Adana Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre, bu sezon, il genelinde 320 bin 970 hektar alanda buğday ekimi yapılarak 1 milyon 112 bin 467 ton verim sağlandı. 68 bin180 hektara ekilen birinci ürün mısırdan elde edilen rekolte 588 bin 470 ton oldu.
Yörenin en önemli ürünlerinden karpuz ise bu sezon 3 bin 355 hektar alana ekilerek, 148 bin 175 ton ürün elde edildi. İl genelinde 28 bin 918 hektar alanda, 7 milyon 68 bin 482 adet ağaçla yapılan narenciye üretiminden ise 709 bin 58 ton rekolte sağlandı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, "Baston diksen yeşerir" denilen verimli Çukurova topraklarının bu sezon çiftçiyi güldürmediğini belirterek, "Elimizi nereye atsak kurudu, hava koşulları ve fiyat politikaları yüzünden hiçbir ürün çiftçiyi güldürmedi" dedi.
150 dönümde 50 milyar liralık zarar
Barut, yörenin belli başlı ürünleri arasında yer alan karpuzdaki durumun buğdaydan farklı olmadığını belirterek, 150 dönüme karpuz ekenbir üreticinin zararının 50 milyar lira olduğunu anlattı.
Karpuzun da buğday gibi don olayı nedeniyle kuruduğunu, çok sayıdaüreticinin yeniden ekim yaptığını anlatan Barut, şunları kaydetti: "Ürün hasad edilmeye başladığında hava sıcakıkları mevsim normallerinin altına düştü. Karpuz, sıcak havada aranan bir meyve oduğu için sera karpuzları satılmadı. Karpuzu tarlada alan tüccarlar da zarar edince çekleri geri dönmeye başladı. Sıcak havanın gecikmesine takılan karpuzda üretici katmerli sıkıntıya girdi."
Narenciye ihracat vurgunu
Ayhan Barut, Çukurova'nın sembolü haline gelmeye başlayan ve üretim alanları son yıllarda artış gösteren narenciyede de yüksek rekolteye rağmen ihracatta yaşanan sıkıntının iç pazarda tıkanmaya yolaçtığına işaret etti.