusal temelli bir halk oluşturma amacını güttükleri de ifade edildi.


Müslümanlar açısından çok fark yok


Fransız uzmanlar, Müslümanların, 24 Nisan'da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda yarışacak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen arasında, Müslümanlara yönelik tutumu nedeniyle bir fark görmediğini belirtti. Lyon Katolik Üniversitesi Öğretim Üyesi Samir Amghar, "Seçimin ilk tur sonuçları göz önüne alındığında Fransız halkının sağcı ve muhafazakar olduğunu tespit ediyoruz" dedi. "Fransa'daki Müslümanlar seçimleri büyük endişeyle izliyor çünkü korkuyorlar. Le Pen'in alacağı oylardan ve (aşırı sağcı Eric) Zemmour'un söylemlerinden korkuyorlardı" diyen Amghar, Fransa'daki Müslümanların çoğunun, eşitliğe dayalı bir toplum istediğine yönelik söylemleri ve Müslümanlara karşı olumlu tutumu nedeniyle seçimin ilk turunda aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'a oy verdiğini belirtti. Amghar, adayların içinde en çok Müslümanları savunan siyasetçinin Melenchon'un olduğuna dikkati çekti. Seçimin ikinci turuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Amghar, şunları söyledi: "Müslümanlar endişeli çünkü Macron ve Le Pen arasında seçim yapacak. Le Pen, Müslümanlara karşı sert politika yürütecek ve sert söylemleri olacak. Aynı zamanda Macron'un 2017'de iktidara geldiğinden bu yana Müslümanlara karşı sorunlu politika yürüttüğünü biliyoruz. Dolayısıyla Macron ve Le Pen'in Müslümanlara karşı yürüttüğü politika sorunlu. Müslümanların toplumdaki yeri ve Fransa'nın Müslümanları entegre etmesi konusundaki yaklaşımı düşündürüyor." 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı
Zeydan Karalar tutuklandı
Bizimkiler vazgeçti, onlar vazgeçmedi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, yeni doğal gaz rezervini duyurdu
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Aygün tutuklanmıştı
Başkan Vekili Ahmet Şahin de tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi
Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere ile ilgili karar
Adli kontrol şartıyla ev hapsi
Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı tutuklandı
Baklava kutusunda 'rüşvet' iddiası
Sıcaklıkta zirve günü!
İstanbul yarın kavrulacak
Gözyaşları sel olup aktı
Şehitlerimize veda vakti
Sıcaklarda hayatta kalma rehberi
Termometreler yükseliyor
Havalimanları güvenliğinde şaşırtan incelikler var
Uçaklara neden sıvı madde alınmıyor?
Türkiye'ye üçüncü sınıf ülke muamelesi
Avrupa, Türkiye'den her 3 vize başvurusundan birini reddediyor
Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak
Motorine bir zam daha
Haziranda elektriklide yeni lider şaşırttı
Togg zirveden indi
Uzmanlardan sıcak uyarısı
11.00-16.00 arası dışarı çıkmayın
Konu, 4+4+4 eğitim sistemi
Araştırma sonuçları açıklandı
Ölü sayısı arttı
Texas'ta selin bilançosu ağırlaşıyor
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı
Zeydan Karalar tutuklandı
Bizimkiler vazgeçti, onlar vazgeçmedi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, yeni doğal gaz rezervini duyurdu
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Aygün tutuklanmıştı
Başkan Vekili Ahmet Şahin de tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi
Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere ile ilgili karar
Adli kontrol şartıyla ev hapsi
Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı tutuklandı
Baklava kutusunda 'rüşvet' iddiası
Sıcaklıkta zirve günü!
İstanbul yarın kavrulacak
Gözyaşları sel olup aktı
Şehitlerimize veda vakti
Sıcaklarda hayatta kalma rehberi
Termometreler yükseliyor
Havalimanları güvenliğinde şaşırtan incelikler var
Uçaklara neden sıvı madde alınmıyor?
Türkiye'ye üçüncü sınıf ülke muamelesi
Avrupa, Türkiye'den her 3 vize başvurusundan birini reddediyor
Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak
Motorine bir zam daha
Haziranda elektriklide yeni lider şaşırttı
Togg zirveden indi
Uzmanlardan sıcak uyarısı
11.00-16.00 arası dışarı çıkmayın
Konu, 4+4+4 eğitim sistemi
Araştırma sonuçları açıklandı
Ölü sayısı arttı
Texas'ta selin bilançosu ağırlaşıyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.