Ayvayı Türk milleti yiyor
Türkiye ayva üretiminde dünya birincisi! TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ayva üretiminde Türkiye'nin 127 bin 767 tonla birinci, Çin'in 120 bin tonla ikinci olduğunu açıkladı. Üretilen ayvanın yaklaşık 118 bin tonunu Türk halkı yiyor!
27.12.2013 00:00:00
YENİ MESAJ / İSTANBULTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin ayva üretiminde dünya birincisi olduğunu bildirerek, dünyada 69 bin 595 hektar alanda ayva dikildiğini, toplam üretimin 559 bin 765 ton olduğunu, dekar başına ayva veriminin ise 804 kilogramda kaldığını belirtti. Şemsi Bayraktar, üretimde Türkiye'nin 127 bin 767 tonla birinci, Çin'in 120 bin tonla ikinci olduğunu kaydetti. Türkiye ve Çin'i 73 bin tonla Özbekistan, 35 bin 430 tonla İran, 31 bin 994 tonla Fas, 26 bin 864 tonla Arjantin izliyor. Bayraktar, ayva üretiminin 2012 yılında 136 bin 577 tona yükseldiğine işaret ederek, "2012 yılında iller arası üretimde Sakarya açık farkla birinci oldu. 40 bin 681 tonla Türkiye üretiminin yüzde 29.79'u karşılayan Sakarya'yı, 15 bin 432 tonla Bursa, 14 bin 181 tonla Antalya izledi" dedi. Ayva üretimi Sapanca Gölü'nün kenarında yoğunlaşıyor.Ülkemizde ekonomik anlamda ayva yetiştiriciliğini kış soğukları, aşırı nemli iklimler ve rüzgârlar sınırlıyor. Ayva ihracatı yetersizBayraktar, 2011/2012 üretim sezonunda üretilen 127 bin 767 ton ayvanın 7 bin 666 tonunun üretimde, 8 bin 814 tonunun kullanımda olmak üzere 16 bin 480 tonunun kaybedildiğini, 101 bin 360 tonunun tüketildiğini, ihracatın 9 bin 927 tonda kaldığını belirtti. Bu durum üretilen ayvanın 92 bin tonunun vatandaşlar tarafından tüketildiğini ortaya koyuyor. Bayraktar, dünya pazarlarında daha fazla yer alınabilmesi için pazarın talep ettiği kalite ve standart çeşitlerle üretim yapılması, üretimin artırılması, dış pazar arayışlarına ivme kazandırılması gereği bulunduğunu vurguladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.