logo
07 MAYIS 2025

Doktorlar o ilaçlara hücum edince...

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın, sıtmanın ve lupus gibi bazı ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan Klorokin ve Hidroksiklorokin içeren ilaçların Covid-19’dan koruduğuna dair bilimsel bir veri olmadığını söyledi. Yeni Mesaj'ın edindiği bilgiye göre Türkiye'de bu tür ilaçlar artık yeşil reçeteyle satılıyor. Bu ilaçları özellikle doktorlar talep ediyor.
 

23.03.2020 15:10:00
Doktorlar o ilaçlara hücum edince...
Doktorlar o ilaçlara hücum edince...
RECEP BAHAR / DETAY HABER
 
Türkiye'de koronavirüs vakalarının artması bazı ilaçlara yönelik ilgiyi katladı. Özellikle koronavirüs enfekte olmuş hastaları tedavi eden doktorlar, hastalığa maruz kalmamak için bu tür ilaçları kullanıyor. Ancak eczanelerde kalmadığı ve artık 'yeşil reçete' ile satıldıkları için bu ilaçlara erişim sağlık çalışanları için de de mümkün değil. 
Sıtmanın ve lupus gibi bazı ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan Klorokin ve Hidroksiklorokin içeren ilaçların, Covid-19'dan korunmada ve hastalığın tedavisinde etkili olduğu yönünde medyada yer alan haberler vatandaşların ilaca hücum etmesine yol açtı. Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, ilaçlar hakkında hekim ve eczacı dışında yetkisiz ve bilinçsiz kişilerce bilgilendirme yapılmasının son derece yanlış olduğuna ve bu bilgilerin vatandaşlarımızın kafasını bulandırdığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Ahmet Aydın, Klorokin ve Hidroksiklorokin içeren ilaçlar hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı:
SORU: Bu ilaçlar resmi olarak hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
CEVAP: Bu ilaçlar resmi olarak aşağıdaki hastalıkların tedavisi için kullanılır:
• Romatoid artrit
• Diskoid ve sistemik lupus eritematozus (SLE)
• Güneş ışığına bağlı oluşan veya güneşle şiddetlenen dermatolojik rahatsızlıklar
Çocuklarda ise;
• Juvenil idiyopatik artrit (diğer tedavilerle kombine halinde)
• Diskoid ve sistemik lupus eritematozus
 
İşe yarıyorlar mı?
 
SORU: Bu ilaçların Covid-19 hastalığının tedavisinde kullanım durumu nedir?
CEVAP: Klorokin ve hidroksiklorokin, Çin'de başlayan Covid-19 hastalığının tedavisinde, Çinli bilim insanlarınca diğer antiviral ilaçlarla birlikte hastaların tedavisine yardımcı olabileceği hakkındaki deneyimlerinin vaka raporlarıyla bilim dünyasına duyurulmasıyla ortaya çıkmış bir durumdur. Bunun dışında başka bir klinik araştırma veya kontrollü çalışmalar henüz yoktur, bu konuda daha çok çalışma ve değerlendirmeler gerekmektedir. Şu an gündemde olduğu üzere bu ilaçların Covid-19 hastalığına yakalanmamak için önceden alınması hakkında hiçbir bilimsel veri şu an yoktur. Bu durumu dile getirenler içinde bulunduğumuz zor dönemde halkımızın sağlığı için çok büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bu tehlike gerekmediği halde ilaç kullanmasının sağlık riskleri yanında kişilerin kendilerini rahat hissetmesine yol açması da diğer büyük bir riski teşkil etmektedir.
 
 
Bilinçsiz kullanımda riskler?
 
