logo
01 OCAK 2026


Ekonomi, seçim gündeminin neresinde?

24.05.2023 00:00:00

14 Mayıs seçimlerinde milletvekilleri belirlendi, Meclis şekillendi şimdi de önümüzde Pazar günü 28 Mayıs'ta ülkemizi 5 yıl süper yetkilerle yönetecek olan cumhurbaşkanını seçeceğiz.

Bir ülkeyi yönetmek, elbette ki birçok konuyu içinde barındırıyor ama en temel konu şüphesiz ekonomi… Ekonomik sorunları çözemeyen bir siyasi iradenin, iç ve dış politikada, hukukta, sosyal meselelerde, güvenlik konularında sağlıklı ve kalıcı bir politika üretebilmesi mümkün değildir.

Ama ne var ki, 28 Mayıs seçimine birkaç gün kalmasına rağmen, ülkemizde yaşanılan ve seçim sonrasında da daha vahim bir tabloya dönüşecek olan ekonomik sorunlarla ile ilgili projeler, çözümler hiç gündeme gelmiyor.

İktidar son birkaç aydır ekonomide estirdiği yalancı baharla milletin gözünü boyarken, muhalefet cenahında da sadece sorunların çözüleceği söyleniyor ama nasıl, hangi kaynakla çözüleceği ifade edilmiyor.

Diyeceksiniz ki, seçmen de kayıkçı kavgalarına, kısırdöngü çekişmelere, karşılıklı atışmalara bakıyor, doğru, ama bu zaten böyledir diye aynı yanlışları tekrarlamak, çözümleri konuşmamak sonuçta ülkemize, topyekûn milletimize ve neticede geleceğimize zarar veriyor. 

Güncel haberlerden yola çıkarak, ekonomideki bazı sorunları hatırlatalım.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR'ın Halkın Enflasyonu Araştırması'na göre, Türkiye'de son 36 aydır kesintisiz artış gösteren gıda fiyatları Mayıs'ta da önceki aya göre yüzde 2.3 oranında yükseldi; bu yılın ilk 5 ayındaki artış yüzde 30.9'u buldu; son bir yıldaki artış ise yüzde 87.8…

KAMUAR, fiyatlarını Ankara'daki marketlerden düzenli olarak derliyor ve halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırlıyor.

KAMUAR'ın çalışmasında gelir ve gider arasındaki artış farkını gösteren veriler de var. Eylül 2021'den bu yana kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil yüzde 141 oranında arttı. Asgari ücretteki artış yüzde 200 oldu, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıklarına ise yüzde 132.2 oranında zam yapıldı. Maaşlar, aylıklar bu kadar arttı, pek, ya harcamalar?

Türkiye'nin bugünkü yüksek enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021'den bu yana gıda fiyatları yüzde 338.3 oranında yükseldi. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021'de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl Mayıs ayında 438 lira ödemek gerekirken, kamu çalışanı ve emeklisinin Eylül 2021'deki 100 liralık geliri 241 lira, asgari ücretlininki 300 lira, işçi ve bağımsız çalışan emeklisininki ise 232 lirada kaldı.

Bu karşılaştırma, vatandaşların gelirlerinin, yüksek enflasyon karşısında nasıl eridiğini çok net bir şekilde gösteriyor.

İşte 28 Mayıs'ta iktidar koltuğuna oturacak olan aday, bu yüksek enflasyonu, bu gelir erimesini, vatandaşın bu en büyük mağduriyetini çözmesi gerekiyor.

Bu, görüldü ki, sadece maaşları artırmakla olmuyor. Hem vatandaşın gelirinin artması lazım, hem de enflasyonun yükselmemesi lazım. 

Ülkemizde uygulanan yanlış politikalar sebebiyle barınma sorunu da gittikçe kangrenleşiyor. Türkiye genelinde kira artış oranlarını karşılaştıran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce yaşanılan konut krizinin düşünüldüğünden daha derin olduğunu vurguladı. Gökce, Nisan 2019-2023 döneminde büyükşehirlerdeki kira bedelinde ortalama artış oranının yüzde 697 olduğunu söyledi.

Gökce, Nisan 2019'da 81 ilde ortalama kira bedeli aylık 728 lirayken, rakamın bugün 5 bin 058 liraya çıktığını aktardı.

Artış oranının yüzde 583 olduğunu belirten Gökce "Tüm Türkiye'de 2019 yılı Nisan ayında kira bedeli ortalama ücretin sadece yüzde 27'si kadarken, bugün yüzde 45'e ulaşmış. Muğla'da kira bedeli ortalama ücretin yüzde 187'si, Antalya'da yüzde 120'si, İstanbul'da yüzde 117'si kadar" dedi.

