logo
20 EYLÜL 2025


Batılılar Mısır'ı da bölmek istiyorlar

11.10.2011 00:00:00
Mısır'ın başkenti Kahire'de Hıristiyanlar ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 24 kişi öldü, 213 kişi de yaralandı. Batılı güçler, Sudan'ı böldükleri gibi Mısır'ı da iki parçaya ayırmak için çabalarını yoğunlaştırdı

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Hristiyan göstericiler ile güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmalar halen devam ederken, olaylarda 24 kişinin öldüğü bildirildi. Mısır Sağlık Bakanlığı, önceki akşam saatlerinden itibaren başlayan çatışmalarda 24 kişinin öldüğünü, 86'sı asker olmak üzere 213 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bazı medya kuruluşları olaylarda ölen kişiler içerisinde askerlerin de bulunduğunu ileri sürerken, Mısır devlet televizyonu olaylarda en az 3 askerin öldüğünü ve ölen askerlerin vücutlarından ateşli silah mermileri çıktığını ileri sürdü. Bağımsız El Masry El Yovm Gazetesi'de gösteriler sırasında makineli tüfek mermileri taşıyan Hristiyan göstericilerin fotoğraflarını yayımladı. Mısır televizyonları, ülkenin güneyindeki bir kilisenin yıkılmasını protesto etmek için toplanan yüzlerce göstericinin güvenlik güçlerine taş, molotof kokteyli ve şişelerle saldırdığını, çatışmalar sırasında çok sayıda aracın ateşe verildiğini ve tahrip edildiğini duyurdu. Olaylar sırasında onlarca kişinin yaralandığı, çatışmaların kentin caddelerine yayıldığı ve Tahrir Meydanı'na da sıçradığı bildirildi. Önceki akşam saatlerinde Mısır'ın güneyindeki Asvan kentinde ruhsatsız bir ibadethanenin valilik tarafından yıkılmasını protesto eden 4 bin  Hristiyan Kıpti, Enformasyon Bakanlığı'nın ve Mısır Televizyonu binasının bulunduğu bölgede protesto gösterilerine başlamıştı.

Tahrir Meydanı ve çevresinde sokağa çıkma yasağı Devlet televizyonu ERTU-1, Tahrir Meydanı ve çevresindeki caddelerde gece saat 02.00 (TSİ: 03.00) ile sabah saat 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Mısır Başbakanı İsam Şeref de çatışmalar üzerine kabineden bazı bakanları acil toplantıya çağırdı. El Masry El Yovm Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan habere göre, görgü tanıkları, İskenderiye kentinin Sidi Caber Caddesi'nde Kahire'deki olayları protesto eden Hristiyanlar'a suçlu gruplarının saldırdığını ileri sürdü. Gazete, Kahire'deki çatışmaların sadece Tahrir ve Abdul Manem Riyad meydanlarından ibaret olmadığını, Ramses Meydanı'nda bulunan Kıpti Hastanesi'ne suç grupları üyesi yüzlerce kişinin saldırdığını, Kahire merkezde bulunan Hristiyan bir iş adamına ait dükkanın da saldırıya uğradığını iddia etti.

Olanlar ülkeyi parçalamaya yönelikMısır devlet televizyonunun telefon ile bağlandığı Başbakan İsam Şeref, başkent Kahire'de meydana gelen çatışmaların Hristiyan-Müslüman çatışması olmadığını, ülkeyi parçalamaya yönelik bir plan olduğunu söyledi. "Mısır'ı demokrasiye götürecek seçimlerin yapılmasını engellemeyi amaçlayan bir komplo seziyoruz" şeklinde konuşan Şeref, olayların arkasındaki gizli elleri de keseceklerini belirtti. Tahrir Meydanı'ndan Abdulmenem Riyad Meydanı'na kadar konuşlanan Hristiyan göstericiler, polis ve ordu birliklerine taş ve sopalarla saldırırken, 'baltacı' tabir edilen suç grupları da polis ve askerin bulunduğu Enformasyon Bakanlığı önünde ellerinde satır, bıçak gibi kesici aletler ve odunlarla protestoculara saldırdı.

