logo
07 HAZİRAN 2026

Deprem kapıda ama hazırlık yok!

05.12.2023 00:00:00

Dün saat 10.42'de gerçekleşen Bursa'nın Gemlik ilçesi merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem, 3 dakika sonra da 4.5 büyüklüğündeki ikinci deprem, başta büyük İstanbul depremi olmak üzere Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Deprem 10 saniye sürmesine rağmen yerin 8.98 kilometre derinliğinde olduğu için İstanbul'da ve civar illerde hissedildi ve büyük paniğe neden oldu.

Dünyanın birçok ülkesinde 7.5 büyüklüğündeki depremlerde dahi çok büyük zayiat verilmezken, 5 büyüklüğündeki depremde bile bu kadar panik olmamız, bir deprem ülkesi olmamıza rağmen depremlere hala hiçbir hazırlığımızın olmadığının göstergesi. Üstelik resmi rakamlara göre 50 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir yıl bile geçmemesine rağmen.

Depremleri, tekrar tekrar, oldukça acı bir şekilde tecrübe ediyoruz ama maalesef her seferinde sanki ilk defa yaşıyormuşuz gibi son derece tecrübesiziz. 

Yaşanan depremlerle ilgili deprem uzmanları neler diyor bir bakalım.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "10.42'de Kuzey Anadolu kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya-Kumyaka'da 5,4 km odak derinliğinde M5,1'lik deprem oluşturdu. Güney kolun İmralı yakınında oluşturması beklenen deprem M6,4'dür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir" ifadelerini kullandı.

Kısaca Sayın Ercan; bu öncü bir deprem, 6.4'lük bir deprem oluşturması bekleniyor ama bu İstanbul'la ilişkili değil diyor. Tabi, 6.4'lük bir deprem, her ne kadar büyük İstanbul depremi olmasa da, elbette ki İstanbul ve diğer civar illerden ciddi manada hissedilir ve hatta kısmen yıkıcı olur.

Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya paylaşımında şunları belirtti: 

"Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF'ın (Kuzey Anadolu Fayı) güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz."

Sayın Görür'ün "Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz" ifadesi önemli, işte bu, beklenen büyük İstanbul depremi… İstanbul'un ve tüm Marmara Bölgesi'nin asıl hazır olması gereken deprem bu… Var mı bir hazırlık? Tüm uyarılara rağmen yok.

Bekleniyor ki, vatandaş kendisi depreme hazırlansın. Kentsel dönüşüm deniliyor, yükü vatandaşın sırtına yıkılan kentsel dönüşüm sağlıklı ilerliyor mu? Elbette ki hayır. Kentsel dönüşümle vatandaşlar aylık ciddi meblağlar gerektirecek şekilde borçlandırılıyor. Bugün 11 bin 402 lira asgari ücret, 25 bin lira memur maaşı daha da kötüsü 7 bin 500 lira emekli maaşı ile vatandaşlar bu aylık taksitleri nasıl ödeyebilecek?

Eğer binalar ağır hasarlı ya da hasarlı ise vatandaşlar zorla evlerinden çıkartılıp, borçlanma usulü ile kentsel dönüşüme tabi tutuluyor. Vatandaşlar gelir darlığı sebebiyle borç taksitlerini ödeyemeyince, bankalar emlak zengini oluyor, vatandaşlar ise sahip oldukları her şeyi kaybediyor.

Ülkemizde barınma sorunu öyle bir noktaya geldi ki, evi olmayanlar, ödeyemeyecekleri kiralarla muhatap olurken, ev sahibi-kiracı kavgaları had safhaya çıkarken, evi olanlar da bin bir zahmetle elde ettiği evini depremle ya da kentsel dönüşümle kaybetme endişesi içinde yaşıyor.

Olayın bir de ulusal güvenlik ve bağımsızlık yönü var. Buna da Prof. Dr. Naci Görür dikkat çekiyor:

"Türkiye'nin hemen hemen her yerinde deprem olacak. Öyle dörtlük beşlik depremlerden bahsetmiyorum. 7 ve üzeri büyüklüğündeki afet niteliğinde depremler olacak. Dolayısıyla bu ülkede herhangi bir gece bir sabah kalktığınızda herhangi bir yerde büyük bir depremin olduğunu, binlerce evin yıkıldığını, insanımızın öldüğünü duyabilirseniz. Gerçek olan bu."

"Çözümü ise çok basit. Tek çözüm depreme dirençli yerleşim alanları oluşturarak, ülkemizdeki bütün yerleşim alanlarını depreme dirençli yapılmasını sağlayacağız. Bu mümkün değil gibi gözüküyor ama gayet mümkün…"

"Bir bakanlık kurulsa ve bu işe başlanırsa 15 sene içerisinde Türkiye deprem dirençli hale getirilebilir. Depreme bakarken siyaseti bırakın ama oy vereceğiniz insanlardan kentlerin deprem dirençli olmasını isteyin. Bunu Türk milleti yapmadığı sürece 21. asrı ekonomik ve siyasi açıdan bağımsız olarak atlatamayız." 

Evet, depreme gerçekten hazırlanmazsak, bağımsızlığımızı kaybederiz.

Bu uyarı yabana atılmamalı! Depremden korunmanın yolu; sağlam zeminde sağlam konutlar, bunun için kentsel dönüşüm… Ama bunun yükü vatandaşın sırtına yıkılırsa başarı kesinlikle elde edilemez. Bizler her zaman ifade ediyoruz; Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli ile, bu eşsiz modelde ifade edilen finans kaynakları ile tüm ailelerin sağlam konutlara ulaşımı kolaylıkla sağlanabilir.

Milli Ekonomi Modeli acilen uygulanmalıdır ve bu modelin uygulanması için de Bağımsız Türkiye Partisi'ne (BTP) ve lideri Hüseyin Baş'a mutlaka fırsat verilmelidir.

 
Murat Çabas / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.