Dikkat ederseniz, vatandaşların geliri içinde gıdanın payı da, barınmanın payı da sürekli artıyor. Vatandaşlar bu sefer diğer asli ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanma yolunu tercih ediyorlar bu sebeple de vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 2 trilyon lirayı aşmış durumda…

Gökce şu kritik değerlendirmeyi yapıyor: 

"Yaşanılan konut krizi düşünüldüğünden daha derin. Özellikle Türkiye nüfusunun yüzde 75'inin yaşadığı 30 büyük şehirde çalışanlar, gelirlerinin önemli bir kısmını konut kirasına veriyor. Yeni işe başlayan gençlerin maaşlarıyla neredeyse konut kiralama şansı yok. Büyükşehirlerde görev yapan memurların, kamu görevlilerinin de maaşlarından konut kirası çıktıktan sonra gıda, ulaşım, giyinme ve temel ihtiyaçlar için sadece çok küçük bir kaynak kalıyor. Tasarruf etmek mümkün değil. Türkiye, önümüzdeki yıllarda konut krizini çözmek için çok ciddi, devrim sayılabilecek adımlar atmazsa bu kriz derinleşecek. Cumhuriyet tarihimizin en vahim barınma krizi ile karşı karşıya kalacağız."

Bakın, sadece iki örnek verdik, gıda ve barınma… Daha birçok sorun var.

Bu sorunları önümüze koyan AKP hükümetinin herhangi bir çözümü var mı? Yok… Peki, muhalefet çözüm adına ne yapmayı planlıyor, bileniniz var mı?

Bir öneride bulunayım. Bu sorunların çözümü Bağımsız Türkiye Partisi'nin de parti programı olan Prof. Dr. Haydar Baş'ın dünyaca ünlü Milli Ekonomi Modeli'nde detaylıca var. Ve ekonomik sorunların çözümü için neler yapılacağı BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş ve kadrosu çok iyi biliyor.

Bu tek çözümü ve çözüm adresini yıllardır iktidar görmezden geldi, muhalefet ise Masa'dan dışladı. Çözümü görmemekte ısrar ve inat edecekseniz, söyler misiniz, milletin sorunlarını nasıl çözeceksiniz? Yoksa öyle bir derdiniz yok mu?

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
ÖTV'den MTV'ye zam yağmuru
2026 yılı zamlarla geldi
İsviçre'de kayak merkezinde patlama
Çok sayıda ölü ve yaralı var
İsrail, Gazze'nin geleceğini de yok etti
2025'te 7 bin 903 öğrenci ve eğitim personelini öldürdü
Zekenkskiy anlaşma için şartını açıkladı
"Biz savaşın sona ermesini istiyoruz ama Ukrayna'nın bitmesini istemiyoruz"
İstanbul'da kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor
Sarıyer ve Arnavutköy'de etkisini artırdı
Somaliland'ın lideri İsrail'e gidecek
Abraham Anlaşmalarına katılmayı planlıyor
Yılın son saatlerinde İstiklal Caddesi
Taksim’de oluşan kalabalık dron ile görüntülendi
AB'den Rusya'ya suçlama!
Dikkat dağıtma taktiği...
Tarladan markete havucun fiyatı 4.2 kat arttı
Markette en fazla zamlanan ürün ise limon oldu
MSB'den Suriye açıklaması
'Türkiye destek olacaktır'
DEAŞ'a karşı 25 ilde operasyon
125 şüpheli daha yakalandı
'Bataklıkta sinek avlayarak olmaz'
BTP'den dikkat çekici açıklama
Kasım ayı dış ticaret verileri belli oldu
11 aylık açık 82.6 milyar dolar
Yoksulluk sınırı 100 bine dayandı
Açlık sınırı 30 bin lirayı geçti
Şehit Yasin Koçyiğit'e hüzünlü veda
Şehit polis Ankara'da toprağa verildi
ÖTV'den MTV'ye zam yağmuru
2026 yılı zamlarla geldi
İsviçre'de kayak merkezinde patlama
Çok sayıda ölü ve yaralı var
İsrail, Gazze'nin geleceğini de yok etti
2025'te 7 bin 903 öğrenci ve eğitim personelini öldürdü
Zekenkskiy anlaşma için şartını açıkladı
"Biz savaşın sona ermesini istiyoruz ama Ukrayna'nın bitmesini istemiyoruz"
İstanbul'da kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor
Sarıyer ve Arnavutköy'de etkisini artırdı
Somaliland'ın lideri İsrail'e gidecek
Abraham Anlaşmalarına katılmayı planlıyor
Yılın son saatlerinde İstiklal Caddesi
Taksim’de oluşan kalabalık dron ile görüntülendi
AB'den Rusya'ya suçlama!
Dikkat dağıtma taktiği...
Tarladan markete havucun fiyatı 4.2 kat arttı
Markette en fazla zamlanan ürün ise limon oldu
MSB'den Suriye açıklaması
'Türkiye destek olacaktır'
DEAŞ'a karşı 25 ilde operasyon
125 şüpheli daha yakalandı
'Bataklıkta sinek avlayarak olmaz'
BTP'den dikkat çekici açıklama
Kasım ayı dış ticaret verileri belli oldu
11 aylık açık 82.6 milyar dolar
Yoksulluk sınırı 100 bine dayandı
Açlık sınırı 30 bin lirayı geçti
Şehit Yasin Koçyiğit'e hüzünlü veda
Şehit polis Ankara'da toprağa verildi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.