logo
03 KASIM 2025


Doğumundan Gadir-i Hum'a İmam Ali'nin hilafet ilanı (5)

01.03.2016 00:00:00
 13) İslam'a ilk davet yemeğinde Hz. Ali'nin hilafeti ilan edildi:
"En yakınlarını uyar" (Şuara, 214) ayet-i kerimesi inince, Allah Resulü (s.a.a.), Hz. Ali'yi (a.s.) yemek hazırlayarak yakınlarını yemeğe çağırmakla görevlendirdi.
O gün Hz. Ali'nin çağrısı üzerine Ebu Talib, Hamza, Abbas ve Ebu Leheb'in de bulunduğu yaklaşık kırk kişi Ebu Talib'in evinde toplandılar. Yemekten sonra Allah Resulü onlara buyurdu ki: 
"Ey Abdulmuttaliboğulları! Allah'a ant olsun ki, Ben Arap gençleri arasında kendi soyuna Benim getirdiğim şeyden daha iyi bir şey getiren bir genci tanımıyorum. Ben, sizin için dünya ve ahiret iyiliğini getirdim. Allah Beni, sizleri O'na çağırmakla görevlendirdi. Sizlerden kim, Benim bu görevimde Bana yardım ederek Benim kardeşim, mirasçım ve sizin aranızda temsilcim olmak ister? 
Orada bulunanlar arasında hiç kimseden ses çıkmadı. Yalnızca Hz. Ali kalkıp dedi ki; "Ey Allah'ın Elçisi! Ben Sana yardım etmeye hazırım."
Allah Resulü (s.a.a.) buyurdu ki; "Ey Ali! Sen otur." Bu konuşma üç kez tekrarlandı. Her üçünde de Allah Resulü'nü kabul eden yalnızca Hz. Ali oldu. 
Bunun üzerine Allah Resulü elini, Hz. Ali'nin omzuna koyarak şöyle buyurdu: "Bu Benim kardeşim, mirasçım ve sizin aranızdaki halifemdir. Onu dinleyiniz ve onun buyruklarına uyunuz." (Taberi, Tefsir, 19/68; Suyuti, ed-Dürrül-Mensur Fit-Tefsir Bil-Mesur, 15/335) 
Bunun üzerine orada bulunanlar gülerek dağılmak üzere kalkıp Ebu Talib'e dediler ki: "Kendi çocuğunu dinleyip buyruklarına uymanı sana farz kıldı." (Taberi, Tarih, s.217; İbn Esir, Kamil, 2/22; Ebulfeda, Tarih, 1/116; İbn Ebi'l Hadid, Şerhi Nehcü'l Belağa, 3/257?258; Halebî, Sire, 1/38; Ahmet b. Hanbel, Müsned, 1/111, 159, 331; Nesai, Hasais-ül Aleviyye, s.6; Hâkim, Müstedrek, 3/123; Muttaki el-Hindi, Kenzu'l-Ummal, 6/392, 396?397, 408; Muntehab-u Kenzul Ummal, 5/41?43)

