Diyabet de bir pandemi!
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kutlu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2007 yılında kronik bulaşıcı olmayan bir pandemi olarak ilan edilen diyabet hastalığının küresel çapta milyonlarca insanı etkilediğini söyledi.
07.06.2020 17:55:00





Covid 19 pandemisi nedeniyle herkesin hayatında birçok değişiklik oldu ve yaşam rutinleri tamamıyla değişti. Hastanelerden gerekli durumlar dışında uzak kalınan bu süreç, kronik hastalığı olanların ve birçok hastalık açısından yüksek risk grubunda olan 65 yaş üzeri kişilerin düzenli sağlık kontrollerinin aksamasına neden oldu. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, normalleşme ile birlikte seyahatlerin başladığına işaret ederek; kalp, diyabet, tansiyon, ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği olan hastaların seyahat öncesi sağlık kontrolünün 'zorunlu seyahat bileti' gibi düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Diyabet 13 yıl önce pandemi ilan edildi
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kutlu ise, dünyada diyabeti olan her iki erişkinden birinin henüz tanı almadığına dikkat çekerek, seyahat edecekler için önerilerde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2007 yılında kronik bulaşıcı olmayan bir pandemi olarak ilan edilen diyabet hastalığının, küresel çapta milyonlarca insanı etkilediğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kutlu, dünyada diyabeti olan her iki erişkinden birinin henüz tanı almadığına dikkat çekti. Dr. Kutlu, "Seyahat sırasında kan şekeri düzeyleri mümkünse evde glukometre ile daha yakın takip edilmeli, eşlik eden kalp veya böbrek hastalığı var ise bu hastalıklarının tedavisi de mutlaka düzenlenmeli, düzenli ve dengeli beslenilip yeterli sıvı ve protein alınmalı, mineral ve vitamin eksikleri var ise düzeltilmeli ve mutlaka bağışıklığı artıran egzersizlere önem verilmelidir. Ayrıca grip ve zatürre aşıları da ikincil enfeksiyonları azaltmak için önemlidir" dedi. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.