Kdz. Ereğli'de "Elpek", Çaycuma'da ise "Pelemet" bez dokumacılığı, geçmişte yalnızca giyim gereksinimini karşılarken günümüzde hediyelik el sanatları anlamında da değerlendirilmektedir. Yöresel nakışlarla bezenen bu dokumalardan yelek, bluz, çanta, gözlük kılıfı gibi ürünler yapılmaktadır. Yüzyılı aşkın süredir Devrek'te yapılmakta olan bastonculuk sanatının ünü ise günümüzde ülke sınırlarını aşmış bulunmaktadır. Sapı ceviz, gövdesi kızılcık ucu ise manda boynuzundan yapılmakta olan Devrek Bastonu, genellikle yöresel motiflerle işlenmektedir. Yaşanan hızlı kentleşme süreci kültürün her alanında olduğu gibi kendini yöresel mutfakta da göstermiş bunun sonucu olarak da evde hazırlanan yemeklerin yerini hazır yiyecekler almıştır. Buna karşın, yörede hala geleneksel mutfağın izlerini görmek mümkündür. Devrek'de çörek, simit, beyaz baklava, cevizli ekmek (kömeç); Kdz.Ereğli'de pide, Osmanlı Çileği; Alaplı'da kabaklı gözleme, kiren çorbası, Çaycuma'da ise malay, mada yoğurdu yörenin simgesi olmuş yiyeceklerdir. Zengin orman dokusundan kaynaklanan kestane, kuşburnu, kızılcık, dağ çileği, defne, mantar gibi ürünler yöresel mutfağın vazgeçilmez ürünleridir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.