logo
04 MAYIS 2025

BTÜ'lü bilim insanları, çok uluslu projeyle karidesin raf ömrünü uzatacak

Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ) de katılımıyla, dünya genelinde geniş kitleler tarafından tüketilen karidesin raf ömrünün uzatılması amacıyla hazırlanan projenin araştırma ve geliştirme çalışmalarına başlandı.

16.01.2023 19:10:00
BTÜ'lü bilim insanları, çok uluslu projeyle karidesin raf ömrünü uzatacak
BTÜ'lü bilim insanları, çok uluslu projeyle karidesin raf ömrünü uzatacak
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Türker Sarıcaoğlu'nun yürütücülüğünde gerçekleştirilen "Bitki bazlı biyoaktif bileşik kullanarak karides (Litopenaeus vannamei ve Macrobrachium rosenbergii) raf ömrünün uzatılması için yenilikçi nanoteknoloji yaklaşımı" başlıklı projeye, Türkiye dışında iki Uzak Doğu ülkesi ve bu ülkelerde yer alan altı üniversite ve kurumun bilim insanları katkı sağlayacak.

Proje kapsamında gıda ürünlerinin raf ömürlerini uzatmak amacıyla, meyve ve sebze işleme endüstrisindeki üretim faaliyetinin sonucunda ortaya çıkan, kabuk, tohum, sıvı şeklindeki atıklar geri kazanım amacıyla kullanılacak.

Dünya genelinde yaklaşık 20 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip deniz ürünlerinin, üretim ve ihracat sektöründeki raf ömürlerini uzatmak amacıyla nanoteknolojik yaklaşımlar ele alınacak.

Projede, gıda işleme sektörünün atıklarından olan mango yaprakları, yeşil çay posası, tarçın otu yaprakları ve defneyaprakları kullanılarak elde edilecek yeni tür gıda koruma malzemelerine odaklanılacak.

10 bilim insanın yer aldığı 36 ay sürecek projede, deniz ürünlerinden özellikle işlenmiş karidesin raf ömrünün uzatılmasına yoğunlaşılacak.

Proje kapsamında gıda kayıplarının önemli bölümünün meydana geldiği gıda işleme sektöründe atık olarak değerlendirilen ancak belli bir prosesle geri kazanılacak katma değerli bileşiklerin kullanılması amacıyla endüstriyel büyüme ve ülke ekonomisi için yeni bir yol arayışında da bulunulacak.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Furkan Türker Sarıcaoğlu, kendileriyle birlikte projede yer alan diğer ülkelerdeki araştırmacıların da aynı dönemde ve eşgüdümlü olarak çalışacaklarını aktardı.

Proje kapsamında eş zamanlı araştırmalar yapılmasının hem zorlu hem de önemli olduğunu belirten Sarıcaoğlu, projenin ulusal ve uluslararası ortaklarının bulunmasının sektöre kazandırılması planlanan katkıyı hızlandıracağını vurguladı.

Sektörün, proje çıktılarını kısa sürede benimseyeceğini anlatan Sarıcaoğlu, "Mevcut projede karideslerin raf ömrünü geliştirme amacıyla nanoteknolojik ürünlerin geliştirilmesi ve karakterize edilmesi, projenin Türkiye ortağı olan BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilecektir.

Ayrıca, karideslerde raf ömrünü izleme amacıyla geliştirilecek olan nano-sensörlerde kullanılmak üzere mikroalglerden elde edilen fikosiyanin pigmentleri kullanılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Sarıcaoğlu, projede Türkiye, Tayland ve Maleyza'dan öğretim üyelerinin yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Karidesler genellikle taze veya pişmiş olarak ihraç edilmekte ve pazarda satılmaktadır.

Yüksek piyasa değerlerine karşın karidesler, sınırlı bir raf ömrü olan ve son derece çabuk bozulabilen gıdalardır.

Bu bozulmalar, ürünün piyasa değerini önemli ölçüde düşürmekte ve mali kayba neden olmaktadır. Karideslerin raf ömrünü uzatmak için yaygın olarak katkı maddeleri kullanılmaktadır.

Bu maddeler, astımlı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Buna karşın daha önceden yapılan çalışmalarda yeşil çay, dut yaprağı, guava yaprağı, zeytinyağı yan ürünleri ve benzeri bitkilerden elde edilen katkıların buzdolabında saklama sırasında karideslerin raf ömrünü uzattığı bildirilmiştir.

Bu çalışmalar ışığında, tarımsal ürünlerin işlenmesi ile oluşan atıklarından (APW) elde edilebilen katma değerli bileşiklerin geri kazanılarak kullanılması konusunda yapacağımız çalışmalar; atık yönetimi, endüstriyel büyüme ve ülke ekonomisi için yeni bir yol sunacaktır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İsrail soykırıma devam ediyor!
Can kaybı 52 bin 535'e yükseldi
‘Bu saldırı demokrasimize’
BTP lideri, Özel’e saldırıyı kınadı
Kuzey Kore lideri Kim'den gövde gösterisi
Daha fazla silah üretilecek
'CHP'de herkes birbirinin kuyusunu kazıyor'
Erdoğan KKTC dönüşü uçakta konuştu
Özgür Özel'e yumruklu saldırı
Saldırgan gözaltına alındı
Adalet zemininde buluşma çağrısı
Hüseyin Baş İstanbul'da konuştu
'Zarar yüzde 100'ler mertebesinde'
Zirai don büyük hasara neden oldu
Suriye İsrail'in açık hedefi
Saldırılar devam edecek mesajı
Netanyahu'ya şok!
'Hem tahrik ediyor hem de ahlaksız'
O ülkenin liderinden Trump'a ret!
'ABD askeri istemiyoruz'
İsrail bebek öldürmeye devam ediyor
1'i bebek 29 Filistinli katledildi
Tanklar başkent sokaklarında yürüdü!
Yoksa bu bir gözdağı mı?
Karnınızı doyururken zehirlenmeyin!
Pirinçte korkutan tehlike!
Irak'tan acı haber
Uzman Çavuş Önder Özen şehit oldu
Katil, Azerbaycan ziyaretini erteledi
Sebep: Güvenlik
İsrail soykırıma devam ediyor!
Can kaybı 52 bin 535'e yükseldi
‘Bu saldırı demokrasimize’
BTP lideri, Özel’e saldırıyı kınadı
Kuzey Kore lideri Kim'den gövde gösterisi
Daha fazla silah üretilecek
'CHP'de herkes birbirinin kuyusunu kazıyor'
Erdoğan KKTC dönüşü uçakta konuştu
Özgür Özel'e yumruklu saldırı
Saldırgan gözaltına alındı
Adalet zemininde buluşma çağrısı
Hüseyin Baş İstanbul'da konuştu
'Zarar yüzde 100'ler mertebesinde'
Zirai don büyük hasara neden oldu
Suriye İsrail'in açık hedefi
Saldırılar devam edecek mesajı
Netanyahu'ya şok!
'Hem tahrik ediyor hem de ahlaksız'
O ülkenin liderinden Trump'a ret!
'ABD askeri istemiyoruz'
İsrail bebek öldürmeye devam ediyor
1'i bebek 29 Filistinli katledildi
Tanklar başkent sokaklarında yürüdü!
Yoksa bu bir gözdağı mı?
Karnınızı doyururken zehirlenmeyin!
Pirinçte korkutan tehlike!
Irak'tan acı haber
Uzman Çavuş Önder Özen şehit oldu
Katil, Azerbaycan ziyaretini erteledi
Sebep: Güvenlik
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.