Askeri polis televizyon kanallarını bastıÇatışmalar sırasında askeri polisin El Hurra ve TV 25 kanallarının bürolarına baskın yaptığı bildirildi. Mısır'ın yarı resmi El Ahram Gazetesi'nin haberine göre, Hristiyan göstericiler ile askerlerin çatışmalarının yaşandığı Mass Büro bölgesinde bulunan her iki kanalın ofisleri, askeri polis tarafından basıldı. Askeri polisin baskın yaptığı dakikalarda her iki kanalın da çatışmaları canlı verdiği belirtildi. Mısır'daki bazı bağımsız medya organları ise olayı "saldırganlık" diye nitelendirdi.

Hıristiyan devlet üretme projesi

Batı dünyası 21. yüzyılda girerken İslam ülkelerinde yaşayan Hıristiyaların bağımsız devlet kurmalarını destekliyor. Bu ülkelerden ilki Endonezya'nın 2002'de bölünmesiyle ortaya çıktı. Dünyanın en kalabalık İslam ülkesi olan Endonezya'nın doğu ucunda bulunan Doğu Timor, 2002'de Batının desteğiyle 21. yüzyılda bağımsızlık kazanan ilk ülke oldu. Doğu Timor, Asya'da Filipinler'le birlikte iki Hıristiyan ülkeden biri konumunda. 2011'de ise Sudan'ın güneyinde yaşayan Hıristiyanlar yine Batının desteğiyle bağımsızlıklarını elde etti. Güney Sudan devleti zengin petrol yatakları üzerinde bulunuyor. Mısır'da ise genelde başkent Kahire ile İskenderiye'de yaşayan Hıristiyanların Sina Yarımadası'nda devlet kurma projeleri bulunuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Canları pahasına zulme direniyorlar
Gazze'de 900 bin kişi yerini terk etmedi
ABD Suriyelilere 'artık dönün' dedi
Türkiye ne yapacak?
Afganistan'daki yeni yönetim çıkmazda
Trump, Begram Hava Üssü konusunda ısrarlı
Alanya'da meyve bahçeleri yandı
Antalya ve Muğla'daki orman yangınları kontrol altına alınamıyor
Ayder'e ulaşılamıyor
Rize'yi sağanak vurdu
İngiliz istihbaratının tepesi İstanbul'da açıkladı
İngiltere HTŞ ile çok önceden temas kurmuş
Böylesi hiç görülmedi
Cevizlibağ Kız Öğrenci Yurdu'ndaki rezalette son durum
Uçan tabutlarla ilgili anlaşma netleşmedi!
THY, jet açıklamayla Trump'ı yalanladı
Konut sektörü çıkmazda
Satılmayı bekleyen konut sayısı artışta
En önemli şirketler onda
Türkiye Varlık Fonu, dünyada ilk 10'da
Erdoğan ABD'ye gidiyor
Trump görüşmede ne olacağını açıkladı
Beşiktaş dikiş tutmuyor
Göztepe deplasmanında dağıldı
Boğazda panik
Yolcu teknesi ile yük gemisinin çarpıştı
'Trump ile randevu karşılığı 300 Boeing alma sözü!'
Özgür Özel'den şok iddia
YSK'dan CHP kararı
İtirazlar rededildi
Canları pahasına zulme direniyorlar
Gazze'de 900 bin kişi yerini terk etmedi
ABD Suriyelilere 'artık dönün' dedi
Türkiye ne yapacak?
Afganistan'daki yeni yönetim çıkmazda
Trump, Begram Hava Üssü konusunda ısrarlı
Alanya'da meyve bahçeleri yandı
Antalya ve Muğla'daki orman yangınları kontrol altına alınamıyor
Ayder'e ulaşılamıyor
Rize'yi sağanak vurdu
İngiliz istihbaratının tepesi İstanbul'da açıkladı
İngiltere HTŞ ile çok önceden temas kurmuş
Böylesi hiç görülmedi
Cevizlibağ Kız Öğrenci Yurdu'ndaki rezalette son durum
Uçan tabutlarla ilgili anlaşma netleşmedi!
THY, jet açıklamayla Trump'ı yalanladı
Konut sektörü çıkmazda
Satılmayı bekleyen konut sayısı artışta
En önemli şirketler onda
Türkiye Varlık Fonu, dünyada ilk 10'da
Erdoğan ABD'ye gidiyor
Trump görüşmede ne olacağını açıkladı
Beşiktaş dikiş tutmuyor
Göztepe deplasmanında dağıldı
Boğazda panik
Yolcu teknesi ile yük gemisinin çarpıştı
'Trump ile randevu karşılığı 300 Boeing alma sözü!'
Özgür Özel'den şok iddia
YSK'dan CHP kararı
İtirazlar rededildi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.