14) Hayber'in fethinde İmam Ali (a.s.):
Hayber, Yahudilerin en güçlü karargâhlarından biri idi. Burası aynı zamanda fitnenin de merkeziydi. Burada bulunan Yahudiler defalarca, Mekkeli müşriklerin, Müslümanlara yaptığı saldırılara katılmışlardı. 
Bu durumun önüne geçmek için Hz. Peygamber Hicret'in yedinci yılında (M.628) 1600 kişilik bir ordu ile fethi imkânsız denilen Hayber Kalesi'ne yürüdü. Hayber Kalesi savunma açısından çok güçlü bir yapıya sahipti. Çok sayıda savunma teçhizatı vardı.
Hz. Peygamber, Medine'den yola çıktı. Sancağı Hz. Ali'ye verdi. Hayber halkı sabah evlerinden çıktıklarında Hz. Peygamber'in ordusunu karşısında buldu. Bunun üzerine kalelerine kapandılar. Hz. Peygamber kaleyi kuşatma altına aldı.
Kalenin çevresinde şiddetli çırpışmalar oldu. Bazı kaleler İslam ordusu tarafından ele geçirildi. Çatışma yirmi küsur gün sürdü. Ama bazı kaleler hâlâ alınamıyordu. Bunların içinde en büyüğü olan Kâmus Kalesi inatla direniyordu. İslam ordusu bir türlü burayı açamıyordu.
Resulullah şiddetli bir baş ağrısına yakalandığı için, orduya bizzat komuta edemiyor, sancağı her gün birine verip, kaleyi fethetmekle görevlendiriyordu. Ama her biri sonuç alamadan dönüyordu. Hz. Peygamber, sancağı Ebu Bekir'e vererek onu kalelerin üzerine gönderdi. Ebu Bekir fethi gerçekleştiremeden geri döndü. Resulüllah ikinci gün sancağı Ömer'e verdi ve kaleleri ele geçirmesini emretti. O da başarısız oldu. Ordusu onu, o da ordusunu korkaklıkla suçluyordu. Hz. Peygamber bu çekişmeye son vererek şöyle buyurdu:
"Yarın sancağı öyle birine vereceğim ki, O Allah ve Resulü'nü sever, Allah ve Resulü de O'nu sever. Döne döne vuruşur, asla düşmana sırt çevirip kaçmaz. Allah O'nun önünü açar. Cebrail sağında, Mikail de solunda olur." (Prof. Dr. Haydar Baş, İmam Ali, s.319, 320; Tarih-i Taberi, c.2, s.300; Tarih-i Dimaşk, İbn Asakir, c.1, s.166; Tercumetü'l-İmam Ali, Tezkiretü'l Havass, İbn Cevzi el-Hanefi, s.32; es-siretül-Halebiyye, c.3, s.37) 
Herkes başını kaldırdı. Boynunu uzattı. Bütün herkesin dileği bu sözlerle kendisinin kastedilmiş olmasıydı. Ömer b. Hattab şöyle demişti: "O günden başka hiçbir zaman emirlik istememiştim. O gün bayrağın bana verilmesini temenni etmiştim." (Tezkiretü'l Havass, s.32)
Gün ağarınca Hz. Peygamber sancağın getirilmesini emretti. İnsanlar bekliyorlardı. Resulüllah Hz. Ali'yi çağırdı, orada bulunanlar, "Gözleri ağrıyor" dediler. Resulüllah, "O'nu çağırın" buyurdu. Seleme b. Evka gitti ve gözleri ağrıdığı için yürümekte güçlük çeken Hz. Ali'nin elinden tutup O'nu Hz. Peygamber'in yanına getirdi.
Hz. Ali gözlerini sargı ile sarmıştı. Resulüllah eliyle ağzının suyunu alıp, Hz. Ali'nin gözlerine sürdü. O anda İmam Ali'nin gözleri sapasağlam oldu. Sonra Allah Resulü şöyle dua etti: "Allah'ım! Sıcakta ve soğukta O'na yarımcı ol." (Prof. Dr. Haydar Baş, a.g.e, s.320; Tarih-i Taberi, c.2, s.301; El-Kamil İbn Esir, c.2, s.220; Feraidü's-Simtayn, c.1, s.264)
Hz. Ali, önce Yahudilerin en güçlü savaşçılarını bir iki hamlede mağlup etti. Yahudiler korkularından kaleye dönüp kapılarını kilitlediler. Hz. Ali kale kapısına yöneldi ve kapıyı açıncaya kadar zorladı. Daha sonra kalenin kapısını kavradı ve yerinden söktü. Onu hendeğin üzerine bir köprü gibi yerleştirdi ardından Müslümanlar kapının üzerinden karşı tarafa geçtiler kaleyi ele geçirdiler. (Prof. Dr. Haydar Baş, a.g.e, s.321; Tarih-i Taberi, c.2, s.103; el-İrşad, Şeyh Müfid, s.114) Allah şefaatlerinden mahrum etmesin. 
                  Yarın devam edeceğiz.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Trump'tan Maduro'ya açık tehdit:
"Günleri sayılı"
İsrail basınından orduya '7 Ekim' suçlaması
'Saldırıdan önceki uyarılar dikkate alınmadı"
İsrail-Lübnan sınırında hareketlilik
Lübnan ordusu, İsrail'in hareketliliğine karşı güneyde alarma geçti
Müthiş geri dönüş
Fenerbahçe Beşiktaş'ı 2-0'dan gelip yendi
İşte fiyatı en çok artan ve azalan ürünler
Zam şampiyonu kadın kabanı
Büyük felaket kapıda
Hiç buz kalmayabilir
İngiltere şokta
Trendeki bıçaklı saldırıda 9'u ağır 10 kişi yaralandı
Orta Doğu'da asıl tehdit: İsrail
Lübnan'a yeniden saldırmak için bahane arayışında
Tehdit altındayız...
Kartal'da binanın kolonlarında çatlaklar oluştu: Bina tahliye edildi
Kızılcık şerbeti yerine sıfır çektiler
Rams Park’ta gol yok: Galatasaray 0-0 Trabzonspor
İşte trafiğe kapanacak caddeler ve sokaklar
İstanbul'da yollar Pazar günü koşucuların olacak
'İstanbul'da fetret devrine razı değiliz'
DEM'in İmralı heyeti ile ne görüştü?
İTO'ya göre yılık enflasyon yüzde 40.84
En yüksek artış giyim ve ayakkabı grubunda
Thodex'in kurucusu cezaevinde ölü bulundu
Savcılık soruşturma başlattı
Yerin altında da yolsuzluk
İzin almadan bir çok yerde üretim yapmışlar
Trump'tan Maduro'ya açık tehdit:
"Günleri sayılı"
İsrail basınından orduya '7 Ekim' suçlaması
'Saldırıdan önceki uyarılar dikkate alınmadı"
İsrail-Lübnan sınırında hareketlilik
Lübnan ordusu, İsrail'in hareketliliğine karşı güneyde alarma geçti
Müthiş geri dönüş
Fenerbahçe Beşiktaş'ı 2-0'dan gelip yendi
İşte fiyatı en çok artan ve azalan ürünler
Zam şampiyonu kadın kabanı
Büyük felaket kapıda
Hiç buz kalmayabilir
İngiltere şokta
Trendeki bıçaklı saldırıda 9'u ağır 10 kişi yaralandı
Orta Doğu'da asıl tehdit: İsrail
Lübnan'a yeniden saldırmak için bahane arayışında
Tehdit altındayız...
Kartal'da binanın kolonlarında çatlaklar oluştu: Bina tahliye edildi
Kızılcık şerbeti yerine sıfır çektiler
Rams Park’ta gol yok: Galatasaray 0-0 Trabzonspor
İşte trafiğe kapanacak caddeler ve sokaklar
İstanbul'da yollar Pazar günü koşucuların olacak
'İstanbul'da fetret devrine razı değiliz'
DEM'in İmralı heyeti ile ne görüştü?
İTO'ya göre yılık enflasyon yüzde 40.84
En yüksek artış giyim ve ayakkabı grubunda
Thodex'in kurucusu cezaevinde ölü bulundu
Savcılık soruşturma başlattı
Yerin altında da yolsuzluk
İzin almadan bir çok yerde üretim yapmışlar
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.