logo
19 MAYIS 2025

Cumhuriyet bağımsızlıktır

29.10.2021 00:00:00

Bugün Türk milleti olarak Anadolu'da varlığımızın devamını sağlayan Cumhuriyetimizin yıldönümü. Bizler milli ve dini değerlerimizle varız ve var olmaya devam ediyoruz. 

Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın sık sık ifade ettiği gibi, "Dini bütünlüğümüz milli bütünlüğümüzün, milli bütünlüğümüz de dini bütünlüğümüzün teminatıdır." 

Bunlar et ve kemik gibidir birbirinden asla ayrılmazlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Türk milletini tek bilek tek yürek yaparak düşmanı vatanımızdan kovmasaydı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kurmasaydı, vatanın dört bir köşesini Türk bayraklarıyla donatmasaydı bugün ne bayram ne de kandil hiçbir kutlama yapamayacaktık. Bu sebeple kendilerine ne kadar dua etsek azdır.

Atatürk'ün, devletin, vatanın, bayrağın kıymetini, bayramların nasıl kutlanacağını, dini ve milli değerlerimize nasıl sahip çıkılacağını Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızdan öğrendik.

Bugün Anıtkabir dolup taşıyorsa, yurdun dört bir tarafında bayraklar dalgalanıyorsa emin olun ki bu, O'nun yaptığı çalışmalar ve ekmiş olduğu "birlik" tohumları sayesindedir.

O, hep "birlik ve beraberlik", "tek bilek tek yürek olmak" dedi. O, "Atatürk vatandır" dedi. O, "Tevhidin merkezi Ehl-i Beyt" dedi. O', "Türk-Kürt kardeştir, bizler aynı dedenin torunlayız" dedi. O, birliğin ekonomik modelini, Milli Ekonomi Modeli'ni yazdı. O, hayatı boyunca bizi biz yapan değerlerle buluşturmaya çalıştı. O'nu rahmetle, özlemle, hasretle anıyoruz. 

O, "Cumhuriyetimizi, milli bayramlarımızı davulla zurnayla büyük bir coşkuyla kutlayın, evlerinize bayrak asın" derdi. Ardından da uyarırdı: "Eğer asmazsanız düşman ülkeler gelir kendi bayraklarını asarlar."

Cumhuriyet bizim özgürlüğümüzdür, bağımsızlığımızdır; bayrak ise bunun dosta düşmana ilanıdır. Cumhuriyetimizin ve bayrağımızın kıymetini bilmezsek geleceğimiz olmaz.

Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet ile diğer ülkelerin cumhuriyetlerini birbirlerine asla karıştırmamak gerekir. Bu gerçeği, Prof. Dr. Baş, Ankara'da organize edilen bir Cumhuriyet Bayramı kutlamasında detaylıca anlatmıştı. Bazı bölümlerini aktaralım:

"Avrupa'yı demokrat, cumhuriyetçi bilirsiniz. Fransa dışında Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamamı monarşisttir. İngiltere'de kraliçe her şeye karışıyor. Belçika, Danimarka, Norveç, Hollanda, Lüksemburg, İspanya, İsveç ve Vatikan, bunların tamamı krallıktır. Yani idareleri monarşizmdir. Monarşist bir ülkede cumhuriyeti yaşadıkları kadar yaşıyorlar."

"Bizim Cumhuriyetimiz ise farklı. Bizim Cumhuriyetimiz; Atatürk'ün gençlik yıllarından itibaren gönlünde ve kafasında kurguladığı Cumhuriyettir."

"Atatürk Cumhuriyeti ilan etme kararını Hacı Bektaş-ı Veli'nin dergâhında aldı."

