logo
05 HAZİRAN 2025

Dikkat! Keneler kurbanlıklarla yurda dağılıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Profesör Doktor İlhan Çetin, Kurban Bayramından dolayı hayvan sirkülasyonunda ciddi bir artış olduğunu ve ölümlere neden olabilen kenelerin kurbanlıklarla yurda dağılabileceğini söyledi

10.06.2024 13:06:00 / Güncelleme: 10.06.2024 13:11:17
İHA
Dikkat! Keneler kurbanlıklarla yurda dağılıyor
Dikkat! Keneler kurbanlıklarla yurda dağılıyor
Kurban Bayram'ı dolayısıyla ülke genelinde gerek küçükbaş gerekse büyükbaş hayvan sirkülasyonu kenelerin yayılma riskini arttırıyor. İç Anadolu'dan batı illerine giden hayvanlarla birlikte kenelerin diğer illere de sirayet etmesi, oralara da taşınması ihtimaller arasında yer alıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Profesör Doktor İlhan Çetin, özellikle hayvancılık yapan ve hayvanlarını satmak isteyen insanların mutlaka kendi hayvanlarını kontrol etmesi gerektiğini ve kenelere karşı ilaçlama yapılmasının hastalığın ülke bazında yayılmaması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

'Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının da yaygın olarak görülebileceği bir döneme giriyoruz'


Havaların ısınmasıyla birlikte Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının yaygın olarak görülebileceği bir döneme girdiğini belirten Çetin, 'İç Anadolu Bölgesi'nin özellikle kuzey kısmında yani Kastamonu, Sivas, Yozgat, Çorum, Amasya, Tokat, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum bölgelerini içine alan kuzey orta ve Doğu Anadolu Bölgemizde yanı Kelkit Vadisi bölgesinde yaklaşık 20 yıldır sıkıntısını çektiğimiz Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı bölgenin önemli sorunları arasında yer alıyor. Maalesef bu hastalık Nisan-Mayıs aylarıyla beraber görülmeye başlıyor. Yaz boyunca devam ediyor ve sonbaharın sonlarına doğru da kesiliyor. Şu anda da özellikle bu sene havaların erken ısınmasından dolayı bol miktarda kene popülasyonunun tabiatta olduğunu biliyoruz, görüyoruz. Yani bununla ilgili çok ciddi de bildirimler var. Bunun için de çok dikkatli olmak gerekiyor. Tabii ki kene miktarının yüksek olmasından dolayı da keneyle bulaşan, kenelerin insanları ısırmasıyla oluşan Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının da yaygın olarak görülebileceği bir döneme giriyoruz. Bu birtakım tedbirlerle korunabilecek bir hastalık olduğundan dolayı insanımızın dikkatinin çekilmesi, insanlarımızın dikkat etmesi özellikle bu aylarda birtakım aktivitelerle uğraşırken de kendilerini özellikle kene ısırığına karşı korumasını biz önemli ve değerli buluyoruz' dedi.

'Anadolu'dan giden hayvanlarla kenelerin diğer illere taşınması mümkün'


Kurban Bayramı'ndan dolayı yaşanan sirkülasyonda Anadolu'dan giden hayvanlarla kenelerin diğer illere sirayet edebileceğini belirten Çetin, 'Kırım-Kongo kanamalı ateşi, hastalığı kenelerle hayvanlara ve daha sonra da aynı kenelerden insanlara bulaşan bir hastalık. Özellikle de şu anda Kurban Bayramı'ndan dolayı gerek küçükbaş gerekse büyükbaş hayvan sirkülasyonunda ciddi bir artış var. Tabii ki bu sirkülasyonda yani Orta ve Doğu Anadolu'dan belki batı illerimize de giden hayvanlarla birlikte kenelerin diğer illere de yayılması, oralara da taşınması mümkün. Bundan dolayı da özellikle hayvancılık yapan, hayvanlarını satmak isteyen, hayvanları kurbana vermek isteyen insanların mutlaka kendi hayvanlarını kontrol etmesi, bunların kenelere karşı ilaçlaması ve onları kenesiz bir şekilde taşıması çok önemli ve değerli. Hayvanı alanların da mutlaka aldıkları hayvanların üzerinde özellikle sırtlarında, alt kısımlarında bacak arası bölgelerinde, meme bölgelerinde kene olup olmadığının da mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor ki bunları kendi evlerine, kendi yaşam alanlarına taşınmasın' şeklinde konuştu.

