logo
29 TEMMUZ 2025

Bol bol balık tüketin

Vaka ve hasta sayılarının yeniden yükselişe geçtiği pandemi sürecinde, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, COVID-19 enfeksiyonundan korunmada hayati öneme sahip. Pandemi ve mevsim şartlarıyla en doğal ve etkili D vitamini alım yolu olan güneşten de mahrum kalınan bu dönemde, evlere deyim yerindeyse güneş gibi doğan bir besin var: D3 deposu balık

20.12.2020 20:29:00
Bol bol balık tüketin
Bol bol balık tüketin
Gastronomi Uzmanı ve Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, güçlü bağışıklık için D vitamini türevleri arasından D1 ve D2'ye oranla en çok D3'ün etkili olduğunu belirterek, "D3 vitamini vücudumuzda üretilememektedir, güneş ışığının da yetersiz olduğu ev koşullarında bu vitamini alacağımız en uygun gıda balıktır. D vitamini, T2 katil lenfositleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin aktivitesi ve sayısını değiştirir, bu da virüs ve bakterilerin yayılmasını azaltabilir. D vitamini eksikliği, bağışıklık sistemini zayıflatarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral enfeksiyonların gelişme riskini artırabilir" dedi.

Omega-3 için de önemli

Balığın sadece D vitamini açısından değil Omega-3 yağ asidinin temini için de gerekli olduğunu belirten Gökhan Taşpınar, şöyle konuştu: "Vücut, diğer bazı yağlar gibi omega-3 yağ asitlerini de kendisi üretemez. Omega-3 yağ asidini düzenli olarak alan kişilerde; kolesterol ve trigliseritler düşer, bu sayede kalp krizi riski en aza indirgenir, krizin tekrarlanması ya da inme gibi durumlar önlenir ayrıca kan akışı rahatlayarak kanın pıhtılaşmasının da önüne geçilir. Omega-3, kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur, gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta tehlikesini, Alzheimer ve bunama gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Konsantre olmaya ve dikkatin dağılmamasına yardımcı olur, ayrıca kemikleri de güçlendirir."

Balık tüketimi Türkiye'de düşük

"Kolay sindirilebilir olması, yüksek besin değeri, içinde bol miktarda protein ve vitaminlerin olmasıyla pandemi sürecinde ve devamında sağlığımızı korumak için haftada en az iki veya üç porsiyon balık tüketmek gereklidir" diyen Taşpınar, "Ancak balık gibi kaliteli bir besin kaynağı maalesef ülkemizde hak ettiği gibi talep görmüyor. Dünyada kişi başı balık tüketimi ortalama 16 kg, Avrupa Birliğinde bu rakam 22 kg'dır. Ülkemizde ise kişi başı balık tüketimi 2019 yılında 6-7 kg arasında gerçekleşti" bilgilerini paylaştı. Ülkemizdeki yetersiz balık tüketiminin başlıca sebepleri arasında, balığın çabuk bozulabilir yapıda olması sebebiyle zehirlenme korkusu ve evde koku yapması durumunun geldiğini söyleyen Taşpınar, balık alımı ve evde pişirilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.

En sağlıklısı buğulama

Balık satın alırken taze olup olmadığının anlaşılması için pratik bilgiler veren Gökhan Taşpınar, "Balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olmalı, derisi parlak ve parmağınızı bastırdığınız zaman içeri göçük olmamalı, kokusu deniz gibi olmalı, ağır kokmamalı, solungaçları kanlı ve kırmızı olmalı, pullu balıkların derisine ters yönde parmağınızı sürttüğünüzde pullar rahat çıkmamalı, balığı kafasından tuttuğunuzda vücudu dik durmalı çok eğilmemeli" dedi.
Evde sağlıklı ve lezzetli balık pişirilmesi için de önerilerde bulunan Taşpınar, "Evde pişirirken buğulama lezzetli olur ve besin değeri kaybı asgari olur. Eğer yağda pişiriyorsanız da yan ocakta cezvede vanilya kaynatırsanız koku en aza indirgenir. Balıkları mevsiminde alıp kafası ve organlarından ayırıp uygun bir şekilde dondurma ve çözdürme işlemi yaparsınız uzun süre muhafaza eder ve besin değerini büyük oranda korumuş olursunuz" dedi.
Evde kalınan pandemi sürecinde sağlıklı beslenmenin hem birey hem de çevresi için önemli olduğunu belirten Gökhan Taşpınar, özellikle bu dönemde haftada en az iki veya üç porsiyon balık tüketimi çağrısını yineledi. HABER MERKEZİ



Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İETT Genel Müdürü de gözaltında
İBB'ye yeni operasyon
Yunan halkı, İsraillileri karaya çıkarmıyor
İsrailli turistleri taşıyan gemiye Rodos Adası’nda protesto
4,6 milyar liralık vurgun
33 şüpheli gözaltına alındı
İsrail, Gazze'nin bazı bölgelerini ilhak edecek
Netanyahu, planı kabineye sundu
Beykoz'da ormanlık alandaki yangınla ilgili gelişme
1 şüpheli gözaltına alındı
İsrail, Gazze'ye az sayıda tırın girişine izin veriyor
Onları da yağmalatıyor!
Gazze'de yüksek seviyede akut gıda güvensizliği yaşanıyor
BM'den çarpıcı rapor
Türkiye’nin kripto para tutkusu
Kripto para piyasalarında Türkiye etkisi büyüyor
Pezeşkiyan'dan Zengezur Koridoru açıklaması
'Endişelenmemize gerek yok'
Bu yazda yandık
Ülkemizde çıkan orman yangınları ve son durum
Bursa'da alevler yeniden yükseldi
Havadan ve karadan müdahale var
Trump'tan Putin'e 10 -12 günlük süre
Yaptırım ve yeni vergi tehdidi
Yüksek lisans diploması da iptal edildi
Ekrem İmamoğlu hakkında yeni karar
Malezya araya girdi
Tayland ile Kamboçya arasında ateşkes
Bakan Yerlikaya'dan provokatif paylaşımlar ile ilgili açıklama
13 hesap yöneticisine işlem başlatıldı
İETT Genel Müdürü de gözaltında
İBB'ye yeni operasyon
Yunan halkı, İsraillileri karaya çıkarmıyor
İsrailli turistleri taşıyan gemiye Rodos Adası’nda protesto
4,6 milyar liralık vurgun
33 şüpheli gözaltına alındı
İsrail, Gazze'nin bazı bölgelerini ilhak edecek
Netanyahu, planı kabineye sundu
Beykoz'da ormanlık alandaki yangınla ilgili gelişme
1 şüpheli gözaltına alındı
İsrail, Gazze'ye az sayıda tırın girişine izin veriyor
Onları da yağmalatıyor!
Gazze'de yüksek seviyede akut gıda güvensizliği yaşanıyor
BM'den çarpıcı rapor
Türkiye’nin kripto para tutkusu
Kripto para piyasalarında Türkiye etkisi büyüyor
Pezeşkiyan'dan Zengezur Koridoru açıklaması
'Endişelenmemize gerek yok'
Bu yazda yandık
Ülkemizde çıkan orman yangınları ve son durum
Bursa'da alevler yeniden yükseldi
Havadan ve karadan müdahale var
Trump'tan Putin'e 10 -12 günlük süre
Yaptırım ve yeni vergi tehdidi
Yüksek lisans diploması da iptal edildi
Ekrem İmamoğlu hakkında yeni karar
Malezya araya girdi
Tayland ile Kamboçya arasında ateşkes
Bakan Yerlikaya'dan provokatif paylaşımlar ile ilgili açıklama
13 hesap yöneticisine işlem başlatıldı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.