Bilim insanlarından kritik uyarılar
Çalıştayda sunum yapan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek, Marmara’yı etkileyecek bir kanalın açılmasının Marmara Denizi üzerindeki baskıyı arttıracağını söyledi





Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam da "Kanal yapılırsa Marmara ölür. Marmara Denizi, Karadeniz ile Ege Denizi'nin çocuğudur. Aslında yeni bir deniz. Ancak hasta doğan bir çocuk. İyileşmesi imkansız. Kanal İstanbul olursa Karadeniz'in seviyesi en az beş santim düşecektir.
Boğaz yoluyla gelen Karadeniz suyunun jet akımıyla Marmara'ya karışmasıyla Marmara Denizi verimli bir deniz haline geliyor. Karadeniz doldurulacak deniyor. Bu jet akımı o dolguyu da Marmara'ya taşıyacak. Siz bu sisteme ikinci bir kanal yaparsanız sistem mahvolacak" şeklinde konuştu.
Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Derin Orhon ise "Bütün bilim insanları toplandık, 'Niye kanal yapılmasın?' diye düşünüyoruz. 'Niye yapılsın?' sorusuna ise cevap veren yok. ÇED raporu var. Ancak raporda Kanalın İstanbul'a ve doğaya olumsuz etkileri göz ardı ediliyor. Karadeniz kirli bir deniz. Kanal'ı bölge bölge inceledim. Karadeniz'in kiri, Kanal ile Marmara'ya gelecek. Bu kanal yapılırsa İSKİ'nin arıtma falan yapmasına gerek yok.
Zaten yapamaz. Karadeniz'e de bir dolgu düşünülüyor. İnci gibi sahiller yok edilecek. Hafriyat ile dolgu yapmak yasa ile yasaklanmıştır" dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay da yaklaşık 100 milyon kamyon hafriyat çıkacağının altını çizerek, şunları söyledi: "ÇED raporuna baktığınızda kesilecek ağaç sayısı düşük verilmiştir.
Raporda 201 bin ağaç kesilecek deniyor ama en az 400 bin ağaç kesilecek. Üstelik orman demek sadece ağaç demek değildir. Rapora bakıyorsunuz benim öğrencilerimin yapmayacağı hatalar var."