SORU: Bu grup ilaçların bilinçsizce kullanılmasına bağlı riskler nelerdir?
CEVAP: Göz harabiyeti: Anormal renkleri görme, görme alanı bozukluğu veya gözün odaklanma zorluğu veya gözün kornea tabakasında opaklık gibi çok ciddi göz bozuklukları görülebilir.
Hareket bozuklukları: Ekstrapiramidal belirtiler olan hareket ve kas bozuklukları görülebilir.
Hipoglisemi: Antidiyabetik ilaçlarla tedavi edilen veya tedavi edilmeyen hastalarda hayatı tehdit edebilecek bilinç kaybı da dâhil olmak üzere ciddi hipoglisemiye neden olabildiği gösterilmiştir.
Kronik kalp toksisitesi: Bazı ölümcül sonuçları da olan ve ciddi kalp yetmezliğine neden olan kardiyomiyopati vakaları görülebilmektedir. Kalp çarpıntısı veya kalbin anormal atmasına yol açan kalpte iletim bozukluklarına yol açabilmektedir.
Kemik iliği depresyonu: Kemik iliğini baskılayarak kan yapımı ve kanın şekilli elemanlarının yapımındaki bozukluğa bağlı olarak gelişen kansızlık, agranülositoz, beyaz kan hücrelerinde azalma ve trombositlerde azalma görülebilmektedir.
Gen hasarı ve kanser oluşturma riski: Deneysel veriler, bir tür genotoksisite anlamına gelen gen mutasyonlarına, DNA kırıklarına ve kromozom kırılmalarına yol açma potansiyeli olduğunu göstermiştir.
Hidroksiklorokinin de içinde bulunduğu kinin türevi ilaçların kanser oluşturma potansiyeli hakkında sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Bu nedenle bu ilaç kullanılacaksa gerçekten ihtiyaç olduğu için kullanılmalıdır. İnsanlarda, uzun süreli tedavi gören hastalarda artan kanser riskini dışlamak için yeterli veri yoktur.
Bireysel farklılıklara bağlı toksisite ihtimali: Ülkemiz insanlarının da dahil olduğu şekliyle dünyada bazı bireyler vücutlarında çok önemli bir enzim olan glukoz-6-fosfat dehidrojenaz enzimi çalışmaz. Bu enzim çalışmadığında vücut, bazı kimyasal maddelere karşı dayanıksızdır ve bu kişilerin kırmızı kan hücreleri damar içinde parçalanır. İşte klorokin, hidroksiklorokin ve diğer kinin türevi ilaçlar bu gruptaki hastalar için riskli ilaç grubundandır.

Peki bu kadar yan etkiye rağmen sağlık çalışanları bu ilaçları niye talep ediyor? Sadece korunmada bir umut...
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Küresel piyasalar takip ediyordu
FED faiz kararını açıkladı
Dün Bahar Aksu, bugün Neriman Onur
Her gün yeni bir kadın cinayeti
Özgür Özel TÜSİAD ve İSO'yu ziyaret etti
Mutabık kalınan konu hukukun üstünlüğü
Ayşe Ateş'ten, Bahçeli'ye tepki
'Sinan’ın ne fotoğrafı sevildi ne de ardından bir baş sağlığı dilendi'
"Babası zengin olduğu için peşini bırakmadı"
Bahar Aksu'nun teyzesi konuştu
BTP’den iktidara çifte standart tepkisi
Önder'den dikkat çekici açıklamalar
Şehit ailelerine taziyeye gidemeyenler DEM'e gitti
Devlet Bahçeli’den taziye ziyareti
Topyekün bir savaş riski!
Pakistan - Hindistan açıklaması
Erdoğan, sokak röportajlarını eleştirmişti
Arif Kocabıyık tutuklandı
Polemik yapmıyorlar (!) Kanal İstanbul'u yapıyorlar
Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün ayakları 100 metreyi aştı
6 bin 352 kişi trafikte can verdi
385 bin 117 kişi yaralandı
İki nükleer güç arasında tehlikeli tırmanış
Gerilim savaşa dönüştü
Rekolte çok düşük… Çiftçi 20 TL fiyat bekliyor
Adana'da buğday hasadı başladı
568 gözaltı
Siber suç operasyonu
Katil asıl amacını açıkladı
'Orta Doğu'nun çehresini değiştirmek'
Küresel piyasalar takip ediyordu
FED faiz kararını açıkladı
Dün Bahar Aksu, bugün Neriman Onur
Her gün yeni bir kadın cinayeti
Özgür Özel TÜSİAD ve İSO'yu ziyaret etti
Mutabık kalınan konu hukukun üstünlüğü
Ayşe Ateş'ten, Bahçeli'ye tepki
'Sinan’ın ne fotoğrafı sevildi ne de ardından bir baş sağlığı dilendi'
"Babası zengin olduğu için peşini bırakmadı"
Bahar Aksu'nun teyzesi konuştu
BTP’den iktidara çifte standart tepkisi
Önder'den dikkat çekici açıklamalar
Şehit ailelerine taziyeye gidemeyenler DEM'e gitti
Devlet Bahçeli’den taziye ziyareti
Topyekün bir savaş riski!
Pakistan - Hindistan açıklaması
Erdoğan, sokak röportajlarını eleştirmişti
Arif Kocabıyık tutuklandı
Polemik yapmıyorlar (!) Kanal İstanbul'u yapıyorlar
Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün ayakları 100 metreyi aştı
6 bin 352 kişi trafikte can verdi
385 bin 117 kişi yaralandı
İki nükleer güç arasında tehlikeli tırmanış
Gerilim savaşa dönüştü
Rekolte çok düşük… Çiftçi 20 TL fiyat bekliyor
Adana'da buğday hasadı başladı
568 gözaltı
Siber suç operasyonu
Katil asıl amacını açıkladı
'Orta Doğu'nun çehresini değiştirmek'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.