Çiftçiler tarımda gelecek görmüyor
Türkiye’de çiftçi sayısı hızla azalırken üreticiler, tehlikenin boyutuna dikkat çekiyor. Tarımsal üretimi kumar oynamaya benzeten üreticilere göre çiftçiler tarımda gelecek görmedikleri için yakında ekim yapacak çiftçi bulunamayabilir





Çiftçiler tarımda gelecek görmüyor
Türkiye'de tarımın içinde bulunduğu acı durumu belki de en iyi ortaya koyan şey artık çiftçilerin çocuklarının tarımla uğraşmalarını istemiyor olmalarıdır. Çok zorlansalar da üretmekten henüz vazgeçmemiş çiftçiler, çocuklarını tarımdan uzak tutuyorlar. Çünkü tarımda onlar için hiçbir gelecek görmüyorlar. Çocuklarının memur olmasının ya da maaşlı başka bir işte çalışmasının çiftçi olmalarından daha iyi olacağını düşünen üreticiler, tarımla uğraşan gençlere kimsenin kız vermek istemediğini söylüyor. Artan nüfusa dikkat çeken çiftçiler buna karşın üretim alanlarının imara açılması gibi yöntemlerle ranta çevrildiğini ve büyük bir problemin oluştuğunu söylüyor. Tarım arazilerinin mutlaka korunması gerektiğini söyleyen uzmanlara göre tarımdan kopuşun durdurulması için önce girdi maliyetlerinin düşürülmesi sonra da desteklerin üretim aşamasında çiftçiye verilmesi gerekiyor. Bu alanda kaybedilen zamanın bir daha geri getirilemeyeceğinin altını çizen uzmanlar, artan nüfusa ve gıda ihtiyacına rağmen üretimin gittikçe gözden düştüğünü, bu durumun da Türkiye için ciddi bir tehlike barındırdığını söylüyor.
Tarımda gerçekçi bir politika şart
Uzmanlara göre Türkiye'nin kısa ve uzun vadede ciddi ve gerçekçi bir üretim politikası hazırlayıp uygulamaya koyması gerekiyor. Türkiye'de tarımsal üretimdeki sorunun diğer ülkelere göre daha hızlı büyüdüğünü ve bunun kontrol altına alınması gerektiğini dile getiren uzmanlar, motorin, gübre, sulama ve ilaç maliyetleri düşmediği sürece tarımı bırakanların sayısının hızla artacağına vurgu yaptı. Neredeyse tarımda kullanılan her ürün ve girdinin son bir yılda yüzde 300 maliyet artışı yaşadığını ifade eden uzmanlara göre çiftçi sayısının artması için insanların bu işten para kazanacağı şartların bir an önce hazırlanması olmazsa olmaz.





















































