"Bazıları, 'Atatürk cumhuriyet fikrini Jean Jacques Rousseau, Montesquieu, Didaro, Voltaire'den aldı' diyorlar. Atatürk; Türkoğlu Türk'tür ve Namık Kemal'e âşık derecede bağlıdır. O bağımsızlık yanlısı, cumhuriyetçi bir insandı. Biraz daha geçmişe gidelim hocası, Peygamber Aleyhisselam. O bütün kâinatta devrim yapmış, insanları idareye getirmişti."

"Atatürk Cumhuriyeti ilan ederken Jean Jacques Rousseau'dan, Montesquieu'dan, Didaro'dan ve de Voltaire'den etkilenmedi. Bunlar kim ki onlardan etkilenecek? Hayatında onlarla her yerde savaştı. Böyle bir insan Mustafa Kemal Atatürk…"

"Haç-Hilal savaşını en bariz şekilde Atatürk'ün hayatında göreceksiniz. Benim Hoş Geldin Atatürk kitabımın ruhunu kavradınız mı bu işi sökersiniz."

Evet, Prof. Dr. Haydar Baş'ın önemle ifade ettiği gibi, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin dünyada eşi benzeri yoktur. Atatürk'ün Cumhuriyeti; kaynağı, Müslüman Türk'ün değerlerine dayanan, Ehl-i Beyt'in ruhuna dayanan, sistemin merkezine Kur'an'da "Allah'ın halifesi" olarak ilan ettiği insanı koyan, halka yönetimde gerçekten söz hakkı veren, manda, himaye, sömürü anlayışını tümüyle reddeden, halka hizmet anlayışına dayalı mükemmel bir yönetim biçimidir.

Papaz Malthus'un kapitalist ekonomi anlayışını ekonomik sistem olarak benimseyen, üstelik hala krallıkla idare edilen Batılı ülkelerin rejimi asla gerçek cumhuriyet değildir, olamaz.

Atatürk'ün Cumhuriyeti gerçek bir Cumhuriyettir ve tüm insanlığa örnektir.

Prof. Dr. Baş'ın şu uyarısı da oldukça önemli: "Cumhuriyet deyip geçmeyelim, bir kaybedersek kazanmamız asla mümkün olmaz."

Bu değerimizi koruyabilmek, mevcut kapitalist ekonomi anlayışlarıyla mümkün değildir.

Cumhuriyet'i korumanın ve taçlandırmanın tek yolu, milli bir ekonomik anlayıştır; günümüzde bunun yol haritası Prof. Dr. Baş'a ait Milli Ekonomi Modeli ve Sosyal Devlet Milli Devlet tezidir, tek adresi de Bağımsız Türkiye Partisi'dir.

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş da yayımladığı Cumhuriyet Bayramı mesajında şu önemli tespitlerde bulunuyor:

"Cumhuriyet, Kurtuluş Savaşı'nda hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Türk milletine Atatürk tarafından verilmiş en güzel ve en büyük değerdir."

"Cumhuriyet, egemenliğin bir kişiye ya da bir zümreye değil, millete ait olduğu bir dönemin başlangıcıdır."

"Cumhuriyet, türlü türlü yokluklar içerisinde verilen var olma mücadelesinden kutlu bir zaferle çıkmanın adıdır."

"Milletimizin büyük fedakârlıklar ortaya koyarak kazandığı bağımsızlık mücadelesi sonucunda elde ettiğimiz Cumhuriyetin kıymetini bilelim ve sonsuza kadar yaşatalım."

"Cumhuriyet, güçlü ve çağın gerektirdiği bilgi ve eğitimle donatılmış olan bir gençliğin omuzlarında ayakta kalabilir. 

"Cumhuriyetin bekçisi ve devam ettirecek olanlar pırıl pırıl gençlerimizdir. Cumhuriyet ile gençlik ayrılmaz bir bütündür. Gençlerimiz var ise Cumhuriyet var olacaktır."

"Cumhuriyete sahip çıkmak, gençlerimize sahip çıkmaktır. Gençlerimize sahip çıkmak Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır."

