Bu liselerde Çince de öğretilecek
Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi, mektepli ihracatçı yetiştirmek için el ele verdi. Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kategorisi altında ilk aşamada 6 lise İstanbul, Gaziantep, Mersin ve İzmir'de açılacak. Söz konusu liselerde Çince de öğretilecek.
16.03.2021 14:28:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Dış Ticaret Meslek Liseleri Tanıtım ve Alt Protokol İmza Töreni' Ankara'da gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, etkinlikte yaptığı konuşmada, dış ticaret alanında meslek edinmek, kariyer yapmak isteyen gençler için önemli bir adım attıklarını belirterek, "Bakanlıklarımız ve Türkiye İhracat Meclisi'nin (TİM) ortak çalışmasıyla belli okullarımız, 'Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri' adıyla yeniden yapılandırıldı" dedi.
Çince de öğretilecek
Etkin bir dış ticaret için yabancı dil bilgisinin önemine istinaden İngilizcenin yanı sıra ikinci yabancı dil olarak Çince, Rusça, İspanyolca, Portekizce ve Japonca gibi çoklu coğrafyalarda konuşulan dilleri de okulların müfredatına aldıklarını kaydeden Pekcan, "İlk aşamaya İstanbul, Gaziantep, Mersin ve İzmir'den başlıyoruz. Bu 4 ilimizdeki 6 proje okulumuzda, şimdilik 305 öğrencimiz ve 63 öğretmenimizle yola çıktık. Ticaret Bakanlığı olarak, Milli Eğitim Bakanlığımızın ve TİM'in destekleri ve iş birliğinde, ülkemiz ihracatının sadece bugününe değil 100 yıl sonrasına yatırım yapıyor olmanın kıvancını yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Eğitim pratik ağırlıklı olacak
TİM Başkanı İsmail Gülle de ihracatın geleceği için imzalanan protokolün önemli olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Pandemi döneminde, hep birlikte çok çalıştık, her koşulda üretmeye, ihraç etmeye devam ettik. Dış Ticaret alanında kariyer yapmak isteyen pırıl pırıl birçok gencimiz var. Gençlerimizin yalnızca teorik eğitim değil, iş başında hizmet içi eğitim alması adına, çalışmalar gerçekleştireceğiz. Hizmet için eğitimle, iş görenlere işin ve iş yerinin gerektirdiği eğitimi vermek, emeğin ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasının yanında, ülke kaynaklarının da israf olmasını önleyecektir. İhracatçı Birliklerimizle, İş başında hizmet içi eğitimin yanında, öğretim programı ve eğitim materyalleri hazırlanması noktasında da çalışmalar gerçekleştireceğiz. İhracat ailesi olarak, öğrencilerimizin atölyelerini, laboratuvarlarını donatacak, ihtiyaç duydukları tüm materyal desteğini sağlayacağız."
İhracatçı firmalarda istihdam imkânı
İhracatçı birlikleri söz konusu liselerden mezun olan öğrencilerin ihracatçı firmalarda istihdam edilmesinin sağlanması, burs kriterlerini karşılayan öğrencilere burs verilmesi, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için toplantı, seminer, konferans, yarışma gibi farkındalık faaliyetleri düzenlenmesi çalışmalarını da yapacak. Bunun yanı sıra öğrenci tarafından da kabul edildiği takdirde, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, öğrenci mezun olduktan sonra talep eden birlik üyesi firmalarda birliklerce belirlenen süre boyunca istihdam edilmesi çalışmaları da gerçekleştirilecek. TİM, eğitim faaliyetleri kapsamında konaklama, yiyecek-içecek, ulaşım gibi giderler ile burs ve staj ücretleri dahil istihdama ilişkin tüm mali konularda ilgili ihracatçı birliklerinin çalışmalarını koordine edecek.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.