'Kurban bayramı boyunca alım, satımda ve kurban kesimine dikkat etmek lazım'


Kurban hayvanlarının kanından, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının geçtiğini ve bu nedenle de bayram boyunca dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çetin, 'Bu yıl geçen senekine göre kene popülasyonunda ciddi bir artış olduğunu biliyoruz. Bunu biz tabiattaki kontrollerimizde de ve saha çalışmalarında da görüyoruz. Bu sene geçen senekine göre daha fazla kene ısırma vakası görüyoruz şu ana kadar. Hastalık sayısının oranının da yükselme ihtimali var. Tüm insanlar mutlaka keneye karşı korunma tedbirlerini bilmeleri ve bu tedbirleri de mutlaka uygulamaları gerekir. Sadece kene ısırığıyla bulaşmıyor, hastalardan da insanlara bulaşıyor. Mutlaka bu konuda tedbir alınması lazım. Bir de hasta hayvanlardan da insanlara bulaştırılabiliyor. Buna da dikkat edilmesi lazım. Önümüz Kurban Bayramı. Daha önceden buna benzer vakalarımız oldu. Hasta hayvanların kanından özellikle etlerin ayrılması, etlerin işlenmesi döneminde de insanlara bu kurban hayvanlarının kanından, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının geçtiğini biliyoruz. Bu noktada da kurban bayramı boyunca yani hayvan alımında hem satımında hem de kurban kesimine dikkat etmek lazım. Özellikle etlerin ayrılması döneminde eldivenle çalışılması eğer bu mümkün değilse bile hijyene dikkat edilmesinde fayda var. Özellikle elinde kesik olan insanların mümkün olduğu kadar hayvanların kanıyla da irtibatlı olmamasında fayda var' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
Özgür Özel'e jet soruşturma
Gerekçe savcıyı hedef alan sözleri
ABD ateşkesi veto etti
Gazze'de İsrail vahşetine destek
'Akın, sert kayaya çarptın oğlum'
Özel Gaziosmanpaşa'da konuştu
Lavanta: Doğanın mis kokulu şifa kaynağı
Kene tehlikesi kapıda
Sağlık Bakanlığı'ndan Uyarı!
Kurban Bayramı'nda trafik alarmı
68 bin 829 emniyet personeli denetim yapacak
Kilogramı 4 milyon 220 bin TL
Altın yükselişini sürdürüyor
Belediye ile sendika anlaştı
İzmir'de grev sona erdi
97 şehit, 440 yaralı!
İsrail vahşetinin son 24 saatlik bilançosu
İsrail, okul bahçesindeki çadıra saldırdı
18 Müslüman hayatını kaybetti, çok sayıda Müslüman yaralandı
Fonların iptalini istedi
Trump yönetiminden yayın kuruluşlarına müdahale
Kayıp kişi aranıyor
Trabzon'da arama çalışmaları devam ediyor
10. Yargı Paketi Meclis’ten geçti
Binlerce mahkum tahliye edilmeyi bekliyor
Elon Musk, Trump'ı bombaladı
'İğrenç bir rezalet'
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
Özgür Özel'e jet soruşturma
Gerekçe savcıyı hedef alan sözleri
ABD ateşkesi veto etti
Gazze'de İsrail vahşetine destek
'Akın, sert kayaya çarptın oğlum'
Özel Gaziosmanpaşa'da konuştu
Lavanta: Doğanın mis kokulu şifa kaynağı
Kene tehlikesi kapıda
Sağlık Bakanlığı'ndan Uyarı!
Kurban Bayramı'nda trafik alarmı
68 bin 829 emniyet personeli denetim yapacak
Kilogramı 4 milyon 220 bin TL
Altın yükselişini sürdürüyor
Belediye ile sendika anlaştı
İzmir'de grev sona erdi
97 şehit, 440 yaralı!
İsrail vahşetinin son 24 saatlik bilançosu
İsrail, okul bahçesindeki çadıra saldırdı
18 Müslüman hayatını kaybetti, çok sayıda Müslüman yaralandı
Fonların iptalini istedi
Trump yönetiminden yayın kuruluşlarına müdahale
Kayıp kişi aranıyor
Trabzon'da arama çalışmaları devam ediyor
10. Yargı Paketi Meclis’ten geçti
Binlerce mahkum tahliye edilmeyi bekliyor
Elon Musk, Trump'ı bombaladı
'İğrenç bir rezalet'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.