"Merhum Genel Başkanımız Prof. Dr. Haydar Baş, Cumhuriyet Bayramı'nı davul-zurna ile horon-halayla her yıl meydanlarda kutlar. İlk meydana inen de kendisi olurdu."

"Ay yıldızlı bayraklarımızla evlerimizi, işyerlerimizi gelincik tarlasına çevirelim. Prof. Dr. Haydar Baş'ın "Siz evlerinize bayraklarınızı asmazsanız, başka milletler gelip bayraklarını sizin evlerinize asar" şeklindeki sözlerini unutmayalım."

"Milli mücadele döneminde milletçe ortaya koyduğumuz birlik ve beraberlik ruhunu, bugün de milletçe ortaya koymalıyız. Zira ülkemiz içte ve dışta çok ağır tehditlerle yüzleşmektedir."

Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
19 Mayıs'a coşkulu kutlama
Hüseyin Baş'tan Lozan çıkışı
Hüseyin Baş’tan 19 Mayıs mesajı
‘Biz o umudun adıyız!’
İran'dan denetime 'evet', durdurmaya 'hayır'
İran'ın 'uranyum zenginleştirme' duruşu net
İsrailli bakan: 'Gazze'de kalan her şeyi yok ediyoruz'
"Dünya bizi durduramıyor"
Netanyahu ilk kez açıkladı
'Gazze'nin tamamı işgal edilecek'
Tarife restleşmesi Çin'i etkilemedi
ABD, Çin ekonomisini sarsamadı
BTP’den 19 Mayıs’a anlamlı vurgu
‘Durmadan izinden yürüyoruz’
Esaretten bağımsızlığa giden kutlu yolculuk
19 Mayıs kutlu olsun
Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu
Trump'tan 'geçmiş olsun' mesajı
Ege Denizi'nde deprem
Büyüklüğü 4.6
Fenerbahçe'den ikincilik rekoru
Üst üste 4. kez ligi ikinci tamamlayacak
Şampiyon Galatasaray
Galatasaray konuk ettiği Kayserispor'u rahat geçti
İsrail açlığı silah olarak kullanıyor
Onlarca Gazzeli çocuk açlıktan öldü
TBMM'de açılım komisyonu istedi
Bahçeli 6 madde halinde açıkladı
Fenerbahçe olağanüstü kongreye gidiyor
Koç: İmza süreci kulübümüze yakışmıyor
19 Mayıs'a coşkulu kutlama
Hüseyin Baş'tan Lozan çıkışı
Hüseyin Baş’tan 19 Mayıs mesajı
‘Biz o umudun adıyız!’
İran'dan denetime 'evet', durdurmaya 'hayır'
İran'ın 'uranyum zenginleştirme' duruşu net
İsrailli bakan: 'Gazze'de kalan her şeyi yok ediyoruz'
"Dünya bizi durduramıyor"
Netanyahu ilk kez açıkladı
'Gazze'nin tamamı işgal edilecek'
Tarife restleşmesi Çin'i etkilemedi
ABD, Çin ekonomisini sarsamadı
BTP’den 19 Mayıs’a anlamlı vurgu
‘Durmadan izinden yürüyoruz’
Esaretten bağımsızlığa giden kutlu yolculuk
19 Mayıs kutlu olsun
Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu
Trump'tan 'geçmiş olsun' mesajı
Ege Denizi'nde deprem
Büyüklüğü 4.6
Fenerbahçe'den ikincilik rekoru
Üst üste 4. kez ligi ikinci tamamlayacak
Şampiyon Galatasaray
Galatasaray konuk ettiği Kayserispor'u rahat geçti
İsrail açlığı silah olarak kullanıyor
Onlarca Gazzeli çocuk açlıktan öldü
TBMM'de açılım komisyonu istedi
Bahçeli 6 madde halinde açıkladı
Fenerbahçe olağanüstü kongreye gidiyor
Koç: İmza süreci kulübümüze yakışmıyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.