‘Dünya fakirliği ahirette zenginliktir’
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Fakirlik iki çeşittir: Dünya fakirliği ve ahiret fakirliği. Dünya fakirliği ahirette zenginliktir, dünya zenginliği ise ahirette fakirliktir ve bu helak olmaktır”
21.05.2019 00:00:00





Resûlullah'a (s.a.a), özel bir sütlaç getirdiler ama O yemekten sakındı. "Bu haram mıdır?" diye sorduklarında ise şöyle buyurdu: "Hayır ama nefsimin sevmesini istemiyorum." Daha sonra şu ayeti okudu: "Dünya hayatında temiz ve güzel şeylerden nasiplendiniz..." (Nur'us-Sakaleyn, 5/15/22).
Ömer b. Hattab şöyle diyor:
Allah'ın Resûlünden (s.a.a), görüşmek için izin istedim ve Ümmü İbrahim'in odasında olduğu bir esnada yanına vardım. Hasırın üzerine uzandığını, bedenin bir bölümünün yerde olduğunu, başının altındaki yastığın hurma lifinden doldurulduğunu gördüm. Selam verdikten sonra oturup şöyle dedim: "Ey Allah'ın Resûlü! Sen Allah'ın peygamberi, seçkini ve yaratıklarının en iyisisin. Kisra ve Kayser ise altından tahtlar, ipek halılar üzerinde oturuyorlar."
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Fakirlik iki çeşittir: Dünya fakirliği ve ahiret fakirliği. Dünya fakirliği ahirette zenginliktir, dünya zenginliği ise ahirette fakirliktir ve bu helak olmaktır." (el-Bihar, 72/47/57).
Allah'ın Resulü (s.a.a) şöyle buyurdu: "Onların nimetleri kendilerine sadece bu dünyada verilir ve bu da çok geçmeden sona erer. Bizim nimetlerimiz ise bize ahirette verilir." (Mecme'ul-Beyan, 9/133).
Cabir Ensari şöyle diyor:
Allah'ın Resûlü (s.a.a), Fâtıma'yı (a.s) deve örtüsünden dikilmiş bir elbise içinde, eliyle değirmen taşını çevirdiği ve çocuğuna süt verdiği bir halde görünce gözlerinden yaşlar döküldü ve şöyle buyurdu: "Ey kızcağızım! Dünyanın acılığıyla ahiretin tatlılığına doğru koş."
Fâtıma (a.s) şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resûlü! Nimetleri sebebiyle Allah'a hamd eder ve verdikleri sebebiyle O'na şükrederim." Bunun üzerine şu ayet nazil oldu: "Çok yakında Rabbin sana bağışta bulunacak ve sen de razı olacaksın." (Nur'us-Sakaleyn, 5/594/10).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Biz dünyayı seviyoruz ama dünyanın bize verilmemesi, verilmesinden daha iyidir. İnsanoğluna dünyada bir şey verilince ahiretteki nasibinden bir şey eksilir." (el-Bihar, 73/81/44).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Cennete giren en son peygamber Süleyman b. Davud'dur (a.s). Bu ona dünyanın verilmesi sebebiyledir." (a.g.e. 14/74/16).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünya lezzetlerinden birine ulaşan kimseye, kıyamet günü bu lezzet hüzün olur." (Gurer'ul-Hikem, 9618).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünyada her neyi kaybedersen senin için ganimettir." (a.g.e. 7207).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünya çoğaldıkça ahiret azalır. Dünyada her ne azalırsa, ahirette çoğalır." (a.g.e. 9619-9620). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.